IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови министри от Африка похвалиха Кристалина Георгиева, искат справедливост

Министри от 16 страни определиха управляващия директор на МВФ като истински партньор в борбата с последиците от коронавирусната пандемия

19:30 | 05.10.21 г. 1
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP

Група африкански финансови министри похвалиха лидерството на управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, след като тя беше обвинена в неправомерно оказване на натиск върху подчинени в Световната банка, за да коригират класация в полза на Китай, предава Bloomberg.

Министри от 16 страни, включително Нигерия, Египет и Етиопия, определиха Георгиева като „истински партньор“ на африканските страни, който се стреми да мобилизира финансиране за справяне с последиците от коронавирусната пандемия.

Твърденията на правна кантора в разследване от миналия месец са „сериозни и трябва да бъдат проверени“, отбелязват министрите в комюнике, публикувано във вторник на сайта на финансовото министерство на Сенегал. „Но ние също така вярваме, че това трябва да се направи по начин, който не подкопава почтеността на МВФ и най-вече позволява справедлив процес“, допълват те.

При управлението на Георгиева МВФ предостави около 30 млрд. долара резервни активи, известни като специални права на тираж, на африкански икономики и призова богатите държави да насочат част от помощта си към страни, които не разполагат със средства да се справят с кризата с COVID-19. Тя също така подкрепи африканските правителства в търсенето на начини за удължаване на падежа на дълга им, включително чрез опрощаване на дългове на най-бедните страни.

Георгиева беше обвинена в неправомерна намеса в доклада „Да правиш бизнес“ на Световната банка с цел повишаване на позицията на Китай. Тя отхвърли твърденията, а докладът, който преди се използваше от инвеститори като индикатор за конкурентоспособност, беше спрян.

Макар че страни като Унгария изразиха подкрепата си за Георгиева, тя получава студено отношение във Вашингтон след скандала. Американският финансов министър Джанет Йелън е отказала да отговори на нейни обаждания, разкриха запознати с въпроса източници пред Bloomberg миналата седмица. Китай е голям кредитор на много африкански страни.

„Лидерството на МВФ е важен елемент в реакцията на кризата“, пишат африканските министри. „Уверено можем да кажем, че тя внася човешки елемент в развитието и в организациите, които ръководи“, допълват те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
от статията става ясно , че сталинката е отсвирена от господарите си ... комплиментите на африканските финансови министри е само музиката с която изпращат гушналия китката ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още