IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Варуфакис: Атакуват Кристалина Георгиева заради студената война на САЩ и Китай

Опитват се да се отърват от нея, защото не изпълнява техните прищевки, заяви бившият министър на финансите

12:19 | 10.10.21 г. 5
<p lang="bg-BG">
	Снимка: Yorgos Karahalis/Bloombеrg</p>

Снимка: Yorgos Karahalis/Bloombеrg

Атаката срещу управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева се дължи на новата студена война между САЩ и Китай. Това каза пред Нова телевизия бившият министър на финансите на Гърция Янис Варуфакис.

"Не съм голям почитател на МВФ. Затова може да се стори и малко изненадващо, но изразявам пълната си подкрепа към управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Солидарен съм с управляващия директор на МВФ. Опитват се да се отърват от нея, защото не изпълнява техните прищевки", заяви Варуфакис.

"Причината, поради която преследват управляващия директор на МВФ, няма нищо общо с правата на човека в Китай. Това няма нищо общо с някакви империалистически тенденции на китайското правителство, има връзка с факта, че тази американска администрация, точно както предишната при Доналд Тръмп, се прицелва в Китай. 

Играят си на международен мир и международна стабилност. Но те го застрашават, като изискват всяка западна държава, всяка западна институция или институция, доминирана от Запада, като МВФ, като Световната банка, да участва в тази много опасна студена война срещу Китай. Така че - аз съм солидарен с управляващия директор на МВФ, никога не съм мислил, че някога ще кажа тези думи, но ето, направих го", казва още икономистът.

Той коментира и заявката на България да влезе в еврозоната.

„С влизането в Еврозоната може и да спечелите нещо, но пък има много повече за губене. Ако погледнете историята на Европейския съюз след въвеждането на еврото и потърсите успешните истории сред новите членове, ще откриете, че най-големите ползи, които сме получили от ЕС, по никакъв начин не са свързани с еврото. Добре е за страните да са членове на Съюза, но не и на Еврозоната.

Има малко печалби, които могат да бъдат постигнати по отношение на инвестициите и развитието. Има огромна липса на гъвкавост. Да не може да разчитате на собствената си валута в разгара на кризата. Струва ми се безсмислено. В никакъв случай не трябва да се присъединявате към еврото”, подчерта той.

Според него Полша и Чехия никога „няма да направят тази грешка”. Варуфакис е учуден от решението на България да я направи. Няма да има сериозна разлика след влизането в Еврозоната от гледна точка на пандемията.

„Еврото няма да ви помогне. Фалшивото усещане за полза се внушава от готовността на европейските централни банки да печатат пари, но това е нож с две остриета. Моята препоръка е – стойте далеч”, добави той.

Според него паднемията е щяла да приключи досега, ако всички са се ваксинирали. Но първо ЕС се е провалил с договарянето на ваксините, а след като те са налични, голям процент от населението не иска да се ваксинира.
“А нашите правителства не са достатъчно добри в убеждаването”, каза икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
хаха имало нещо гнило ... там всичко смърди , Абдула ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
корнов , много ти здраве ... зле ше е за целия народ , мафиотите пак ше са мафиоти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Основната причина породи която Гърция е по добре от България в последните 30-40 години е ЕС и еврото. Ако не беше ЕЦБ да ги спаси преди няколко години, гърците щяха да минат пак на хляб и риба. България няма как да стане по зле ако приеме еврото, защото и сега не сме добре. Зле ще бъде за разни мафиоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Този, който не иска да има DoingBusiness занапред, атакува кристалинка.Не я защитавам, ама има нещо гнило в мвф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
С този този път съм абсолютно съгласен.Особено с предупреждението му за еврото.Нищо няма да спечелим от присъединяването към зоната, но рискуваме да си навлечем сериозни проблеми , ако това стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още