IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социолог: В следващите два-три парламента едва ли ще има стабилно мнозинство

Президентът Румен Радев от една година изразява висока степен на недоверие към доста политически субекти, посочи Боряна Димитрова, управител на „Алфа рисърч“

20:32 | 20.09.21 г. 1
Социолог: В следващите два-три парламента едва ли ще има стабилно мнозинство

България навлиза в период на дълбока обществена трансформация, която ще доведе до промяна и на политическите и икономическите елити. В следващите два-три парламента едва ли ще се формира стабилно мнозинство. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria социологът Боряна Димитрова, управител на агенция „Алфа рисърч“.

Според нея изключително важно е как кампаниите за президент и за парламент ще си повлияят една на друга. От ключово значение за следващото Народно събрание ще е степента на отговорност на политическите групи.

Социологът е на мнение, че страната ни се намира в един от „най-необичайните“ политически моменти за последните 10-15 години заради „поредицата от трансформации“ – на обществото, политическата система и политическото лидерство.

Преките резултати от тях са невъзможността на два поредни парламента да сформират правителство в рамките на една година, изострянето на тона до степен на нетърпимост между т.нар. „партии на протеста“ и създаването на ниша за нов политически проект.

„Макар и по-важните избори да са тези за парламент, по традиция президентския вот има по-висока избирателна активност, защото е „сблъсък на личности и характери“. Начинът, по който бъдат издигнати другите кандидатури за президент, освен тази на Румен Радев, може да промени обществените нагласи“, комeнтира Димитрова.

По думите й „почеркът“ на политическите лидери също ще е изключително важен за вота на 14 ноември. „Един присъстващ или отсъстващ политически лидер, един само медийно представен политически лидер и лидер, който насища общественото пространство може да окажат по-силно влияние от представянето на програмите, което за жалост не е от силните страни на политическите партиите“, смята социологът.

Според Боряна Димитрова, следващите избори ще произведат почти същата ситуация като в предишния парламент, но с малки размествания, като сформирането на мнозинство пак ще е много трудно.

Именно това е една от причините за създаването на новия политически проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков.

Димитрова също така смята, че президентът Румен Радев от една година изразява „висока степен на недоверие към доста политически субекти“. Сред тях е БСП, които го издигнаха за първия мандат, но в последните дни все по-ясно се очертават пропукванията в тези взаимоотношения.

Какви са новите заявки на властта? Кои са предизвикателствата?  Какви са изборните нагласи за предстоящите избори за парламент и президент? Кой губи от новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев?

Цялото интервю с Боряна Димитрова гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Боряна на стари години е започнала да дава дупето. Браво! Напълно в синхрон с модерните тенденции. Гнус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още