IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша обяви извънредно положение по границата с Беларус

То ще важи за 3-километров район по границата за срок от 30 дни

19:36 | 02.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Полският президент обяви извънредно положение в части от двете области, граничещи с Беларус, съобщи говорителят му. Това е безпрецедентен ход в посткомунистическата история на страната, предприет заради ръст на нелегалните имигранти, предава Ройтерс.

Европейският съюз обвинява беларуския президент Александър Лукашенко, че използва мигрантите от страни като Ирак и Афганистан в рамките на „хибридна война“, целяща да подложи блока на натиск заради наложените санкции на Минск.
Полша опитва да подобри сигурността по границата си, като изгражда ограда и разполага военни.

„Положението по границата с Беларус е трудно и опасно“, заяви говорителят на президента Блазей Спичалски на пресконференция. „Днес Полша, като отговорна страна за собствените си граници, но също и за границите на Европейския съюз, трябва да предприеме мерки, за да гарантира своята сигурност и тази на ЕС“, допълни той.

Полската гранична служба съобщи в сряда, че е засякла около 3500 опита за незаконно преминаване на границата само през август, като е успяла да предотврати 2500 от тях.

Правителството съобщи също, че трябва да е подготвено за „провокации“ по време на военните учения, организирани от руската армия, които ще се проведат на руска и беларуска територия близо до Полша от 10 септември.

Ученията „Запад -2021“ ще включват хиляди военнослужещи, сред които и военни от Казахстан, който е член на оглавяван от Москва отбранителен блок, както и танкове, артилерия и самолети.
„Втората причина за въвеждането на извънредното положение в този район са военните учения…, които ще се състоят по границата ни. Трябва да сме подготвени за всеки сценарий“, каза полският вътрешен министър Мариус Камински.

Извънредното положение, което ще ограничи движението на хора и ще забрани масови събирания, ще важи за 3-километров район по границата за 30 дни.

Неправителствени организации критикуват остро подхода на правителството по въпроса и заявиха, че Варшава трябва да предостави повече хуманитарна помощ на мигрантите, блокирани на границата.

„Извънредното положение е крайно решение, което цели да ни изтласка от границата, не само нас, а и медиите, и да гарантира, че никой… няма да документира какво се случва там“, коментира Мариана Вартека от фондацията в подкрепа на бежанците „Окаление“.

Полша твърди, че мигрантите са отговорност на Беларус и обвинява Минск, че е отказал да допусне конвой с хуманитарна помощ, предназначена за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Майтап бе Уили :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Едно майданче във Варшава? Заслужават си го за борбата с ЛГБТ. Алоу, Хегемона, спиш ли?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още