IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Франция ще работи за отмяна на смъртното наказание в цял свят

Страната ще започне кампанията, след като поеме ротационното председателство на ЕС в началото на следващата година

15:26 | 09.10.21 г. 2
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон.&nbsp;<em>Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu/Bloomberg</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Dursun Aydemir/Anadolu/Bloomberg

Франция ще започне кампания за премахване на смъртното наказание в цял свят в рамките на предстоящото си председателство на Европейския съюз, обяви президентът на страната Еманюел Макрон, цитиран от Ройтерс.

В Париж ще бъде проведена конференция с групи на гражданското общество от страни, където смъртното наказание се използва или е замразено, заяви Макрон в реч по повод 40-та годишнина от премахването на смъртното наказание във Франция.

Франция, която ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС през първото полугодие на 2022 г., ще работи с останалите страни членки и за резолюция на ООН, изискваща страните да докладват всяка година броя на издадените смъртни присъди и на извършените екзекуции, допълни Макрон.

Френският президент говори в присъствието на Робер Бадентер, правосъден министър по времето на покойния президент Франсоа Митеран, който прокара отмяната на смъртното наказание във френския парламент през 1981 г.

Така Франция стана 35-та страна в света, която премахва смъртната присъда. Последвалите отменяния или мораториуми след това означават, че повечето страни вече не използват смъртно наказание, въпреки че много големи държави, включително Китай, Иран и САЩ го запазват.

Френската обещественост остава силно разделена по въпроса, показват обществени допитвания. Десният анализатор Ерик Земур, който се включи в надпреварата за президентските избори догодина, заяви, че по принцип подкрепя смъртното наказание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Макрон: Франция ще работи за отмяна на смъртното наказание в цял свят >> Да почнат война с Китай, какво чакат? Или то демагогията и пропагандата са безплатни, а народа е *** с къса памет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Тиранията щяла.да се бори... хахаххаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още