IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се отварят за напълно ваксинирани пътници от Европа от ноември

Предстои американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) да определят кои ваксини ще бъдат приети

22:52 | 20.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

САЩ обявиха в понеделник, че ще отменят ограниченията за пътуване за напълно ваксинирани срещу коронавирус хора, с което на практика отново отварят границите си за първи път от повече от година.

Ръководителят на екипа за реагиране на COVID-19 на Белия дом Джеф Зиентс коментира, че чуждестранните граждани ще трябва да представят доказателство за ваксинация и доказателство за отрицателен тест за COVID, направен до три дни преди качването на самолета, съобщава онлайн изданието Politico.

Администрацията на САЩ смята да въведе новата политика от ноември.

Предстои американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) да определят кои ваксини ще бъдат приети.

„Тази нова международна система за пътуване следва науката, за да пази американците и международните въздушни пътувания в безопасност“, казва Зиентс. „Като изискваме чуждестранните граждани да бъдат напълно ваксинирани, за да летят до САЩ, и прилагаме допълнителни строги протоколи за безопасност, ние ще защитим американците у дома и ще повишим безопасността на международните пътувания“, допълва той.

Решението на Белия дом отговаря на засилващите се оплаквания от страна на ЕС, че Брюксел се отвори за ваксинирани туристи от Америка, но Вашингтон не отговори с реципрочност на мярката.

„Забраната за пътуване е отменена!“, туитна посланикът на ЕС в САЩ Ставрос Ламбринидис. „Ваксинираните, тествани преди полет европейци отново ще могат да пътуват до САЩ от ноември, точно както днес на ваксинираните американци е разрешено да пътуват до ЕС“, допълва той.

През следващите дни CDC ще издаде заповед за проследяване на контакти, която ще изисква авиокомпаниите да събират информация от пътуващи до САЩ, включително техния телефонен номер и имейл адрес, за да действат като „система за наблюдение на общественото здраве“. Това ще даде на CDC, държавните и местните здравни служители възможност да проследяват пътуващите, ако има такива потенциално изложени на COVID или други заболявания.

Новината за промяната на политиката беше приветствана от авиоиндустрията, която се мъчи да се възстанови от пандемията и която се надява да възстанови нормалния си капацитет по доходоносните трансатлантически маршрути. Лобито на европейските авиокомпании Airlines for Europe (A4E) заяви, че „аплодира“ решението.

„След 18-месечна забрана за пътуване това решение ще даде така необходимия тласък на трансатлантическия трафик и туризма от двете страни на Атлантическия океан и – най-важното, ще събере семейства и приятели точно навреме за празниците“, казва групата в имейл. „С повече от 70 процента ваксинирани възрастни в Европа ние сме щастливи да видим основаната на доказателства политика, която искахме най-накрая да се осъществи“, допълва организацията.

Това също е добре дошла новина за пътуващите по бизнес дела. Андрю Кроули, главен търговски директор на American Express Global Business Travel, очаква да се активизира забавеното търсене на трансатлантически пътувания след падането на забраната и „да видим устойчив скок в резервациите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още