IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел Салвадор купи първите си 400 биткойна

Във вторник криптовалутата става официално платежно средство в централноамериканската държава

08:59 | 07.09.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Криптомат за биткойни в Ел Салвадор. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Криптомат за биткойни в Ел Салвадор. Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Ел Савадор е купило 200 биткойна в понеделник, ден преди страната официално да въведе криптовалутата като официално платежно средство. Това обяви президентът Наиб Букеле с публикация в Twitter. Във вторник са били купени още 200 и така страната вече има общо 400 монети, съобщава Bloomberg.

“Ел Салвадор току-що купи първите си 200 монети”, написа Букеле, цитиран от CoinDesk. “Нашите брокери ще купят още много с наближаването на крайния срок”, допълни държавният глава. 

Към 8:30 ч. българско време най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се разменя за 52 581,64 долара, което е ръст от над 1,5%. Поскъпване има и при другите водещи монети - рипълът прибавя над 3,3% до 1,37 долара. 

Преди съобщението на Букеле в социалните мрежи, включително Twitter и Reddit, голям брой хора призоваваха за малки покупки на биткойн в подкрепа на плана на Ел Салвадор. 

През юни Букеле обяви, че законът влиза в сила на 7 септември. Неговото правителство ще използва електронния портфейл Chivo, като за всеки жител на страната, изтеглил го, ще има предоставени 30 долара. 

Правителството на Ел Салвадор също така работи и по изграждането на инфраструктура в подкрепа на новия закон - включително със създаването на биткойн тръст за 150 млн. долара, който да улесни обмена между биткойни и долари в страната. 

Някои промени обаче бяха въведени спрямо първоначалния проектозакон. В края на август президентът обяви, че използването на криптовалутата като законово платежно средство няма да е задължително.

“Ако някой иска да продължи да носи пари в брой, да не получи начален бонус, да не спечели клиенти с биткойни, да не разрасне бизнеса си и да плаща комисиони за парични преводи, то може да продължи да го прави”, писа тогава Букеле. 

Законът ще е един от най-големите тестове за криптовалутата в нейната 12-годишна история. Както привържениците, така и критиците ще следят отблизо случващото се и дали ще има интерес към системата. Въпрос ще е и дали този вид плащане ще е от полза за финансовата система на бедната централноамериканска държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
cherney
преди 2 години
Милиарди инвестиции потичат към държави, в които има работещи институти и адекватна защита на собствеността и договорите. Ако това не съществува в Ел Салвадор, никакъв биткойн няма да осигури инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
Да, недей да питаш, за да си спестиш излагането. Апропо, никога не съм твърдял, че биткойн ще замени парите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
нали това ще смени парите, нали това беше бъдещето ... сега питаш защо им е нужно! Усещаш че ще лъсне измамата и биеш отбой... Сингапурците са финансово грамотни и никога няма да гопуснат точ пирамида да им срине икономиката, ако ще и 100% от населениешто да има БитКонь.... а как знаеш колко имат сингапурците, като това беше анонимно.... нема да питам, че пак те заринахме с неудобни въпроси :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Моля те, кажи кои са тези "всевъзможни крипто бизнеси" (с извинение, че не владея шльокавица и не мога да те цитирам правилно)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
doc
преди 2 години
Genialen hod na presidenta Bukele...v El salvador 80% ot naselenieto e unbanked a pone 20% ot BVP-to im e ot remittances...s tozi hod cialata darjva se plug-va v nai- goliamata bank in cyberspace,bitcoin...veche vsichki grajdani shte mogat da se razplashtat svobodno kakto pomejdu si,taka i s celia sviat...shte mogat da spestiavat...shte imat dostap do kreditirane...da ne govorim za miliardite $ investicii koito shte potekat kam darjavata ot vsevazmojni crypto biznesi...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
cherney
преди 2 години
При все, че съм поддръжник на биткойн не разбирам защо е нужно на тази страна да приема биткойн за законно разплащателно средство. Достатъчно е да не го забранява, както е в ЕС, САЩ, Канада или Япония. Гледах едно интервю с президента, който изглежда като някакъв ***-авантюрист и стои крайно несериозно. Освен това, Ел Салвадор не е Сингапур, където 75% от населението има крипто в портфейла си, а държава с крайно неграмотно население. Искат да летят преди да са се научили да ходят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
petyob
преди 2 години
кой ще ги спасява после?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още