IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кога и как се преговаря за по-висока заплата?

Предварителната подготовка и осведоменост, както и чарът са основание за водене на разговори за по-високо възнаграждение, съветва Надя Василева

23:02 | 10.09.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Най-важното при преговори за по-висока заплата е лицето да има чар и да направи много добра предварителна подготовка – да се осведоми за компанията, за нейните приходи, за броя на служителите, как стои на пазара, както и да се проучат нивата на възнагражденията в тази компания. Това съветва в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „Бизнес старт“ Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта.

„Има голяма разлика във воденето на подобни разговори в отделните икономически сектори. По-лесно се преговаря за по-висока заплата в IT и аутсорсинг секторите, както и компании, които се развиват, придобиват нови клиенти и увеличават печалбата си“, обясни тя.

Василева потвърди, че колкото по-добре се развива една компания, толкова по-голям шанс има човек да преговаря за по-висока заплата. „Трябва да сме наясно в какво състояние е фирмата, за която кандидатстваме, или в която сме, и искаме увеличение“, поясни председателят на Българска конфедерация по заетостта.

Тя сподели впечатленията си, че в световен мащаб жените приемат по-ниски заплати, защото все още има разбиране, че мъжът издържа семейството. „Но не трябва да се забравя, че има много жени, които сами издържат семействата и не би следвало да се прави разделение между мъже и жени“, категорична е Надя Василева.

По думите й, основното, което трябва да се направи в подобен случай, е човек да бъде подготвен с това какво може да допринесе за дадената позиция, за да има основание да иска по-висока заплата.

Надя Василева е на мнение, че в България липсва точна информация за средните работни заплати за отделните сектори и позиции, каквито данни са достъпни в САЩ и други западни страни. Това е причината в конфедерацията да започнат работата по проект, който ще хвърли повече светлина върху възнагражденията. Ще бъдат направени проучвания сред работодателите за техните нагласи за назначаване.

„Не винаги очакванията на служителите за заплащане отговарят на техните знания и умения. Хората не се познават достатъчно добре, смята експертът. – Ако хората знаят какво представляват и покажат най-добрата версия на себе си на работодателя, тогава могат да се очакват преговори за по-висока заплата.“

Василева отбеляза, че високото ниво на задлъжнялост също пречи на служителите да поискат по-висока заплата.

Кои са добрите практики във взаимоотношенията между кандидата за работа и мениджъра? Как се определя дали една заплата е справедлива? Пречка ли е пандемията за по-високи възнаграждения? Как се определя приносът на даден служител към компанията и в кои сектори има скоринг системи? Кога се изпълнява допълнителна работа и за нея има ли допълнително заплащане? Трябва ли в една компания да има само млади или само възрастни служители?

Повече за преговорите за по-висока заплата може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.   

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
В повечето случаи да работиш и да се осигуряваш в България си е чиста загуба на време, пари и усилия. А в нископлатените професии си е направо близко до робска експлоатация. Българската осигурителна система е една смотана комунистическа бездънна каца, в която държавата решава кога и колко да ти плаща, вместо да има индивидуални партиди като в цял свят и всекиму според приноса му. За 10 години с квалифициран труд в чужбина получаваш индивидуална пенсия колкото за 300 години осигуряване в България. Няма нужда от повече приказки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Шефе, абе заплатата ми не отговаря на приноса и способностите ми.Знам бе, знам, ама не мога да те оставя да умреш от глад...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
За повече пари се преговаря най-добре с оферта от друга фирма в задния джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още