IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша неочаквано повиши лихвите за първи път от 2012 г.

Централната банка на страната не уточнява дали ще последват още повишения

18:37 | 06.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Полша неочаквано повиши лихвите за първи път от 2012 г. насам, огъвайки се под натиска на правителството и на инвеститорите да предприеме действия срещу ускоряващата се инфлация, която вече доведе до повишаване на лихвите в Източна Европа, предава Bloomberg.

Ходът беше предприет часове след като премиерът Матеуш Моравецки заяви, че очаква „уместен“ отговор от централната банка на най-бързия ръст на цените от две десетилетия насам. Някои анализатори приеха изказването му като знак, че политическото приемане на по-високата инфлация се изчерпва.

Централната банка повиши бенчмарковата си референтна лихва до 0,5% спрямо рекордно ниското равнище от 0,1% - стъпка, която нито един от 29-та анкетирани икономисти от Bloomberg не прогнозира. След новината злотата постигна най-големия ръст на стойността си сред валутите на развиващите се пазари, а разпродажбите на облигации продължиха и индексът на кредиторите WIGBank достигна най-високото си ниво от 2018 г. насам. Полша Полша

Гуверньорът на централната банка Адам Глапински заяви по-малко от ден по-рано, че повишаването на лихвите наближава, но не даде сигнал, че ще се случи толкова скоро, като дори каза, че за това може да са необходими още пет тримесечия.

В съобщението си от сряда банката не посочи дали ще последват още повишения на лихвите, като отбеляза само, че ръстът на цените на потребителските стоки, който е сред най-бързите в ЕС на ниво от 5,8%, ще остане висок.

„Централната банка вече не може да игнорира подобна инфлация. От друга страна това е напълно шокиращо решение предвид изявленията на Глапински до момента“, коментира Моника Куртек, главен икономист в Bank Pocztowy.

Но макар и изненадващ, ходът поставя Полша в унисон с други страни от региона. Унгария и Чехия вдигнаха лихвите си вече няколко пъти в отговор на сходно ускоряване на инфлацията и планират да пристъпят към още повишения. Румъния неочаквано увеличи лихвите във вторник за първи път от 2018 г. насам.

Освен в региона натискът за затягане на паричната политика се увеличава и у дома, въпреки че растящите случаи на COVID-19 създават рискове за възстановяването на икономиката след блокадите.

Трима от предшествениците на Глапински предупредиха тази седмица в отворено писмо, че ново отлагане на повишаването на лихвите ще застраши икономиката и ще съставлява нарушение на мандата на централната банка да бъде пазител на ценовата стабилност.

Според анализатори от ING Bank предстоят още повишения на лихвите, с които бенчмарковата лихва може да достигне 2% спрямо 1,5% преди пандемията.

„Това не е краят. Очакваме голяма фискална експанзия през 2022 г. и висока инфлация“, отбелязаха те в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 2 години
Унгария, Чехия, сега Полша повишават ливхите си, а какво правят наште ганюфци - 0%, поне да махнат тези начисления върху резервите на банките 0,6 ли бяха 0,7% ли бяха.Моето предложение е да се промени (но като дойде парламент) закона за валутния борд и 1 евро да стане 1,90 лева, т.е. да се покачи курса на лева, това ще бъде добра антиинфлационна мярка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
kloynat
преди 2 години
fed sa v *** niama kade da mardat trenda na lixvite e na gore vreme e za tok shoy
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Ernan Kortes
преди 2 години
Нищо,на нашия имотен пазар упояват балъците че всичко е точно,нон стоп се бълват статии за това как лихвите са ниски и цените на жилищата не плашели купувачите"все още"...хаха.мълчи се и за това че доста строителни фирми буквално издишат защото при тези високи разходи не могат да довършат сградите и започват да изнудват купувачите на вече започнати сгради,купили на по ниски цени да им доплащат още отгоре заради поскъпването....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Kavon
преди 2 години
Не ми се мисли, ако ФЕД решат да предприемат подобна стъпка какво ще се случи :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още