IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола достигна 6-седмичен връх*

Опасенията от нова силна буря тласкат ръстовете

09:55 | 14.09.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола достигна 6-седмичен връх във вторник заради притесненията, че нова буря може да засегне производството в Тексас тази седмица, докато индустрията все още опитва да се съвземе след урагана “Айда”, съобщава Ройтерс.

Това е трети пореден ден на ръстове, като за сорта Брент цената е най-високата от 2 август насам.

Международният бенчмарк поскъпва с 0,7% до 74,04 долара за барел.

От своя страна фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate (WTI) прибавят 0,8% до 71 долара за барел. Преди това стигнаха цена от 71,05 долара, която бе най-високата от 3 август. 

В понеделник започнаха евакуации на мексиканските петролни платформи по крайбрежието на Мексиканския залив, подготвяйки се за тропическата буря “Никълъс”, която се насочва към Тексас с ветрове от над 110 км/ч.

“Инвеститорите бяха притеснени, че “Никълъс” ще причини още прекъсвания (на работата) по крайбрежието на Залива, докато се опитват да разберат колко дълго производството на суров петрол ще остане засегнато от “Айда”, посочва Стору Йошида, анализатор към Rakuten Securities. 

Повече от 40% от производството на петрол и природен газ в американската част на Мексиканския залив остава спряно към понеделник, две седмици след пристигането на “Айда” в Луизиана.

Ръстовете са факт и на фона на нови притеснения за петролния сектор в Либия.

Държавната National Oil Corp (NOC) обяви, че товарните операции на терминалите “Ес Сидер” и “Рас Лануф” са подновени след еднодневно спиране, но инженер от пристанището “Харига” каза, че то все още е затворено заради протести. 

В същото време американското правителство също обяви, че ще продава петрол от националните резерви на осем компании, сред които Exxon Mobil и Chevron, в рамките на насрочен търг за събиране на пари за федералния бюджет. 

По-рано миналата седмица стана ясно, че властите в Китай са отпуснали петрол на местни компании от стратегическите резерви на страната, увеличавайки снабдяването на пазара.

Към ценовия натиск се прибавя и това, че американското производство от седем основни шистови формации се очаква да нарасне с около 66 хил. барела дневно през октомври, което е най-много от април 2020 г., става ясно от данни на Администрацията за енергийна информация.

Междувременно ОПЕК сви прогнозата си за световното търсене на петрол за последното тримесечие на 2021 г. заради делта варианта на коронавируса, но увеличавайки прогнозата за 2022 г. до 4,15 млн. барела дневно от 3,28 млн. барела в доклада си от миналия месец.

*Информацията е актуална към 9 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Всякакви оправдания защо е скъп ще чуваме. А всъщност му вдигат цената за да не може да се пътува както преди това и да се намалят замърсяванията в природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
IQ96
преди 2 години
*** какво става? Май петролът ще стигне трицифрена цена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още