IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нидерландци протестираха срещу новия COVID пропуск за барове и ресторанти

40% от собствениците на заведения в страната не смятат да искат от клиентите си сертификат за имунизиране, сочи допитване

13:51 | 25.09.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Протестиращи се събраха на шествие срещу въвеждането на „корона пропуск“ в Нидерландия в събота, след като документът, удостоверяващ имунизиране срещу COVID-19, стана задължителен за влизане в барове, ресторанти, театри и други места, предава Ройтерс.

Новото изискване за показване на пропуска или отрицателен тест за коронавирус съвпадна с отмяната на почти всички мерки за социално дистанциране в страната, където 72% от населението е получило поне една доза ваксина.

Макар че маските ще останат задължителни в градския транспорт, учениците и учителите вече няма да са длъжни да носят маска в училище, а правилото за дистанция от 1,5 м на обществени места също беше отменено.

Стотици протестиращи се събраха в Хага, където е централата на нидерландското правителство и организираха шествие през центъра на града.

Повечето нидерландци подкрепят въвеждането на пропуска, но той предизвика критиките на ресторантьорския и хотелиерския сектор. Над 40% от собствениците на барове и ресторанти не смятат да искат от клиентите сертификат за имунизиране, съобщи асоциацията Horeca Nederland, като се позова на допитване сред свои членове.

Тя допълни, че бизнесът смята изискването за „политически инструмент“, целящ да увеличи броя на ваксинираните. „То не само е невъзможно за задействане, но и ще навреди финансово на сектор, който тъкмо започва да се възстановява“, допълни асоциацията в комюнике.

Решението за въвеждане на пропуска предизвика критики от членове на правителството на временно изпълняващия длъжността премиер Марк Рюте.

„Ако се озовем в общество, в което трябва да се страхуваме един от друг, щом не покажем документ, тогава наистина трябва да се почешем по главата и да се запитаме: Това ли е посоката, в която искаме да поемем?“, каза заместник-министърът по икономическите въпроси Мона Кейзер в интервю пред местно печатно издание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Убеден съм, че са над 60%, а не 40. Освен това, не само в Нидерландия има протести. Няма място в света където да няма протести. Тиквестора ествествено проповядва ковид диктатура, като повечето нас***ни медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още