IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатството на Мъск не спира да расте, клуб "100 млрд." има нов член

Мъск е прибавил 10,6 млрд. долара след повишаването на оценката на ракетната му компания Space X

14:53 | 09.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Илон Мъск се откъсва от останалата част от света, когато става дума за лично богатство.

Нетното състояние на Мъск е нараснало до 223 млрд. долара след споразумение с инвеститорите, оценяващо неговата компания SpaceX на над 100 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

Сделката дава на Мъск допълнителни 10,6 млрд. долара благодарение на собствеността му върху ракетната компания, която основа през 2002 г. с цел да колонизира Марс. Джеф Безос от Amazon.com е на второ място в глобалната класация със 191,6 млрд. долара. Богатство Богатство

Мъск дължи около три четвърти от богатството си на Tesla, която съоснова през 2003 г., след като натрупа състояние от продажбата на сайта за електронна търговия PayPal на eBay за 1,5 млрд. долара.

Новата оценка на SpaceX се случва малко повече от година след като базираната в Хоторн, Калифорния, компания завърши първия си тестови полет с екипаж до Международната космическа станция за НАСА. Сега тя има по-висока оценка от Lockheed Martin, най-голямата оръжейна компания в света.

Безос, Зукърбърг

Милиардерите в света трупат бързо богатство, докато централните банки наливат ликвидни средства в глобалната икономика, въпреки че милиони хора остават без работа на фона на крехкото възстановяване на икономиката. 500-те най-богати хора в света са прибавили 742 млрд. долара от началото на годината, показва индексът на Bloomberg.

Но дори сред ултра милиардерите растящото лично богатство на Мъск го изстрелва все повече в негова собствена орбита.

Тази година състоянието на Безос почти не се е променило, тъй като цената на акциите на Amazon стагнира след първоначалния ръст в началото на пандемията. Богатството на Бил Гейтс е намаляло, след като той прехвърли активи на бившата си съпруга Мелинда Френч Гейтс. Нетното състояние на Марк Зукърбърг се срина с 6 млрд. долара за няколко часа по-рано тази седмица, след като Facebook беше подложена на остри критики заради вредни за репутацията ѝ доклади на разобличители и блокирания достъп до социалната мрежа за няколко часа във вторник.

Нов член в клуб „100 млрд.“

В същото време Мукеш Амбани, най-богатият човек в Азия, се присъедини към Джеф Безос и Илон Мъск в най-ексклузивния клуб на богатите в света със състояние от най-малко 100 млрд. долара.

Президентът на индийската компания Reliance Industries влезе в групата с 11 мъже, след като книжата на конгломерата му поскъпнаха до рекордно равнище в петък. Сега той има състояние от 100,6 млрд. долара, показва индексът на милиардерите на Bloomberg, а тази година богатството му е нараснало с 23,8 млрд. долара.

Откакто наследи империята за рафиниране на петрол и петрохимически вещества от покойния си баща през 2005 г., 64-годишният Амбани се стреми да трансформира енергийния гигант в титан в областта на търговията на дребно, технологиите и електронната търговия. Телекомуникационното му подразделение, което започна работа през 2016 г., сега е доминиращата компания в сектора на индийския пазар. Бизнесът му в областта на търговията на дребно и технологиите набра около 27 млрд. долара миналата година, като продаде дялове на инвеститори от Facebook и Google до KKR & Co. и Silver Lake. Богатство Богатство

Амбани обяви амбициозен стремеж към зелена енергия през юни с планирана инвестиция от около 10 млрд. долара за три години. А миналия месец магнатът заяви, че компанията му ще преследва „агресивно“ производството на по-евтин зелен водород. Планът е в унисон с амбициите на премиера Нарендра Моди за превръщането на Индия в глобален производствен хъб на по-чисти горива за борба с климатичните промени и намаляване на енергийния внос от третия по големина потребител на петрол в света.

Макар че съобщението на Амбани беше сметнато от някои за признание, че групата му трябва да погледне отвъд петрола, за да гарантира бъдещето си, фосилните горива продължават да играят централна роля в Reliance, съставляващи почти 60% от годишните ѝ приходи от 73 млрд. долара. Бизнесът с петрол и химикали сега е отделно подразделение и се водят преговори за привличането на саудитската компания Oil Co. за инвеститор.

„Мукеш Амбани е на предна позиция в създаването на нови бизнеси с нововъзникващи технологии“, казва Шакри Локаприя, главен инвестиционен директор в компанията TCG Asset Management Co. в Мумбай. „Скоростното създаване на мащабни бизнеси води до предизвикателства, но той демонстрира възможностите си“, допълва Локаприя.

Историята на Reliance започва в края на 60-т години на миналия век, когато Дхирубхай Амбани, чийто път започва като служител на газ станция в Йемен, създава бизнес със синтетични материали и го превръща в голяма империя. Богатство Богатство

След като умира от инсулт през 2002 г. без да остави завещание, започва спор за наследяването му между двамата му сина Мукеш и Анил, 62 г., който в крайна сметка е разрешен от майка им Кокилабен през 2005 г.

Според споразумението за примирие Мукеш получава контрола върху ключовия бизнес с рафиниране на петрол и петрохимичеки вещества, а за малкия му брат остават по-нови области като генерирането на енергия, финансови услуги и телекомуникационни услуги. Анил, който преди време също беше милиардер, каза пред съд в Лондон миналата година, че нетното му състояние сега е „нула“.

Индийските милиардери са сред най-бързо натрупващите богатство в списъка на най-богатите хора в света, след като най-добре представящият се голям фондов пазар в Азия тази година получи тласък от ръста на първичните публични предлагания.

Гаутам Адани, основател на конгломерата за въглищни централи и възобновяема енергия Adani Group, е спечелил 39,5 млрд. долара тази година, а третият по богатство човек в страната, технологичният магнат Азим Премджи е увеличил богатството си с 12,8 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
И какво значение има, като днес иранците са фъкали бързи военни кораби у персийскио залив?! Тотал щета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още