IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България и още 9 страни от ЕС с инициатива в подкрепа на атомната енергия

Освен България статията в няколко вестника е подписана от Франция, Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария

07:57 | 11.10.21 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Theo Giacometti/Bloomberg</em></p>

Снимка: Theo Giacometti/Bloomberg

Франция, България и още осем страни от Европейския съюз, предимно от източната част на континента, излязоха с обща инициатива в подкрепа на атомната енергия, предаде AFP, цитирана от БТА.

Тя има да играе роля в борбата срещу глобалното затопляне, подчертават 10-те държави в съвместна статия, публикувана вчера във френския ежедневник Figaro и още няколко европейски вестника. Те отбелязват, че атомната енергия "допринася по решителен начин за независимостта на нашите източници за производство на енергия и електричество".

Освен Франция и България, останалите осем страни, подписали статията, са Румъния, Чехия, Финландия, Словакия, Хърватия, Словения, Полша и Унгария.

Атомната енергия "защитава европейските потребители от нестабилността на цените", изтъкват те на фона на сериозното поскъпване на природния газ през последните няколко месеца. Според десетте държави е "абсолютно необходимо" тя да бъде включена в списъка на благоприятните за климата и околната среда енергийни източници, който Европейската комисия трябва да предложи през следващите месеци.

Това би открило достъпа до "зелено" финансиране и би осигурило конкурентно предимство на признатите за екологични източници, отбелязва AFP.

Освен това 10-те страни хвалят икономическата полза от атомната енергия. Според тях развитието на сектора "ще генерира близо 1 милион висококвалифицирани работни места в Европа.

Въпросът обаче разделя страните от ЕС. Франция, Полша и Чехия защитават атомната енергия, но държави като Германия и Австрия са нейни яростни противници, наред с много неправителствени организации, които смятат технологията за рискова, отбелязва AFP.

За Франция статията, подписана от министъра на икономиката Брюно Льо Мер и от делегирания министър за промишлеността Аниес Пание-Рюнаше, е възможност да изтъкне своя избор да заложи на атомните електроцентрали. Утре президентът Еманюел Макрон ще представи инвестиционен план на стойност няколко десетки милиарда евро до 2030 г., в който този сектор се очаква да заеме видно място, отбелязва AFP.

Агенцията посочва, че с особен интерес се чака какво ще каже Макрон за развитието на малките ядрени реактори във Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 2 години
препечатано заглавие от Блумбърг, райт нау - U.K. Turns to Coal as Low Wind Output Increases Power Pricesдори и този авангард на зеленизма започва да отрезвява
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Няма нови находища. Всичко е открито. Уранът е радиоактивен материал и дори да е много дълбоко се засича по излъчването. Цялата земя е картографирана. Уранът е доста по-изчерпаем от нефта и газът например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Предполагам,че ако се повиши интересът към ядрената енергетика, ще се повиши и интересът към нови инвестиции в разработка на нови находища.Другото е както казваш, в разработка на нови поколения реактори-ториеви, с бързи неутрони и други..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Най-после.Нямам против ВЕИ, нека си ги има,особено при подходящите усповия(между другото при подходящите условия -места със силни постоянни ветрове или такива с голямо слънцегреене- те вадят наистина най-евтината енергия в момента)но без ядрена енергия явно няма как да се постигне устойчива и нисковъглеродна енергетика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Така и трябва. Но уранът е изчерпаема суровина и според прогнозите количеството му в земната *** ще стигне най-много за 100 години. Затова трябва да се внимава как и с какви сметки ще се строят нови ядрени мощности, че след това ще се слагат други реактори с друго гориво. Неслучайно китайците пробват дали могат да изкарат икономическа изгода от реактор с ториеви соли. Досега всички опити бяха изключително неизгодни и неоправдани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
mrynmryn
преди 2 години
Нали искаха да строят нов блок, вероятно това е основната причина. Иначе повечето от тия са обичайните заподозрени - Франция има най-много АЕЦ в ЕС, Полша иска да строи, както и Чехите, и Румънците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 2 години
Хах . . . Що бре, мицел, не слушаш стария и не направиш квот те посъветвах, а продължаваш ежечасно да мър суваш тука? От скука, или викаш - професионални ангажименти . . . ;) :lol: България е от 50 години играч в бре, *** . . . ;) :lol: В некъв злощастен ден *** те е спръцала в некой родилен дом под хирургическото осветление, захранено с ток от българската ядрена енергетика . . . ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
хах ... България е "за" ядрената енергетика , ако някой друг плаща сметката , иначе не мисли да се включва в тази игра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още