IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Следващият икономически тест за Европа ще е постигането на промяна

Безпрецедентната парична и фискална помощ и повечето ваксинации доведоха региона до точка, в която се “възстановява по-бързо, отколкото очаквахме”, смята тя

18:58 | 15.09.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кризтин Лагард.<em> Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Кризтин Лагард. Снимка: Bloomberg LP

Най-голямото предизвикателство, пред което е изправена възстановяващата се икономика на Европа, е това дали властите могат да въведат нужните промени, за да трансформират потенциала ѝ. На това мнение е управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Безпрецедентната парична и фискална помощ и повечето ваксинации доведоха региона до точка, когато се “възстановява по-бързо, отколкото очаквахме”, каза тя в интервю за Bloomberg Television. Еврозоната се очаква да достигне предпандемичните си нива на производство още преди края на годината. 

Ключов тест за Европа сега ще е затварянето на дългогодишната пропаст между северните и южните страни, намалявайки неравенствата, усилени от пандемията, както и подпомагането на прехода към по-екологично устойчива икономика, посочи още Лагард.

Според нея най-голямото единично предизвикателство винаги е да бъдат постигнати резултати. “Въпросът е да насочим финансирането към правилната инвестиция, уверявайки се, че икономиките ще се възстановят в правилната форма с правилните структурни реформи, които ще подобрят продуктивността на тези икономики, които ще ги позиционират да бъдат по-дигитални и по-зелени”, каза тя.

След като похвали европейските правителства за “добрата координация” в пика на кризата, Лагард изрази надежда, че те ще се поучат от този опит, подчертавайки безпрецедентния пакет от 750 млрд. евро за възстановяване.

Фондът “ще помогне с това да сближи по-добре страните и да намали разликата, която съществуваше между някои южни европейски страни и северните европейски страни”, каза тя и допълни, че “това със сигурност е намерението”.

Основно предизвикателство също така е и да се поправят нанесените щети върху някои части на пазара на труда - жените и младите хора са сред най-уязвимите към загуба на работни места, посочи Лагард. Това отразява някои притеснения и в други централни банки, включително Федералния резерв, че световното икономическо възстановяване ще отнеме време, докато стигне до най-засегнатите от кризата.

Миналата седмица ръководството на ЕЦБ взе решение да намали темпа на пандемични покупки на облигации, преценявайки, че възстановяването може да се случи и с по-малко подкрепа. Тогава Лагард предупреди, че е твърде скоро да се коментират бъдещи стъпки за ограничаване на подкрепата, тъй като икономиката продължава да е изправена пред несигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Световния дълг е 300 трилиона. Познайте какво следва и каква е играта в момента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Sandy
преди 2 години
Тая мноо добре знае, че КОВИД е една голяма измама, един цирк, в който са притиснати, принудени, дори заплашени да играят повечето правителства по света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
KMETA
преди 2 години
Нарочно е без маска да на страхува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
"Безпрецедентната парична и фискална помощ" - откога краденето, т.е. печатането и даването на дълг стана помощ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
по дигитални и по зелени.талибани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още