IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени очакват естествено самоограничаване на Covid-19 другото лято

Няма да живеем завинаги с ваксините, предстои самоограничаване на вируса, казва директорът на Института по микробиология на БАН

12:02 | 05.10.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Eric Lee /Bloomberg</em></p>

Снимка: Eric Lee /Bloomberg

Повечето учени прогнозират, че през следващото лято вече ще започне естествено самоограничаване на Covid-19 в световен мащаб. Това каза пред БНР проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН. 

„Опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали максимално две години. Тази ни порази даже за малко повече, но повечето учени прогнозират, че през следващото лято вече започва естествено самоограничаване на този вирус в световен мащаб. Така че няма да живеем завинаги с ваксините“, каза професорът. 

Петрова се надява, че Covid-19 ще се превърне в един обикновен сезонен вирус.

„В Европа всяка зима циркулират около 50 различни коронавируса. Може би и причинителят на Covid-19 ще се присъедини към тях и вече така добре ще го познаваме, че няма да може да ни създава големи проблеми“, коментира тя.

В България има достатъчно ваксини, за да не се стига до поставяне на такива с изтекъл срок на годност, поясни специалистът по повод появилите се информации за възможно удължаване на срока на годност на част от партидите.

„Няма защо да се прави компромис и да се поставят ваксини с изтекъл срок“, посочи тя. И допълни, че не може да се говори за лоши странични ефекти, а за липса на ефект въобще при поставяне на ваксина с изтекъл срок на годност. При приложение на ваксината срещу Covid и такава срещу грип трябва да има две седмици интервал, обясни още Петрова.

Във връзка с представянето днес на прототипа на българската ваксина на световен конгрес по ваксинология тя посочи, че на този етап е разработен прототип. „За ваксина, която да може да се прилага, не можем да говорим на този етап“, заяви тя и опроверга медийни твърдения, че започват опити върху хора. На този етап говорим за научен продукт, подчерта Петрова. По думите й се е създала илюзия, че имаме флакон, който вече да се предлага на пазара и определи това като „недоразумение, създадено от медиите. „Опити с фаза 1, 2 и 3 изобщо не можем да направим в рамките на един научен проект, тъй като това изисква милиарди финансиране“, посочи професорът.

Според Петрова е било създадено свръхочакване в обществото, че ще можем без финансиране да извадим на пазара ваксина.

Специалистът обясни, че за да се направят експериментите с лабораторни животни в статистически достоверен план и за да продължи работата, ще трябва да се търси допълнително финансиране. Тя посочи, че държавата не се ангажира до момента с финансиране на доразработването за следващите фази. Тя съветва колегите си да запазят патентно идеята си, за да може българската държава да печели, ако някоя чужда фирма закупи патента в бъдеще.

Първият проект по ваксината - с Институт „Пастьор“, е приключил. Той е бил на стойност 70 хиляди евро. По втория проект - с Фонд „Научни изследвания“ са получени 250 хиляди лева, но средствата се поделят с партньори – Медицинския университет в София и Химическия факултет на СУ.

Според проф. Петрова стоят три въпроса – доколко ваксината е ефективна, доколко е безопасна и колко изгодно е нейното производство в голям мащаб. Трябва голяма фармацевтична фирма да се ангажира с нас, за да проведем изследвания и да отговорим на тези три въпроса, допълни тя.

Нашата ваксина може да бъде готова за следващи коронавирусни инфекции, обобщи проф. Петрова.

Разработката на прототипа на българската ваксина срещу COVID-19, която е дело на Института по микробиология към БАН, бе представена публично през март. Тогава Петрова обясни, че българската ваксина ще има ефект срещу всички варианти на COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още