IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемът с намаляващото население засяга някои страни по-тежко от други

Докато богатият свят очаква бъдеще на недостиг на работна ръка и стагнация на икономиката, демографският спад вече е реалност в Латвия

12:01 | 18.09.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

За близо три десетилетия Инара Фролова, местен държавен служител, наблюдава колко бързо се свива населението на отдалечения окръг Дагда на източната граница на Латвия. Когато тримата ѝ братя, първият ѝ съпруг и синът ѝ заминали за Ирландия, тя записала данните. Когато раждаемостта достигнала най-ниското си ниво в историята миналата година, тя въвела данните в система, пише Wall Street Journal.

Тази година окръг Дагда, чието население е намаляло почти наполовина спрямо 1990 г., беше сметнат за твърде малък, за да има местно управление, и беше слят със съседен окръг.

„Единствените хора, които остават тук, са пенсионери“, казва 59-годишната Фролова.

Латвия е на предна линия в процес, който може да се превърне в едно от определящите предизвикателства за индустриализирания свят – тя остава без хора.

От Португалия до Сингапур и в повечето страни от Северна и Южна Америка раждаемостта намалява, а ръстът на населението в индустриализирания свят е в застой или е спрял. Тези перспективи създават очаквания за свиване на работната ръка, застаряване на населението и стагнация на икономиката.

В Латвия бъдещето вече е тук.

Подобно на повечето бивши съветски републики ниската раждаемост в Латвия е задълбочена от напускащите през последните десетилетия млади хора в търсене на по-високоплатени работни места на Запад и нежеланието за приемане на имигранти от страни извън Европа. Резултатът е страна, чието население намалява още по-бързо от това на други държави като Япония и Италия, където раждаемостта също се понижава.

След присъединяването си към Европейския съюз през 2004 г., с отворените му граници и свободата за работа навсякъде в блока, Латвия е изгубила 17% от населението си. Само съседна Литва е изгубила по-голям дял от хората си. Населението в трудоспособна възраст е намаляло с 23% през същия период.

Миналата година Латвия отчете най-ниския брой новородени от един век насам и най-големия спад на населението в ЕС с 0,8%. Първата половина на 2021 г. е още по-лоша с два пъти повече починали от новородени.

Сега страната с под два милиона души население опитва да направи нещо, което в исторически план се оказва невъзможно – да спре демографския срив.

Тази година правителството прие нови политики, целящи да повишат раждаемостта и да върнат емигрантите в родината им, но до момента отказва да насърчава имиграцията от страни извън ЕС.

„Това е много, много сериозен проблем“, коментира Имантс Парадниекс, съветник на премиера по демографските въпроси, във връзка с намаляващото население. „Латвия е страна с латвийски хора. Искаме тя да остане страна на латвийския народ през идните сто години“, допълва той.

През януари правителството прие нов план за работа с диаспората, която сега се състои от близо 300 хил. души, по данни на външното министерство.

Планът осигурява средства за насърчаване на емигрантите да инвестират в латвийски компании и над 1 млрд. евро на година за програми на латвийски език в чужбина като част от усилията да ги накара да се чувстват по-свързани и може би да ги върне обратно в родината. Предвидени са средства и за персонализирани предложения от правителството, включително помощ за намиране на работа и жилище, към семейства, които обмислят завръщане.

Последна актуализация: 23:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
За Дания слагаш и Гренландия вътре, нали? Казахстан е май най-зле относно гъстотата, както и Монголия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
IQ96
преди 2 години
Ами един ден Латвия, Литва и Естония ще станат Прибалтийска конфедерация и ще си решат проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
korn
преди 2 години
По гъстота на население сме по добре от САЩ, Русия и Дания например.Значи не сме толкова зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Изобщо не е страшно. За територията ни, сме добре. По важно е живота на българина да е добър, не да сме много. Само слабо развитите общества и *** правят по десет деца, пък после квото стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
България е била и 3 милиона, така че засега не е толкова страшно. Но трвбват мерки и най-вече пивишаване още на стандарта, за да остават младите тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 2 години
Дали няма да доживеем, за да видим как Каракачанов, Симеонов и Сидеров посрещат мигранти на оградата с хляб, сол, бъклица и китки? Толyмчо(Бойко Борисов) може да им предлага да ги настани в къщите си за гости, изключая тази Барселона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 2 години
...и по зле ще става.. и емигрантчетата ще свършат в един момент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още