IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple, Amazon, Microsoft са финансирали лобисти срещу нови екомерки

Група корпоративни лобистки групи и организации са се мобилизирали против законопроекта за бюджета на САЩ

08:56 | 04.10.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят на Amazon Джеф Безос. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Основателят на Amazon Джеф Безос. Снимка: Bloomberg LP

Американските технологични компании Apple, Amazon, Microsoft, както и Disney са сред големите концерни, които финансират сериозно корпоративни лобистки групи и организации, които се борят срещу новите мерки за борба с климатичните промени, предложени от демократите в САЩ, пише британският The Guardian.

Група корпоративни лобистки групи и организации са се мобилизирали, за да се противопоставят на предложения от демократите законопроект за бюджета в размер на 3,5 трлн. долара, който съдържа безпрецедентни мерки за намаляване на емисиите на газовете, загряващи планетата. Законопроектът е наречен „най-значимото климатично действие в историята на страната ни“ от Чък Шумер, лидер на демократите в Сената на САЩ.

Повечето големи американски корпорации изразиха загриженост относно климатичната криза или обявиха свои собствени цели за намаляване на парниковите газове. Джеф Безос, един от най-богатите хора в света, заяви, че климатичната криза е „най -голямата заплаха за нашата планета“, а компанията, която той основа, Amazon, е обещала на бизнеса да намали емисиите си до нула до 2040 г. Microsoft обещава да бъде „въглеродно отрицателна“ в рамките на десетилетие, а Disney се стреми да използва само електроенергия от възобновяеми източници в рамките на същия период от време.

Според наблюдателите от Accountable.US, които следят средствата към лобистки групи, гигантите, които иначе се хвалят редовно с нови "зелени" политики, наливат сериозни средства в Търговската палата на САЩ, Кръглата маса на бизнеса и Коалицията RATE, организации, които работят срещу новия проектобюджет на американските демократи за 3,5 трилиона долара.

В борда на директорите на Търговската палата са представители на United Airlines и Microsoft. В борда на Кръглата маса на бизнеса – главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук, ръководителят на Google Сундар Пичай, и новият изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси.

В законопроекта обаче не са налице само мерки за борба с климата. Сред основните критики от другата страна е високият ръст на данъци и мерки, които според консерваторите ще убият твърде много работни места.

Единствено Amazon коментира пред Engadget разкритията, като отбелязва, че подкрепя много закони за борба с климатичните промени, но се надява Конгресът и американската администрация да намерят "правилно, балансирано решение, което поддържа или подобрява конкурентноспособността на САЩ". Това е индикация, че бизнесът счита мерките на демократите за твърде крайни и вредни за бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
неее, длъжни са да наемат лобисти с които да корумпират... така е най праеилно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Значи тези компании са длъжни да подкрепят всяка дивотия, която решат да сътворят демократите, стига в нея да има дори и двa реда , споменаващи климатичните промени?Подобна идио***тска теза няма как да се появи другаде, освен в най-големият левичарски па***рцал Guardian
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още