IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчетът на Стойчо Кацаров: Нов COVID план, обновени медицински стандарти

Тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата отчете здравният министър

13:51 | 15.09.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Стойчо Кацаров. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Стойчо Кацаров. Снимка: БГНЕС

Продължителността на живота у нас е най-малка от всички в ЕС, а детската смъртност е сред най-високите. Пациентите доплащат от джоба си почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ. България е втората страна с най-малък брой медицински сестри. Налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности. Това се посочва в отчета на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за свършеното през последните четири месеца.

По данни на Министерството на здравеопазването България е зъвършила 2019 година на първо място в света по смъртност с коефициент на обща смъртност – 15,5. За 2020 година този коефициент е 17,8, а за първите 5 месеца на 2021 година надмина 21. Леталитетът от COVID-19 у нас е два пъти по-висок от средния в ЕС.

По брой поставени ваксини сме последни в ЕС, посочва се в отчета. Там се припомня, че от 1 януари до 11 май (преди служебното правителство, бел. ред.) лекарите пътуваха до РЗИ (някои над 100 км), за да получат ваксини за своите пациенти. За периода в страната са поставени 960 хиляди ваксини. Служебният кабинет е осигурил доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. От 11 май досега са поставени 600 хиляди ваксини.

До 11 май възрастните хора и хората с тежки болести не бяха приоритет на ваксинационния план. Това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината. Дори хората, настанени в домове за възрастни, са ваксинирани само наполовина, припомня се в отчета. Кацаров посочва, че е дал приоритет на имунизацията на възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания. Така за периода 11 май 2021-10 юни 2021 са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст. За времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст. 

Скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, позволиха в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите, посочва още Стойчо Кацаров. И отбелязва, че е стартирана информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавирусната инфекция – проведени са срещи за сътрудничество с различни институции и представители на обществото.

Служебният здравен министър е заварил над 5000 души с погрешно издадени сертификати. Липсвало е дори оперативна процедура за поправянето им. Сертификатът можеше да се получи само от лица, имащи електронен подпис. Затова е създадена процедура за отстраняване на грешки във вече издадени сертификати. Организирано е издаването на електронен сертификат за ваксинирани, тествани и преболедували (зелен сертификат), като България стана една от първите стани в ЕС, която го валидира и българските граждани, които са ваксинирани, могат да пътуват с него без ограничения след 1 юни. Създадена е възможност за изтегляне на зеления сертификат без да е необходимо гражданите да притежават КЕП или да посещават ваксинационен център.

В рамките на мандата МЗ изготви Национален оперативен план за справяне с пандемията.

Актуализира противоепидемичните мерки в синхрон с показателите за разпространението на заболяването в страната. Създаде гъвкави процедури за влизане в страната, както и облекчени процедури на реципрочна основа с други страни - Румъния. Премахна ограниченията пред присъственото обучение на учениците и студентите.

Намали ограниченията при посещения на спортни мероприятия. Премахна изискването за ПСР изследване на деца до 6-годишна възраст при влизането им в страната.

Въвежда се единен национален КОЛ-център, към който гражданите ще могат да отправят запитванията си за ваксинацията, противоепидемичните мерки, др., пише в отчета.

Стойчо Кацаров отчита, че е извършено сероепидемиологично проучване и кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да имаме точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса). Със заповед на министъра на здравеопазването е възложено на НЦОЗА извършване на пълен анализ на действията по управление на кризата с COVID-19, анализ на извънредната смъртност и дейността на лечебните заведения. Анализът е извършен, представен на обществеността и внесен в Народното събрание.

Посочва се, че преди служебния кабинет страната ни нямаше досега единен протокол за поведение при заразяване със  SARS-CoV-2, което също е сред причините за високата смъртност. Ето защо е създадена работна група с представители от 17 експертни медицински съвета за изготвяне на Единен национален протокол за диагностика, амбулаторно и болнично лечение на пациенти с COVID-19. Протоколът е завършен и публикуван на интернет страницата на МЗ.

Служебният здравен министър е заявлл участие в общоевропейската процедура за осигуряване на ваксини срещу COVID-19 за следващите две години – 2022/23. Стартирана е и процедура за получаване на съгласие от ЕК и производителите на ваксини за даряване на определени количества от тях на страни от Западните балкани и Източна Европа, ако потребностите на страната ни са задоволени. Осъществени са дарения на 172 500 ваксини на Бутан, на Босна и Херцеговина (50 000), на Северна Македония (51 000 - в процес на изпълнение), на Бангладеш (271 000).

Що се отнася до Плана за възстановяване и устойчивост, Стойчо Кацаров посочва, че е наследен план, в който повече от половината средства са били насочени към поставяне на топлоизолации и строителни дейности. Ето защо е написан изцяло нов План за възстановяване и устойчивост в сферата на здравеопазването. Вместо поставяне на стиропор, фокусът ще се насочи към дигитализация в здравеопазването, телемедицина, въвеждане на иновации и нови технологии. Планът предвижда изграждане на центрове за лечение на мозъчно-съдова болест и център за обучение на специалисти, изграждане на система за спешна помощ, с използване на въздушен транспорт, като закупуването на хеликоптери и всичко необходимо за функционирането на системата. Особен фокус е поставен на достъпа до здравеопазване в регионите, както и на подпомагането но доболничната помощ.

Преработени са изцяло критериите за финансиране на Проекта по Оперативна програма „Региони в растеж“ за изграждане на капацитет на болниците за посрещане на пандемия. Включени са всички болници (според одобреното вече от ЕК задание само държавни и общински) в страната, които са лекували болни с COVID-19, публикувани са критериите. Предстои стартиране на процедурите по ремонт и закупуване на апаратура.

Последна актуализация: 13:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още