IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Йорданов: Заплахата срещу Ива Митева е политическа демонстрация за сплашване

До края на следващата седмица парламентът ще извърши актуализация на държавния бюджет, изтъква зам.-председателят на „Има такъв народ“

14:30 | 04.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Атаката срещу председателя на Народното събрание Ива Митева е „абсолютна“ политическа демонстрация за сплашване, категоричен е Тошко Йорданов, председател на парламентарната група на "Има такъв народ" и заместник-председател на партията.

"Беше демонстрация, защото в сигнала заплахата е за убийство на Ива Митева и на майка ѝ - с името на майка ѝ и с изречението: "Знам къде живее", изтъква пред БНР Йорданов. По думите му Митева в момента е охранявана от НСО, но е била притеснена за майка си. 

Според него освен като демонстрация за сплашване, посланието е и намек за това колко е важно НСО да пазят роднини на „разни хора, един куп министри, бивши шефове и т.н.“. 

В петък постъпи сигнал в Министерството на правосъдието за заплаха за убийство към Митева, след като председателят на НС обяви, че законови промени, засягащи НСО, са приети на първо четене. Промените предвиждат редуциране на броя на лицата, които службата е длъжна да охранява.

Малко след това лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви във Facebook, че смъртната заплаха срещу Митева издава „слабостта на системата, което си отива“. Според него заплахата е свързана с ГЕРБ, ДПС и БСП, партиите, които са искали да бламират промените в Закона за НСО.

За няколко часа екипите на отдел „Киберсигурност“ в ГДБОП успяха да установят подателя на имейла, след което е извършен арест срещу 26-годишния криминално проявен Любомир Яков от Стара Загора, регистриран преди това за заплахи и кражби.

По думите на Йорданов е имало прекалено много съвпадения: "Два дни подред се занимавахме с НСО и веднага сигнал за убийство срещу Ива Митева. След това - чета и аз от медиите. Доколкото знам ГДБОП разследваха, най-вероятно те са го задържали, прокуратурата се правеше както винаги на нещо странно, твърдейки, че няма сигнал. Не знам какъв е този човек. ... Не мисля, че някой се е напил и го е направил, изпратил е имейл със заплаха", изтъква зам.-председателят на ИТН.

Йорданов заяви категорично, че до края на следващата седмица парламентът ще извърши актуализация на държавния бюджет.

"Ако правилно съм разбрал това, което каза вчера президента Румен Радев, той няма да бърза да разпусне Народното събрание, за да може да се приеме актуализацията на бюджета и още два закона - за НСО и за изваждане на бюрото за защита на свидетели, което сега е под шапката на главния прокурор. Що се отнася до съдебната реформа - за спецсъдилищата, дано да стане, защото вчера БСП, ДПС и ГЕРБ практически саботираха заседанието на парламентарната правна комисия и там изоставаме с дни. Ако президентът иска и това да мине, ще трябва да остави Народното събрание да поработи още малко. Не става дума за незаконно удължаване на живота на това събрание, а става дума за изпълнение на някои искания на гражданското общество", коментира Йорданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Тошкото още ли е на това мнение, след като се оказа, че е някакъв пропадняк, който и преди го е правил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още