IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще връща лодки с мигранти през Ламанша без подкрепата на Франция

Британското правителство иска да възпира хората да пресичат Ламанша и изобщо да не предприемат това рисковано пътуване

12:43 | 10.09.21 г. 1
<p>
	Въздушен патрул наблюдава британския бряг край Довър. <em>Снимка: EPA/SAC, Aeris Finney/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE</em></p>

Въздушен патрул наблюдава британския бряг край Довър. Снимка: EPA/SAC, Aeris Finney/BRITISH MINISTRY OF DEFENCE

Великобритания ще нареди на своите гранични сили да връщат лодки, превозващи мигранти през Ламанша, след като Лондон не успя да постигне споразумение с Париж, пише онлайн изданието Politico.eu.

Министърът на вътрешните работи на Обединеното кралство Прити Пател одобри плановете, след като не успя да получи подкрепата на френския си колега Жерал Дарманин в края на срещата на министрите на вътрешните работи на Г-7 в Лондон, според представител на Обединеното кралство.

Дарманин е предупредил, че плановете на Великобритания противоречат на морското законодателство, според което хората, изложени на риск да умрат в морето, трябва да бъдат спасени.

Британското вътрешно министерство казва, че е осигурило правни съвети за пренасочване на малки лодки далеч от британските води. Тактиката ще бъде използвана „при много ограничени обстоятелства, когато граничните сили казват, че може да се случи“, посочва служител на ведомството пред медията. „Няма да навлизаме в подробности, за да не разберат трафикантите как да избегнат мярката“, допълва източникът на медията.

Френското вътрешно министерство е призовало Великобритания да постъпи „разумно при използването на методи за борба с морските преходи, които не само биха били опасни за мъже, жени и деца на борда на лодките, но това би нарушило и международните закони“. Ведомството предупреждава, че Великобритания „би нарушила духа на взаимно доверие, което е в основата на нашите общи действия досега“.

На практика британското правителство иска да възпира хората да пресичат Ламанша и изобщо да не предприемат това рисковано пътуване, коментира и Хелън Уейтли, британският министър на грижите.

Според Министерството на вътрешните работи британските власти са спасили или прихванали 456 души при инциденти в Ламанша във вторник, 7 септември, и 301 души в девет инцидента в сряда, 8 септември. Франция съобщи за общо 18 събития за същите два дни, като е попречила на общо 628 души да достигнат Обединеното кралство.

Забележките на Пател идват дни след като тя каза на депутатите, че Великобритания може да задържи 54,2 милиона паунда, които е поела ангажимент да плати на Франция, за да помогне за справяне с пресичането на Ламанша, освен ако не бъдат прихванати повече лодки.

Франция призова Великобритания да спази ангажимента си и предупреди, че няма да приеме подход, който противоречи на международното законодателство.

Френският вътрешен министър отхвърли предложението на Пател през август за създаване на единен, съвместен команден център за френските и британските крайбрежни сили. Според него координацията между екипите и сега е добра и ефективна, като определи идеята на Пател за създаване на мащабно съвместно разузнавателно звено като „преждевременна“.

Великобритания настоява за двустранна сделка с Франция за връщане на търсещите убежище. Париж обаче напомня на Лондон, че ЕС е в процес на договаряне на собствената си политика за убежище, която ще има приоритет пред двустранните преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Англичаните кво очакват, да спираме бежанците да не ходят натам. Нали са велики да се оправят, всичкото бежанец на лодките и към Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още