IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет се зае с децентрализацията на общинските бюджети

Търси се точната форма за реализирането й, която да бъде предложена на следващото Народно събрание

18:57 | 01.10.21 г. 1
<p>
	Служебният премиер Стефан Янев се срещна с представители на Националното сдружение на общините. <em>Снимка БГНЕС</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Служебният премиер Стефан Янев се срещна с представители на Националното сдружение на общините. Снимка БГНЕС

 

Най-важната тема, обсъдена на днешната среща с представители на ръководството на Националното сдружение на общините в Република България, е за децентрализацията на общинските бюджети /НСОРБ/. Това обяви пред журналисти служебният премиер Стефан Янев след срещата в Министерския съвет.

Премиерът уточни, че съвместно с общините и ресорните министри се търси точната форма за реализирането ѝ, която да бъде предложена на следващото Народно събрание, за да може проблемът да намери законодателно решение, предава БТА.

По този начин общините още по-добре ще мога да откликват на желанието на хората за подобряване на живота им, на условията за възпитание да децата им, за правене на бизнес, както и на всичко, което местната и централната власт могат да осигурят и да гарантират на хората, посочи премиерът.

Сред другите теми, обсъдени на днешната среща, е разпределението на средствата за борбата с последствията от пандемията, които са налични с актуализацията на бюджета. Обсъдена е и Оперативната програма "Региони в растеж", общинските проекти и възможностите за тяхното по-бързо и качествено изпълнение.

Друга тема на срещата е била за финансирането на зимното почистване на общинските пътища. „Беше дискутирана възможността за по-ясен ангажимент на Министерството на финансите към нуждите на общините по отношение на бюджетната процедура, която в момента върви за следващия Бюджет 2022“, каза премиерът и допълни, че по тази тема предстоят нови експертни срещи.

Целта ни е една - да създаваме условия за по-добър живот на българските граждани, заяви премиерът.

Председател на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов, който участва в брифинга в Министерския съвет след срещата с премиера, посочи: Децентрализацията е важен за общините въпрос, който ни вълнува от много години, двата процента подоходно облагане ще започне също да се коментира с Министерството на финансите.

С вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов общините са обсъдили Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи още Панов. Той изрази надежда, че следващата седмица поисканото от общините увеличаване на средства по Плана за уличното енергоефективно осветление да бъде заложено, защото много общини вече имат готови проекти и могат да кандидатстват по него.

От НСОРБ са поискали по-бързото внасяне на Плана в ЕК.

На срещата е била обсъдена и подготовката на предстоящите избори, за което, по думите на Панов, общините няма да имат проблеми, защото имат опит с по-сложните избори през 2011 г.

Министърът на финансите Валери Белчев, който също участва в днешната среща при премиера, отбеляза пред журналисти, че в рамките на този бюджет както по отношение на приходите, така и за разходите "нещата са балансирани". Не очакваме проблеми и всички задължения от държавата към общините ще бъдат изпълнени, заяви той. 

Финансовият министър напомни, че с актуализацията на бюджета бяха одобрени средства за зимната поддръжка на пътищата и съобщи, че има пълна готовност да бъдат осигурени 25% от общо 47 млн. лева още този месец, а останалата част от сумата планово ще се даде през януари следващата година. Той напомни, че са предвидени с бюджетната актуализация 100 млн. лева за общините за покриване на щети заради пандемията и министерството започва разработка на методика, която да определи критериите за допустимост на конкретните обекти на тази помощ и критериите за отчетност.Парите могат да се изразходват и отчитат до края на 2022 г. и се получат от общините под формата на допълваща и компенсираща субсидия за дейности в общините, които са свързани с ограничаване на последствията от кризата заради пандемията, уточни Донка Михайлова заместник-председател на УС, кмет на община Троян.

В отговор на въпрос дали до края на годината е нужен допълнителен трансфер от централния бюджет към общините заради с високите цени на тока, премиерът каза, че такъв ресурс не е необходим за въпросния период.

Относно притесненията на по-малки общини, че заради високата цена на електроенергията могат да останат без осветление през зимните месеци, Панов каза, че до края на годината няма разчети за недостиг на средства. Говорим за следващата година - Бюджет 2022 г., от следващата седмица започваме консултации с финансовото министерство и тези въпроси ще залегнат в новия бюджет, допълни той. Панов посочи, че става дума за средства за ясли детски градини, училища, делегираните бюджети за училищата, за социалните услуги, които трябва да залегнат в новия бюджет като по-висок процент в издръжката на общините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Някой каза децентрализация ли? Имам точното решение за вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още