IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанас Пеканов: Всеки гражданин е важен по пътя към зеленото бъдеще

Икономическият растеж трябва да повдига всички малки лодки, а не само луксозните яхти, коментира вицепремиерът по време на работна среща в Париж

15:03 | 07.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Правителствена пресслужба</em></p>

Снимка: Правителствена пресслужба

За да се движим напред по пътя към въглеродна неутралност, е важно всеки гражданин да бъде приобщен към този процес. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов по време на работна среща в рамките на Съвета на министерско ниво на страните от ОИСР в Париж, цитиран от своята пресслужба.

„Преходите често са трудни и гражданите с право имат своите притеснения. Те имат нужда да знаят, че преходът ще бъде справедлив. Затова решаващата част за успешния път към зелено бъдеще включва постигане на широк обществен консенсус, който да гарантира, че ще бъдат взети нужните мерки за посрещане на рисковете - за работните места, както и за специфичните региони”, допълни още вицепремиерът в рамките на дискусия за Зеления преход, водена от специалния пратеник за климата на президента на САЩ Джон Кери.

„Пандемията ни донесе много нови предизвикателства, но и възможност да трансформираме икономиките си”, заяви още Пеканов.

По време на втора работна среща, водена от Сесилия Рауз, председател на икономическия съвет към президента Джо Байдън, вицепремиерът посочи, че устойчивият растеж не е възможен без равни възможности за всеки да развие и реализира своя потенциал. Той подчерта, че това не е просто пожелание, а в последните години е документирано научно в рамките на мащабна промяна в икономическата наука и политика и добави: „Икономическият растеж трябва да помага на всички, да повдига всички малки лодки, а не само луксозните яхти”.

„Извънредната ситуация с климата изисква общи политики и високо ниво на координация между страните, защото никой не може да разреши тези проблеми сам”, допълни още той.

Това е първият път, в който България е представена присъствено на такъв форум, като освен Пеканов в делегацията ни участие взеха и външният министър Светлан Стоев и този на финансите Валери Белчев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Ако беше важен гражданина много неща нямаше да бъдат както ги правите вие политиците, г-н Пеканов. Най-вече ако гражданина беше важен политиците нямаше да крадат и да прахосват от неговите данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Изпревари ме с 13 секунди :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Атанас Пеканов: Всеки гражданин е важен по пътя към зеленото бъдеще >> Той тоя пък като пътя към комунизма ли ще е? Или да? Или направо ДА !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Ааахахахахахаха!!!Комунистически лозунгНапълно в синхрнозация с прокарваната комунистическа политика на левите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Ами като иска да вдига всички лодки, да зареди на всички сметките с по 5к евро и забравяме за случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още