IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на Брента завладя нова граница – 80 долара за барел

Това е най-високата цена на глобалния бенчмарк за суров петрол от октомври 2018 г.

08:40 | 28.09.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола от сорта Брент надхвърли 80 долара за барел на фона на признаците, че търсенето изпреварва предлагането, изчерпвайки запасите на фона на световната енергийна криза.

Глобалният бенчмарк за суров петрол поскъпва за шести пореден ден, достигайки най-високото ценово ниво от октомври 2018 г., докато американският лек суров петрол West Texas Intermediate също удължава серията си на поскъпване, сега до 76,10 долара за барел.

Ценовият възход на петрола се случва на фона на поредицата от бичи прогнози за цените от страна на банките и търговците, ново поскъпване на природния газ и спекулациите, че енергийната индустрия не инвестира достатъчно в изкопаеми горива, за да поддържа запасите на сегашните нива, коментира Bloomberg.

Петролът поскъпва през тази година, тъй като разпространението на ваксините в борбата с пандемията подпомага търсенето на енергия, стимулирайки понижението в запасите в САЩ. Драматичното поскъпване на природния газ предизвика залози, че суровината ще се възползва от търсенето, тъй като потребителите търсят алтернативи. Trafigura Group, една от най-големите световни компании за търговия със суровини, е сред тези, които прогнозират по-високи цени на петрола.

„Изглежда, че ралито на петрола все още е живо“, казва Джон Дрискол, главен стратег в JTD Energy Services Pte. „Фундаментите все още са доста убедителни, търсенето се възстановява, изоставането се увеличава. Просто още не виждам никакви доказателства, че ралито е завършило“.

Въпреки че търсенето в световен мащаб се увеличава, Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, включително Русия, облекчават ограниченията в предлагането с голямо внимание. По-късно във вторник ОПЕК ще публикува своите глобални прогнози за петрола, в които ще бъдат представени подробно възгледите на групата за фундаментите на пазара.

Търсенето на суров петрол може да нарасне с 500 000 барела на ден, тъй като високите цени на газа налагат промяна, казва в бележка до клиентите си анализаторът на Commonwealth Bank of Australia Вивек Дхар. Това би затегнало допълнително пазарите, особено на фона на факта, че ОПЕК+ предлага само консервативни допълнения в предлагането, пояснява Дхар. Във вторник цената на американския природен газ отново пое силно нагоре.

Пресушаването на запасите е „най-голямото в историята“ и ОПЕК+ не може да възстанови баланса на пазара, заяви Goldman Sachs Group Inc. в бележка по-рано тази седмица. Дефицитът „няма да изчезне през следващите месеци според нас, тъй като неговият мащаб ще надхвърли както желанието, така и способността на ОПЕК+ да увеличи предлагането“, се казва в бележката до клиентите на инвестиционната банка.

Очаква се глобалното потребление на петрол да се върне към нивата преди пандемията през третото тримесечие на 2022 г., твърдят от BP Plc. Очаква се средното увеличение на търсенето да е 3,8 милиона барела на ден на годишна база, заяви в интервю за Bloomberg президентът на BP за Сингапур Юджийн Леон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Това е вярно за активите.При суровините, особено енергийните, голяма роля имат точно зелените, чрез натискът си за ограничаване на предлагането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
novata_ikonomika
преди 2 години
Не са зелените в случая виновни. Напечатала трилиони долари и евро. Нормално е цените на всичко да хвърчат. Просто системата пари-стоки-активи търси ново равновесно състояние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Repoman
преди 2 години
Такава е световната политика, да се натискат цените на ресурсите, после да се оплакват че нямало било инфлация и трябвало съответно да се облегчават. Ако Ви звучи шизофренично, не сте единствените. И по някое време става: Айде..., утървахме коня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
А като си спомня какви ги дърдореха преди година.Не можеше човек да отвори сайт , и да не попадне на някакъв некролог за петрола...Всичките им прогнози са такива на тез умници от зеленитета...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още