IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От бедността до 42 млрд. долара - пътят на основателя на Evergrande

Как Хуeй Ка Йен се опитва да спаси своята империя

17:11 | 11.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Само преди четири години председателят на китайската строителна компания Evergrande Хуeй Ка Йен се състезаваше с Джак Ма за титлата "най-богатия човек в Азия". Днес богатството на Хуeй Ка Йен се топи, а огромната му империя от недвижими имоти е на ръба на колапса, пише Bloomberg.

Това е зашеметяващ обрат за човек, който произлиза от бедно семейство от селски район на Китай, но успява да построи една от най-големите компании за имоти в света. В минали трудни моменти Хуeй е можел да разчита на помощта на своите приятели магнати и подкрепата на местното правителство. Този път с 305 млрд. долара задължения и срив на цените на активите на компанията предприемачът изглежда по-самотен от всякога.

"Няма интерес да го спасяват", казва Дезмънд Шум, чиято книга за отношенията му с политическите елити на Китай "Червената рулетка" описва как веднъж е избирал заедно с Хуей суперяхта. "В ситуацията, в която се намира сега, не мисля, че някакви политически връзки ще му помогнат".

Какво се случва с Хуей е под въпрос, включително дали той ще запази собствеността върху своята империя. Един от неговите съюзници и също милиардер Джан Дзиндун загуби контрол над търговското подразделение на своя конгломерат Suning, когато през юли получи спасителна помощ от държавата - отчасти защото той помогна на Хуей да излезе от затруднение. Други ръководители на фалирали компании са се сблъсквали и с по-лоши съдби - от арест до екзекуция.

Империята на Хуей се превръща в една от най-големите жертви на усилията на президента Си Дзинпин да ограничи огромните задължения на големи конгломерати и да намали рисковете на пазара на жилища. Evergrande и свързаните с него компании бяха създадени чрез агресивна комбинация от емитиране на дългове в долари, продажби на акции, банкови заеми и сенчесто финансиране - пътища за финансиране, които сега са почти прекъснати. Групата е изправена поне пред преструктуриране на дълга, което може да е най-голямото в Китай. акции акции

Дори дългосрочните му поддръжници може да изгубят търпение. China Estates Holdings Ltd., контролирана от семейството на имотния магнат и партньор в покера Джоузеф Лау, продава акции на Evergrande и обяви, че може да продаде целия си дял.

Хуей остава начело на групата и беше видян публично на честването на 100-годишнината на Комунистическата партия на площад Тянанмън през юли, което илюстрира силата на неговите политически връзки. Той се срещна със свои служители миналия месец и подписа публично изявление, в което подчертава колко е важно да бъде завършено строителството на вече продадените имоти.

От Evergrande не се отговорили веднага на въпросите на Bloomberg за коментар.

И все пак липсата на обществена подкрепа за Хуей от Пекин и резкият спад на неговото богатство, което се стопи с 15 млрд. долара тази година, го принуждават да засили усилията си за спасяването на империята си, като например продажба на дялове в някои активи на Evergrande. Това включва продажбата на мажоритарен дял в звеното за услуги в сектора на недвижимите имоти на друга строителна компания, контролирана от милиардерското семейство Чу.

Хуей е преживял много предизвикателства в миналото. Той е роден в провинция Хенан през 1958 г. След като загубил майка си като бебе, той е отгледан от баба си и баща си, които са секли дърва за препитание. Образованието му дава бягство от бедността. Хуей завършва Института за наука и технологии в Ухан през 1982 г., точно когато Дън Сяопин отваря икономиката. След като работи в стоманодобивна компания, той напуска работата си през 1992 г., за да опита късмета си в областта на недвижимите имоти.

Разширяване на империята

Хуей основава Evergrande през 1996 г. в южния град Гуанджоу и през следващите десетилетия изгражда огромна компания, която контролира земя с площ пет пъти по-голяма от Манхатън. Хуей не се спира с имотите и натрупва дялове във футболни и волейболни отбори, компания за бутилирана вода, онлайн забавления, банкиране и застраховки. Той обеща да засенчи Илон Мъск с „най-мощната нова енергийна автомобилна компания в света“.

С нарастването на компанията нараства и богатството на Хуей. Личното му състояние достига 42 млрд. долара по време на пика си през 2017 г. Неговото мажоритарно участие в Evergrande означава, че той се е облагодетелствал щедро от дивидентите, прибирайки само от тях 8 млрд. долара от 2011 г. насам по изчисления на Bloomberg.

Компаниите му купуват луксозни имения, включително едно в Сидни, което трябваше да бъде продадено през 2015 г., след като австралийското правителство установи, че покупката нарушава правилата за чуждестранни инвестиции. Той беше единственият директор на компания, който притежава къща за 100 млн. долара в хълмовете над остров Хонконг, преди да се оттегли наскоро, според регистрите на компанията.

Хуей се постара да разгърне бизнеса си в сфери, които отговарят на приоритетите на лидерите на комунистическата партия в Китай, особено на Си Дзинпин - от превръщането на страната в световен технологичен лидер до спечелването на първенството в глобален план. Той е член на политическия консултативен комитет, който съветва правителството относно политиката.

През 2018 г. беше включен в официален списък от 100 изключителни предприемачи. Хуей изтъква милионите работни места, създадени от компанията, и милиардите юана, платени като данъци. Той е и филантроп, като оглави китайската класация на Forbes за благотворителни дарения.

"Всичко в Evergrande, това е от партията, страната и обществото", каза Хуей в реч същата година. "Така че трябва да носим социална отговорност."

Последна актуализация: 06:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
И за възхода и за падението на Evergrande основна роля има ККП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
незнам защо се наричат още комунистическа партия ... тяхната идеология мяза повече на фашизъм! ... иначе историята е ясна... китайската версия на гъъъз, глава затрива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Нашите спекуланти в България,всички дето купуват само с едната цел,да препродадат на още и още по -висока цена ,кой ще ги спасява скоро ???Никой...алчността винаги се наказва.дори строителите до такава степен са се опиянили че отдавна не строят жилища ,за хора ,а кутийки защото знаят че строят основно за спекула с недвижими имоти ,те не ги строят за живеене ,за хора ами за спекула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още