IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даряването на ваксини скара здравния министър и ГЕРБ в парламента

Стойчо Кацаров и депутати от ГЕРБ спориха за това чия е отговорността България да е на последно място по ваксинирани срещу коронавируса

13:29 | 07.09.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стойчо Кацаров <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Стойчо Кацаров Снимка: БГНЕС

Даряването на ваксини на AstraZeneca скара служебния здравен министър Стойчо Кацаров и депутати от ГЕРБ.

На извънредно заседание днес парламентът гледа на второ четене актуализацията на бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване (ДОО). Работата на Народното събрание обаче започна със скандал за дарението на ваксини AstraZeneca. В пленарната зала Стойчо Кацаров и депутати от ГЕРБ си размениха взаимни обвинения и остри коментари по темата за даряването на ваксини и ваксинационния план.

Стойчо Кацаров и депутати от ГЕРБ спориха за това чия е отговорността България да е на последно място по ваксинирани срещу коронавируса по време на ратификация на споразумение за дарение на ваксини на Бутан, предава Dnes.bg.

„Ваксинационната кампания е в застой и отговорността е на служебния кабинет“, заяви първа Даниела Дариткова от ГЕРБ. Според нея правителството на Бойко Борисов е осигурило достатъчно количество ваксини от всички видове, за да може не само да се гарантира животът и здравето на българските граждани, но и да се даряват сега дози от препаратите. 

По думите ú ваксинационната кампания сега е в застой, а антиваксърските настроения растат.

„Отговорността за провала на ваксинационната кампания е изцяло на правителството на ГЕРБ, ние се опитваме да поправим щетите, които сте нанесли", отговори й Стойчо Кацаров.

„Уважаема д-р Дариткова, имайте малко срам, когато застанете тук и изопапачавате фактите. Причината да даряваме ваксини е, че вашето правителство договори ваксини в излишък от AstraZeneca и в недостиг от Pfizer. По тази причина първите три месеца в страната нямаше ваксини, с които да се ваксинира", обвини той.

Дариткова защити решението на предишното правителство с мотива, че по онова време AstraZeneca е била в най-напреднал етап на разработка и най-лесна за съхранение.

„Вашият патрон Бойко Борисов обикаляше и ползваше ваксинационите екипи в предизборната си кампания, вие ваксинирахте организирано футболни клубове, спортни клубове, а възрастинте хора останаха четвърти във вашия ваксинационен план. Причината никой в България днес да не се ваксинира с ваксините на AstraZeneca и да ги даряваме, също дължим не само на международни скандали, но и на личната намеса на вашия патрон Бойко Борисов“, отговори Кацаров.

Той отчете, че 900 хил. ваксинации са направени от правителството на ГЕРБ за три месеца, а 1,3 млн. при служебното правителство за три месеца.

В крайна сметка парламентът реши, че България дарява 172 500 дози от ваксината на AstraZeneca на Бутан.

„Не съм антиваксър, аз съм лекар, ваксините са едно от най-големите достижения на съвременната наука. Отказът на ГЕРБ да ваксинира възрастните хора, които са най-застрашени, на практика жертва възрастното население“, заяви Кацаров пред депутатите в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
И само да добавя, как да убедиш някого да се ваксинира, като ти дори не може да ги накараш да отидат да гласуват, дори само за да ти кажат, че си ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Отговорността е за всеки от нас. Все едно да кажеш, че ниските продажби на хляб, били заради махараджата, щото той не задължил населението да го купува (пряко или не). Ваксини има, а това, че сме дарили, голяма работа, себестойността им дори няма 1млн, защото част от тях се покрива от ЕС. Има къде по-сериозни теми напоследък от едни дарени ваксини и парламента си прави някакъв умрял ПР преди ПОРЕДНИТЕ избори, които между другото, струват в пъти повече от 200к ваксини, при сравнително еднакви резултати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
Кисимов
преди 2 години
На медиците се плащаше повече за процедурата по поставяне отколкото струва самата ваксина. Отделно за транспорт и логистика, съхранение - общо пет пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Само първата част от казаното от теб е вярно. Да, сами сме си виновни, защото глямата част от нас сме *** овчо стадо от необразовани, но устати бай-га.ньовци, като тебе, които слушат други подобни! Да, ония "бедни" и "гадни" държавички, като Австралия, Нова Зеландия, Израел, ОАЕ, САЩ, Канада, Герания и бялата част на ЕС, Япония и тн. , - те не са умни, според теб, нали *** ??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Вината е, че българите са умни в това отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още