IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка увеличи лихвата за пети път тази година

Инфлацията в страната достигна 6,74%, докато целта на регулатора е 4%

16:13 | 10.09.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на руската централна банка в Москва. <em>Снимка: Bloomberg LP&nbsp;</em></p>

Сградата на руската централна банка в Москва. Снимка: Bloomberg LP 

Централната банка на Русия отново повиши основния си лихвен процент в рамките на борбата с постоянно високата инфлация и обяви по-нататъшно възможно увеличение. Параметърът се повишава с 25 базисни пункта от 6,5 на 6,75 процента, обявиха централните банкери в петък в Москва. Увеличението е по-скромно от средното очакване на анкетирани от Bloomberg 44 икономисти.

По този начин гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина повиши лихвите с общо 250 базисни пункта тази година  в опит да ограничи инфлацията, която е доста над нейната цел от 4%. Фактът, че повишението в петък бе по-ниско от очакваното, може да е и пряк отговор на икономическите данни за август, които предполагат, че икономическото възстановяване на Русия се колебае. Централната банка увеличи ключовата ставка за снабдяване на търговските банки с пари за пети път от началото на годината.

Ако ситуацията се развие според прогнозите, централната банка ще запази възможността за по-нататъшни повишения на лихвите, се казва в изявлението. Следващата среща на ресорната комисия е на 22 октомври. Централната банка на Русия се стреми към инфлация от четири процента.

Съвсем наскоро, според регулатора, темпът на увеличение на цените е бил от 6,74%. Централната банка понижи предишната си прогноза за инфлация от 5,7 до 6,2 процента за текущата година. Инфлацията обаче е напът да спадне до между 4,0 и 4,5 процента през 2022 г., обясни банката.

Руска Руска Общото послание е „все още сме относителни ястреби“, казва пред Bloomberg Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital Markets Ltd. „Мащабът на днешния ход предполага, че централната банка очаква може би още едно увеличение на лихвите, за да стигне до края на затягащия си цикъл, след като през лятото предприе решителни мерки за овладяване на инфлацията“, допълни той.

Високата инфлация вреди на стандарта на живот на много руснаци. Повишаването на цените е основна грижа за домакинствата преди общите избори този месец, които допълнително усложняват ситуацията. Очаква се управляващата партия „Единна Русия“ на президента Владимир Путин да запази своето лидерство. Обещанието на Путин за реализиране на нови социални разходи в обем от близо 700 милиарда рубли (9,6 милиарда долара) увеличава потенциалния ценови натиск.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
markov
преди 2 години
Целия свят е в лапите на инфлацията. Няма мърдане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още