IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Твърде рано е да отписваме Байдън

Клинтън и Обама също имаха трудни моменти, но изкараха по два мандата

12:40 | 11.09.21 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Допреди няколко седмици президентството на Джо Байдън беше широко приветствано като триумф. Коронавирусът беше в отстъпление. Икономиката на САЩ беше в подем. И демократите изглеждаха напът да прокарат амбициозните икономически планове на Байдън до началото на есента. Бяха подхвърляни прибързани сравнения между Байдън и Франклин Делано Рузвелт, пише Едуърд Люс за Financial Times. 

Няколко седмици на неуспехи обаче промениха всичко. Бушуващият Делта вариант на коронавируса потисна потребителското настроение и доведе до лоши данни за заетостта. Вече са нещо обичайно прогнозите за поражение на демократите на междинните избори догодина, което би обезсилило Байдън. Изведнъж хората започнаха да обявяват президентството на Байдън за провалено. Други отбелязват победата на Делта над Байдън.

Но да го отписваме сега е преждевременно. Преломният момент дойде през уикенда на 4 юли. Тогава Байдън не успя да постигне целта си да ваксинира 70% от американците срещу Covid-19. Той пропусна поставения си срок с няколко седмици. Ваксинацията в Америка сега е на ниво от 75%, което не е бедствие, въпреки че изостава от по-голямата част от Европа. Но пропуснатият срок е непростим, особено ако работите в медиите.

Най-големият неуспех на Байдън обаче беше нескопосаното изтегляне от Афганистан. Изтеглянето на 2 юли от авиобазата Баграм се случи преди наложения от него краен срок 31 август. Но начинът, по който се случи, подкопа репутацията на Байдън за компетентност, което вероятно беше най-важното му качество при победата над Доналд Тръмп. Никаква защита от страна на Белия дом не може да промени факта, че оттеглянето е навредило на интересите на САЩ. Оттогава одобрението за Байдън спадна с цели шест процентни пункта (до само 39% - бел. прев.) От гледна точка на медиите Байдън сега е в състояние на свободно падане.

Този наратив обаче не трябва да се приема твърде сериозно. Хората със средно добра памет ще си припомнят обявеният край на президентството на Бил Клинтън след поражението му на междинните избори през 1994 г. Клинтън дори трябваше да напомня на американците, че президентът на САЩ все още е релевантен. Той изкара още шест години след това. Краят на президентството на Барак Обама също беше възвестяван няколко пъти, преди той да бъде преизбран. Понякога такива преждевременни „некролози” са добре обосновани. Нямаше никакво съмнение например, че Тръмп проигра шансовете си за преизбиране в ранните етапи на пандемията, когато застана на страната на шарлатанството на фона на набъбващия брой жертви.

Това, с което се сблъсква Байдън обаче е по-различно. Въпреки всичките си недостатъци, излизането от Афганистан все още е популярно сред американската общественост, въпреки че президентът лично пое удара от лошата му организация. Истинското изпитание пред Байдън ще дойде през следващите няколко седмици, когато ще разберем дали той може да прокара инфраструктурния си законопроект за 1,2 трлн. долара и планът за домакинствата на стойност 3,5 трлн., които ще имат голям ефект върху обикновените американци. Една от причините повечето републиканци да се противопоставят на първия законопроект и да са единодушно против втория, е, че знаят колко популярни биха били.

Съществува сериозен риск Байдън да не преодолее това препятствие. Демократическата партия е разделена между левите, водени от Бърни Сандърс, които смятат, че разходните законопроекти са твърде малки в сравнение с обещаното от Байдън, и центристите, като Джо Манчин, които смятат, че те са твърде големи. Наскоро Манчин призова за „стратегическа пауза“ по отношение на по-големия законопроект в полза на приемането само на инфраструктурния. Това няма да се приеме от лявото крило, което обвързва двата законопроекта.

На практика Манчин, чийто глас е от съществено значение в разделения по равно Сенат, играе твърдо. Нито едно голямо вътрешно законодателство в историята на САЩ не е минало без да бъде отписано като безнадеждно по пътя му. По-големият законопроект на Байдън вероятно ще бъде съкратен с трилион долара или повече преди края на тази годинa. Дотогава ще има още много светкавици и гръмотевици.

Ще претендира ли отново Байдън, че е новият Франклин Рузвелт? Отговорът е не. Говоренето, че той ще промени американския капитализъм винаги е било нереално. Тези законопроекти ще подобрят мрежата за сигурност на Америка, но не и нейния характер. Но те също биха направили живота на милиони американци по-малко несигурен, което е добро само по себе си и е печелившо на изборите. Друг е въпросът дали това би било достатъчно, за да се парира Тръмпизмът. Междувременно Байдън нито трябва да бъде отписван като безнадежден, нито да бъде обявяван за спасител на нашата епоха. Както повечето президенти, той е някъде по средата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
внимание ли търсиш ?! разтворил си бузките и си се навел в очакване ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
импе , как ги виде ти от другият край на земята фалшификациите , а наблюдателите на тромбонът и полицията не ги видяха в усато ... :))) ... как ти успя да видиш нещо , дето нито тяхната прокуратура нито техните назначени от тромбонът републикански съдии не видяха ... щом байдън със всичките му кривици успя да стане президен с/у тромбонът и то със зверска преднина от гласове , смятай колко е зле рижият китеник . пък и нещо шушнът , че май не е милиардер , а само обикновен милионер , нещо там с данъчните декларации е сбъркал . та са го разследват , че е вкарал в заблуждение инвеститори ... този е бита карта ... нещо като волен сидеров , всички го знаят ама за нищо не става ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
eBu си мамата kpaнто !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 8
Императорът
преди 2 години
Зелков - ного си зле, честно...без да искам да те обиждам. Ти живееш в някаква паралелна вселена просто - в която Доналдът, макар и милиардер, е ***, байдън, макар да не може да завърши едно цяло изречение, е гений - изборите в САЩ са били честни, нищо, че от нищото се появяваха стотици хиляди гласове само за единия кандидат, 300 000 кневни американци пред Капитолия бяха подкупени от Вова Путин, 25 000 армия на полагането на клетва после, пазеше Чучулото от злите руснаци и извънземни, а не от собствения му народ и още утре зелената енергия ще задоволи всички потребности на човечеството...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
хах ... феновете на малоуумния тромбон с несвързаното редене на изречения и натрапчиво нарцистично държане , ронят крокодилски сълзи , за очевидното нежалание на народа на хамерика да гледа нагли деееббили със стърчаща изотзаде сребърна лъжичка по рождение ... :))) ... у лево и надолу ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
За мене заглавието на материала е тенденциозно. Всички знаем как беше избран Байдън, тоест дълбоката държава в лицето на така нареклите се демократи е зад него. После, сложиха му вице, което би могла веднага да поеме ролята му, и те на това и разчитат и предпочитат. Трето, заглавието подсказва сякаш ВСИЧКИ са гледали с четири очи Байдън да си отиде. Това е така само в главите на тясно заинтересованите. Другите си живеят живота и знаят, общо взето, "правилата и практиката на американската "демокрация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 5
analog
преди 2 години
Десетилетие от зомби филми и сериали е подготвило американския гласоподавател за избора на Байдън. На Холивуд дължи победата си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
IMRO
преди 2 години
Ама този човек е с деменция, какво да не го отписваме, той сам се е отписал. И това не го казвам с лошо чувство, всичките ми баби и дядовци завършиха с деменция и беше ужас без край. Същото чака Америка изглежда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
IMRO
преди 2 години
Ама този човек е с деменция, какво да не го отписваме, той сам се е отписал. И това не го казвам с лошо чувство, всичките ми баби и дядовци завършиха с деменция и беше ужас без край. Същото чака Америка изглежда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Именно. Като венец на своя упадък, САЩ ще имат за президент зомби или направо трупец. Приемам тая статия като майтап, само да не се превърне в реалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още