IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заявленията за помощи при безработица в САЩ отчитат най-голям спад от края на юни

Напредъкът във ваксинирането и повторното отваряне на икономиката повишават търсенето на служители

16:48 | 09.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заявленията за помощи при безработица в САЩ са намалели миналата седмица с най-много от края на юни на фона на продължаващото възстановяване на трудовия пазар, предава Bloomberg.

Подадените за първи път заявления по регулярни щатски програми са намалели до 310 хил. през седмицата до 4 септември, показват данни на американското министерство на труда. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, беше за леко понижение на новите заявления до 335 хил. Безработица Безработица

Трайните заявления за щатски помощи са намалели до 2,78 млн. през седмицата до 28 август.

Първоначалните заявления намаляват стабилно, тъй като напредъкът във ваксинирането и повторното отваряне повишават търсенето на служители. Въпреки това заявленията са повече от нивата преди пандемията и икономисти очакват икономическият растеж да се забави през третото тримесечие с намаляването на стимулиращите разходи.

Ръстът в последно време на случаите на коронавирус може да прекъсне стабилното възстановяване на трудовия пазар, особено ако новата вълна накара училищните ръководства да преосмислят присъственото обучение.

Некоригираните подадени за първи път заявления в Мисури, Джорджия и Ню Йорк отчитат най-големи спадове миналата седмица. Заявленията са нараснали с над 7200 в Луизиана, един от най-тежко пострадалите щати от урагана „Айда“ миналата седмица. Бурята взе жертви, повреди къщи и предизвика големи спирания на тока при преминаването си през източната част на САЩ.

Федералните помощи при безработица заради пандемията бяха прекратени на 6 септември във всички щати. Белият дом съобщи, че няма да удължава помощта при безработица, но щатите могат да използват средства от програмите за подкрепа на икономиката заради пандемията, за да предоставят допълнителна помощ на незаети служители.

Заявленията за пандемична помощ при безработица са намалели с над 6 хил. с края на програмата.

Данните следват доклада за заетостта от миналата седмица, който показа, че създаването на нови работни места в САЩ се е забавило значително през август с най-малък ръст на новите работни позиции от седем месеца насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
"Заявленията за пандемична помощ при безработица са намалели с над 6 хил. с края на програмата." За броя на населението и на заетите в САЩ 6 000 много ли са??? Освен това азбучна истина е, че през лятото намалява безработицата, защото се засилва сезонната. Какво всъщност иска да каже този материал горе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още