IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ядрената енергия може да запълни празнината в трудния енергиен преход

ESG фондовете трябва да преосмислят изключването на тази енергия от стратегиите си, ако искаме да намалим въглеродните емисии

09:08 | 23.10.21 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През октомври Майк Хюит, бивш контраадмирал от американския флот, прекоси Атлантическия океан, за да предложи на инвеститорите зелено начинание. Няма нищо необичайно в това, бихте си помислили: подобни проекти са популярни преди климатичната конференция на ООН през ноември в Глазгоу, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Този конкретен екологичен проект обаче, известен като IP3, има необичаен уклон: той е фокусиран върху ядрената енергия. По-конкретно, Rolls-Royce, британската инженерна група, организира консорциум за инсталиране на повече от дузина така наречени „малки модулни реактори“ (SMR) в цяла Великобритания. 

Те се надяват да получат финансиране за 210 милиона паунда от правителството на Обединеното кралство, според Хюит. Неговата група също така събира съответното финансиране от частни източници, включително инвеститори с ESG фокус (отчитащ екологичните, социалните и управленските фактори – бел. прев.) „Традиционните ESG критерии изключват ядрената енергия“, казва ми той. "Но ние мислим, че това се променя."

Вярно ли е това? Все още не е ясно, тъй като официално планът не е въведен. Но фактът, че IP3 се опитва да направи ядрените реактори част от ESG възгледа, е поразителен знак за климатичните времена - и такъв, който според мен трябва да бъде приветстван.

Доскоро думата „ядрен“ беше токсична за повечето зелени активисти и много политици, както поради рисковете от замърсяване, свързани с отработеното гориво, така и заради предишни аварии в ядрени обекти. Всъщност събития като катастрофата през 1986 г. в Чернобил или цунамито от 2011 г. в японската централа във Фукушима оставиха такова наследство от страх, че страни като Германия затварят съществуващите си ядрени мощности, заедно с американски щати като Ню Йорк и Калифорния.

Междувременно в екипа, който изготвя таксономията на ЕС за устойчиво финансиране, избухна спор, който ще помогне на инвеститорите да гарантират, че проектите са екологично чисти. Френското правителство лобира за включването на ядрената енергия, тъй като тя не отделя въглерод (понеже Франция разчита на ядрената енергия за голяма част от електричеството си). Но това беше блокирано от Германия.

Не е изненадващо, че това прави ESG фондовете предпазливи. Или както отбелязва Bank of America в скорошно проучване: „Получихме многократно обратна връзка от различни екологично ориентирани инвеститори, че те не могат да инвестират в определени комунални компании поради ядрената им експозиция.“

Сега обаче има два фактора, които биха могли (и трябва) да променят този разговор. Първо, ядрената технология се променя. Докато реакторите от 20-ти век бяха толкова големи и скъпи, че изискваха десетилетен ангажимент за инсталиране, новото поколение SMR са по-малки, по-евтини и далеч по-гъвкави. Това означава, че те могат да бъдат поставени на по-удобни места и - решаващо - да се третират като временен или преходен енергиен източник.

Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 2 години
Веи сега им беше момента да се докажат пък то се получи едно голямо нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хаха ... немаш си никаква представа как се вкючва генератор в мрежата и затова дрънкаш малко несвъразно ... има недостиг на евтин ток от ВЕИ-та , а не на скъп ток от фосили ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Да, Зелков - всички черни плочки произвеждат яко ток, ама пак няма ток. Преди 2-3 години и аз те питах как ще обясниш - че посред зима в 5 часа сутринта фотоволтаиците в Германия произвеждат 9% от токът там - както се виждаше по линк за производството на в реално време, който ти даде. Апропо - български фотоволтаически паркове ги бяха хванали, че произвеждат ток по 36 часа в денонощието... да обяснявам ли как? Чудно, ако ти си прав, защо се говори за недостиг на електроенергия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
че каква е икономиката на БГ толкова различна от тази на албания ... :))) ... еднакво мизерни са и двете спрямо една чехия дори ... опс , то чехите май вече не са в клубът на източноевропейците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
не са ме затворили , вързали са ме на верига под един сачак пред копанка ... :))) ... как си обясняваш импе , облачната гледка над софето и в момента 350МВт фотоволтаична генерация в БГ ... ?! ... нито датчаните хранят французите нито французите светят на датчаните . защо французите строят фотоволтаици и вятърни централи , а не реактори ... ?! ... също така никой не очаква от албания да захранва балканският полуостров ... опитвам се да ви набия в лейките и замъглените погледи от газови изпарения и въглищни сажди , че съществуват технически осъществими начини да си подредим държавата . хората за 20-30 години си преподредиха енергетиката - уругвай , нова зеландия , коста рика - все държави със сходен климат , население и БВП , а вие туканка от 7-8 години дето чета из сайта все една и съща песен си пеете ... че държави като мароко , етиопия и кения ни настигат и ще ни задминат ... импе , ние едно разширение на чаира не сме довършили , че го започнаха с пари от ЕС и го довършват с такива . плямпате за ядрени централи ... хаха ние нямаме все още хранилище за ОЯГ ... дори и процедура няма за него отворена , чакат ЕС да им го плати ... :))) ... имаме всичко необходимо над главите и под краката за всички ... !! ... въпрос на решения е ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
щото не си първосигнален в размислите , ще те оставя да смелиш тези цифри ... и под друга тема , следващ път ще разменим пак инфо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Фонов, не пиши глупости, повече трябва да се чете. По договор с Росатом, те бяха готови да поемат и 100% от финансирането, срещу печалбите от - за 20 години - при фиксирана цена на токът 10 евроцента. Колко струва сега енергийният микс в България, имаш ли понятие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Абе, Зелев - погледни навън - ако имаш прозорец де, - където са те затворили: ако сега разчитахме на фотоволтаици и перки, нямаше да можеш дори да си заредиш телефонът !!! Вече дори урсулата, колкото и да е тпоумна, даде заден ход, само ти и тимерманс още вярвате в зеленашеските фантазии. Вярвай си как албанци и датчани карали само на ВЕИ, че и изнасят ток. Сигурно Дания захранва с енергия ядрената сила Франция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Ти пак не разбра или се правиш, че не рабираш, защото е по-лесно. Каква е икономиката на Албания, че ми давате пример с нейните енергийни потребности и решения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 2 години
абе не че нещо ама за хидроенергетика става дума , а иначе пиши дпредложения и да почват очуждителните процедури на тоя квадрат 32/32
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още