IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогноза: След месеци изменението на климата ще вдигне цената на кафето

Има затруднение с доставките от Виетнам и Колумбия заради COVID кризата и политически проблеми, съобщи Десислава Йорданова от Almacena Platform

17:17 | 13.09.21 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Съвкупност от фактори влияят за повишаването на цените на кафето тази година – климатичните промени, сушата в Китай, ниските температури в Бразилия, политическата нестабилност в някои държави и COVID кризата. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Десислава Йорданова, търговски директор на Almacena Platform. Тя прогнозира, че до 30-40 години високите температури ще повлияят на отглеждането на растението.

Фючърсите на сорта Робуста достигнаха 4-годишен връх преди дни и надвишиха нивото от 2000 долара на тон, а в началото на април цената беше 1300 долара, което прави увеличение от над 50% за периода. Сортът Арабика също поскъпна и достигна до рекордни нива от 2011 г, насам - близо 4800 долара на тон.

По думите на Йорданова, Бразилия е най-големият производител на сорта Арабика и всички разчитат и очакват реколтата ѝ въпреки влиянието на климатичните фактори. „Негативните ефекти от климатичните фактори ще видим как ще се отразят на кафето след 30-40 години“, прогнозира експертът.

Десислава Йорданова смята, че сортът Арабика ще става все по-трудно да се произвежда, защото е по-деликатно кафе и изисква повече грижи. „Тези високи температури биха повлияли върху кафето”, прогнозира тя.

На има затруднение с доставките от Виетнам и Колумбия, производители номер две и три в света на черното злато. Тя информира, че Виетнам е най-големият производител на сорта Робуста и ковид кризата затруднява допълнително доставките. Йорданова напомни, че в Колумбия проблемите с реколтата датират от години, а политическите проблеми от май месец допълнително ги задълбочават.

По нейните думи, доставките закъсняват за европейския пазар с поне три месеца, а транспортните разходи са се увеличили.

„Първо поскъпна сортът Арабика, който се търгува на борсата в Ню Йорк, а след това и сортът Робуста на лондонската борса. Има тенденция за пренасочване от сорта Арабика към сорта Робуста - най-вече заради цените, както и поради липсата на самото количество. Поскъпването на кафето ще доведе и до повишаването на цената му в търговската мрежа“, очаква Йорданова, но успокои, че няма да е точно сега, но след месеци или до година това ще се случи.

Десислава Йорданова разказа, че в северната част на Европа се пие повече Арабика, докато, колкото повече се слиза на юг - Робустата се оценява повече.

Докога кафето ще поскъпва на международните борси? Защо септември и октомври са толкова важни за реколтата в Бразилия? Увеличават ли онлайн поръчките за доставка на кафе? Започнаха ли да се правят директни сделки с производителите на кафе в Африка? Използват ли се криптовалутите за разплащания при кафето?  

Повече за кафето може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.  

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
А за зелето? За къде без киц'лю зели?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
то не е само кафето дето му остават 20-30 реколти ... и други неща им остават около 20 реколти още ... :))) ... пак да напиша , това е само началото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още