IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегията за световното обществено здраве: Всяка страна за себе си

Африка се опитва сама да се справи с недостига на коронавирусни и други ваксини

09:02 | 22.09.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Ако има един урок, който бедните страни научиха от пандемията, той е, че не могат да разчитат на други  държави за помощ.

За разлика от болести като анкилостомоза или малария, разпространени в много от най-бедните страни по света, но които нямат такъв елемент на спешност, коронавирусът се оказа много спешен проблем за решаване. Това означава, че по-богатите страни първи си купуват ваксини, вентилатори и кислород, пише онлайн изданието Politico.eu.

Тази реалност - глобалната нужда от ресурси и фактът, че богатите страни ги натрупаха по време на пандемията, пренареди приоритетите на общественото здраве. На фона на неуспешните политики ръководството на ООН и някои европейски правителства призовават за нови глобални насоки, които да гарантират, че светът ще реагира по-добре при следваща пандемия.

Богатите страни обаче продължават да отблъскват насоките на Световната здравна организация (СЗО) и усилията, като плана COVAX, за осигуряване на справедлив достъп до ваксини. В резултат на това държавите в Африка и други по-слабо развити региони се чувстват изоставени от световната здравна система и започнаха да се мобилизират, за да направят сами това, което могат.

„Континентът не седи със скръстени ръце и не чака COVAX да дойде и да го спаси“, коментира шефът на Африканския център за контрол на заболяванията Джон Нкенгасонг, камерунски вирусолог и директор на центъра.

Когато Африканският съюз осъзнава, че COVAX няма количества ваксини, с които да осъществи доставки до Африка, той се опитва да създаде специален работен екип за покупка на ваксини. Той е сключил сделка за до 400 милиона дози от еднократната ваксина Johnson & Johnson.

Сани Алию, координатор на работната група за коронавирус в Нигерия и бивш генерален директор на Националната агенция за контрол на СПИН в страната, смята, че действията на Африканския съюз за ваксините всъщност са „много по-добри и вероятно по-бързи от механизма COVAX“.

По-големият проблем е липсата на ваксини за закупуване. Фактът, че цели континенти са мъртви зони за производство на ваксини е силно обезпокоителен. Без възможност да прави свои собствени ваксини, Африка разчита на пратки (и добра воля) от другаде. Проблемът се изостри още повече, когато Индия спря износа на ваксината Oxford/AstraZeneca, произвеждана от Индийския серумен институт. COVAX разчита основно на тази ваксина и много страни останаха само с малките дарения.

Някои африкански страни се стремят да променят завинаги пейзажа на ваксините, като имат за цел да произведат не само ваксина срещу коронавирус, но и съвременна иРНК ваксина против туберколоза и дори ХИВ.

Новият коронавирус едва ли ще бъде последният, който ще обхване света, така че Африка трябва да има контрол върху производството на ваксини, казва Петро Тербланш, управляващ директор на Afrigen, южноафриканска компания, която ще обучава други да произвеждат ваксините с иРНК като част на нов, поддържан от СЗО център, който е първи по рода си на континента.

Основната мотивация е противопоставянето на ваксиналния национализъм на Запада с повече сигурност на ваксините за Африка, коментира още Тербланш.

Сенегал строи фабрика за производство на ваксини срещу COVID-19. Целта е до 2022 г. страната да произведе 25 млн. дози. Руанда се надява да привлече инвестиции в производството на ваксини. През април Африканският съюз стартира партньорство с цел континентът да произвежда 60% от необходимите му ваксини до 2040 г.

Разговорът в Европа и САЩ може и вече да се е обърнал към поправяне на глобалната здравна система, така че при следваща пандемия тя да работи по-добре, но на юг доверието е разбито.

Последна актуализация: 17:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нема се плашите Африка... ако не може да ни биете со индустрия и со пари... со мурр ще успеете! Бъдещете е ваше и гледайте да не се самозатрете от алчност като нас белите тарикати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Всяка страна за себе си не е непременно само лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Като се бяха нажабили с ебола, щото не си мият ръцете, не им ли помогна пак останалия свят? Там просто са свикнали отгоре да им се спуска, за това няма и една читава държава там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
В стратегията за световното здраве не е включена речта на Байдън на трибуната на ООН: всички по света да се фъргаме да защитаваме ЛГБТ. Излекувайте САЩ и тигава ми говорете за световно здраве!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Eто го поредния неграмотен *** с "мнение" за нещо, от което няма никаква представа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
ТОва, което става е стратеия за световно поробване, но не и световно обществено здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
julian12
преди 2 години
На никой не му трябват ваксини понеже не са особено ефективни. Трябва им евтино лекарство, което доказано супер ефективно:https://***.youtube.com/watch?v=PYMLMcHQxU8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още