IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунчев: Ако не ускорим ваксинацията, може да пострада организираният туризъм

България има проблем с първа и втора игла, нека после да мислим за трета, посочи главният държавен здравен инспектор

10:07 | 27.09.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България ще има сериозни секторни проблеми, ако темповете на ваксинация продължават да вървят толкова бавно. Хората ще започнат да отменят конгресни прояви, културни, спортни събития, а това ще повлияе много сериозно на туризма – като имаш 5-6 места с близки цени, ще отидеш там, където е най-безопасно от гледна точка на коронавируса. Това каза пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него засега няма епидемични взривове в училищата, но е твърде рано да се каже дали страната ни е стигнала до пик на заболеваемостта.

На въпрос дали може да има ново затваряне, Кунчев отвърна, че „всичко е възможно“. „Това не значи 100% на всичко и навсякъде – може първоначално да е по области, по сектори. Ако масово се мине на заболеваемост от 500 души на 100 хил., това много ще затрудни здравната система“, предупреди здравният инспектор. 

Кунчев обърна внимание и на скритата заболеваемост, която се случва основно в големите градове. Тя е свързана с това, че хората са се научили да си купуват сами тестове и когато са положителни, не казват на здравните власти.

Относно самите ваксини, Кунчев бе категоричен, че няма „пробив“ и от починалите от коронавирус едва 2% са били имунизирани. Става въпрос за възрастни хора с много придружаващи заболявания. При тях изграждането на имунитет след ваксиниране е доста по-затруднено, обясни здравният инспектор.

Що се отнася до третата доза, Кунчев посочи, че според него тези, които всекидневно заради професията си се сблъскват с вируса, е необходимо да си направят трета игла. "България има проблем с първа и втора игла, нека после да мислим за трета", добави той и уточни, че всеки, който си направи трета доза, това ще се запази в неговото здравно досие. „При поява на нов щам, новите ваксини, които ще получаваме, вероятно ще бъдат променени. Това, което сега се взима като решение, може да не е същото след година, ако всичко се промени“, обясни още главният държавен здравен инспектор.

Той поясни, че скоро Европейската комисия може да има решение за удължаване на действието на сертификатите за имунизация срещу коронавирус с още една година.

Междувременно имунологът акад. Богдан Петрунов коментира пред БНТ, че не трябва да се бърза с поставянето на трета доза ваксина. По думите му за да се достигне до правенето на третата доза ваксина срещу COVID-19, е необходимо да мине известно време.

„След проведен пълен курс на имунизация ние имаме имунитет не по-малко от 10-12 месеца. Т.е. една година, приблизително десет месеца най-малко след втората доза на имунизация ние имаме приличен имунитет и не е необходимо да се бърза“, уточни той.

Акад. Петрунов е категоричен, че ваксината няма 100% ефективност, но препоръча на всички да си направят и противогрипната имунизация.

Според епидемиолога проф. Мира Кожухарова над 99% от починалите от COVID-19 у нас между март и септември не са били ваксинирани.

„Ваксините предпазват от смърт. За периода март – септември у нас са починали 10 173 души. От тях ваксинирани са били само 78 души. Това е 0,77% от всички починали”, обясни специалистът.

„От началото на пандемията България е изгубила 12 деца. Факт е, че 10 от тях са били с документирани придружаващи заболявания”, добави Кожухарова.

Тя посочи, че 93% от хоспитализираните с COVID-19 у нас не са ваксинирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
треа се ускори физическото премахване на този ***, друго нема кво да се прай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Втора Световна война. Много опасна задача. Командира вика: Комунистите след мен, в атака!!! А кога тия ще викнат: всички партийци след мен! На показна ваксинация с 1-ва, 2-ра и 3-та ваксина?! Ъ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още