IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: ЕК няма да одобри нищо, ако не затворим въглищните централи

Срещата на служебните министри Асен Василев и Кирил Петков с енергийните синдикати в Раднево беше политически пиар, смята Мартин Владимиров от ЦИД

18:14 | 14.09.21 г. 18
Експерт: ЕК няма да одобри нищо, ако не затворим въглищните централи

„Неизвестните все още остават. Това мероприятие имаше политически, а не експертен характер“, е мнението на Владимиров.

Той е категоричен, че при сегашните цени на въглеродните емисии никоя централа в региона не може да функционира без огромна държавна субсидия. „По наши сметки, за 2019 г. държавните субсидии за въглищния сектор са възлезли на 450 млн. евро. При новите цени на емисиите субсидиите също ще нараснат”, прогнозира Владимиров.

Двамата министри заявиха на срещата, че комплексът ще бъде запазен, но трансформиран. Това включва кандидатстване по Фонда за справедлив преход, в който има 1,3 млрд. евро за въглищните региони в България. Освен това в Плана за възстановяване и устойчиво развитие е заложено изграждането на 1000 мегавата парогазова централа.

“Нека не се заблуждаваме, Европейската комисия няма да одобри парогазовата централа, ако не затворим еквивалентна въглищна мощност. Без да включим затварянето на ТЕЦ-овете в стратегическите си документи, няма да бъде одобрени по нито една от двете програми”, категоричен е енергийният експерт.

Той акцентира на това, че парите, предвидени по двете програми, са за да трансформираме икономиката, а не да продължаваме по същия начин, както до сега.

Мартин Владимиров посочи, че обещанията за инсталация за улавяне на въглероден диоксид са безсмислени, защото в световен план няма нито един такъв комерсиален проект, който да генерира печалба.

“Финансовите средства са предвидени и за преквалифициране на работниците, които ще загубят своята работа при затваряне на мините. Ако тези пари се използват целесъобразно, работниците ще могат да бъдат наложени в други сектори”, съветва директорът на програма "Енергетика и климат" в ЦИД.

Мартин Владимиров акцентира на това, че въглищата представляват 8% от регионалния брутен вътрешен продукт. Той отбеляза, че това е сериозен дял от икономиката, но с подкрепата на Европейския съюз може да бъде компенсиран и тези работници да си намерят нова работа, която да е също толкова добре платена.

“Аз не виждам реални идеи за трансформация. Говорят се общи приказки за технологии, които са в пилотен етап и нито един от фондовете няма да даде достатъчно, за да се развитият те до такава степен, че да се компенсира затварянето на въглищните централи. И за Фонда за справедлив преход, и за Плана за възстановяване и устойчивост имаме няколко месеца, за да кандидатстваме. Без конкретика няма да получим нищо”, категоричен е енергийният експерт.

Той заяви, че не е нужно гражданите и малките бизнеси да са в постоянна зависимост от централната електропреносна мрежа. Владимиров даде пример с построяването на соларни паркове, които да осигуряват нуждите в периоди на криза, каквато имаше през август, и домакинствата и бизнесите да бъдат независими от пазара.

Експертът е на мнение, че пътят напред за енергетиката се крие в децентрализацията и декарбонизацията.

Има ли бъдеще проектът за индустриален комплекс „Марица-изток“?

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Вижте всички гости на предаването "Бизнес старт" тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
той просст, ти проост и за това се разбирате... само че Мази е богат каманист, а не скъсан максудски копанар като теб... понимаеш, за него е част от живота да използва полезни идиотии като теб! :)))).. продължавай да мяташ опашка, може и да ти хвърли някоя угризка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
на е просто ***, а ***.лоу.мен *** заедно с цялата х.ом.о дружина - той, пръдлеф. кахото от ц.иганския квартал на видин и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Що не отидеш да се гръмнеш некъде бре, *** неуморен!? Унгария ли точно с геотермална енергия ше се спасява бре? Да, може, даже и слънце и ветър сигурно ползват по вилите си из селата, ама имат 2 ГВт АЕЦ като Козлодуй и го разширяват с още два реактора по 1200 МВт - можеш ли да сметаш колко стават към 2030 г.? С такъв гръбнак на енергетиката мое си се забавляват с термални заебавки . . .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 2
grainis
преди 2 години
Единствената Опция за Спасение на Енергетиката ( а и цялата ни Икономика ) , е преминаване на ТЕЦ-овете към 100% изгаряне на RGB - Rapid-Growing Biomass - или Биомаса от Свръхбързорастящи Видове - като някои Бамбукови Хибриди или Кафяви Водорасли тип Гигантски Мехурчест Келп ( Macrocystis Pyrifera ) - най-бързорастящия Организъм на Земята . Тези растения са Осмото Чудо на Света , те избуяват светкавично, с невъобръзима скорост от един метър на ден , и дори още по-бързо , ако се отглеждат хипер-интензивно , в напълно автоматизирани , Вертикални Аеропонни Ферми ( с евтина Сглобяема Конструкция - Стандартно Строително Скеле ) - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Енергията за Отопление и Cyan-LED+UV Осветление на В-Фермата ще идва от Когенератор , захранван с под 10% от произведената Биомаса . Консумираните от растенията огромни количества Вода се рециклират на около 90% в процеса на сушене на Биомасата . Една такава 50м висока B-Ферма, изградена върху 1дка (32м х 32м) площ, може да произведе над 3000 Тона Бамбукова Биомаса на Ден ( ! ) , с Калоричност от 20MJ/kg и при почти Нулева Себестойност - https://nula-energia.alle.bg . Няколко десетки такива Ферми ще спрат изцяло вноса на горива . В процеса на бързия си растеж , Биомасата консумира чудовищни количества СО2 , така че емисиите на ТЕЦ-овете ще могат да бъдат изцяло насочени натам и напълно утилизирани - говорим за Абсолютна, 100% Карбонова Неутралност . Освен изгаряна в ТЕЦ-овете , Биомасата ще може да се суши и продава / Eкспортира ( цена ?70/тон ) или процедира в БиоМетан и/или не-електролизен БиоВодород от него , в Биодизел (40MJ/kg) - https://biodizel.alle.bg , и негови производни - ИФО и водно-емултиран ( до 50%) ИФО-Аерозол за Газови Турбини , Прахово Гориво за Прахови Горелки (wtsab.com) и Газо-Прахови Турбини , както и в различни СО2-складиращи (CCUS) Структурни, Строителни и други Материали - Ламинати , Профили, Покрития, Биополимери , Органични Торове , Целулозни и Текстилни Влакна , и много други - една цяла нова Бамбукова Икономика с хиляди нови и високоплатени работни места - https://bamboo-economy.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Както се вижда, даже виц не можеш да разбереш - нормално е - нискоинтелигентните хора няматЕ развито, дори никакво чувство за хумор. С други думи - добре си си при мургавелките в "Нов Път".Закачай варелите, вместо да се опъваш по форуми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
хахаха, добър виц, лошото е че вица е за теб.. и не се усещаш даже, жителю на Максуда... и да го обясня мога, и научни данни има колото искаш... но в нашощ край има друга приказка за хора като теб... Оно да е уййй да ти го набия, а то акъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Твоето изказване ми напомня за вица, дето Бржнев питал Косигин как работи съветската икономика, а Косигин му казал - дай да ти обясня, а Брежнев отговорил - да обясня и аз мога, но не мога да разбера. Горе долу и ти си тъй - нищо не разбираш, ама се пробваш да обясняваш. Дерзай :) Може някой да ти се върже. Някой с втори клас образование от квартал "Нов път" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
.... и да ти обясниме, нема файда ... после ще питаш що е зелена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
vzhekoff
преди 2 години
Значи не разбирам защо я наричат сделка ? Дали съм привърженик или противник на въглищата е без значение, но това не е сделка, а обикновено изнудване с елементи на силово извиване на ръце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
фантасмагории ... ама под статия за цените на зеленчуците и папото виете на умрело ... нищо че всички туканка сте инвеститори и богаташи , кой от кой по-по-най ... то народеца те първа има да тегли за 30г безхаберие и липса на воля ... в унгария имат 28 града с кондензационни централи . през '98 приемат програма за оползотворяване на геотермалните си дадености . искат до 2030 да ги заменят всичките с беземисионни такива . според форумните експерти у нас нема геотермални полета , какво говоря то нема и слънце и вятър , въобще тъжна и мрачна картинка ... :))) ... 2017 откриват първата си комбинирана геотермална централа хем подава топло , хем ток . вече имат 4 такива . до 2025 смятат будапеща да е изцяло на геотермално отопление . а както е известно , то не генерира почти никакви парникови газове ... и е около 2 пъти по-евтино от сегашните цени на топлофикация софия ... !! ... и както изглежда бъдещето , ще е около 3 пъти по евтино още в следващата година . ама има 15 години подготовка ... пък ние нали сме богати на време и пари , можем да си позволим още 15г да изчакаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още