IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върховенството на закона има значение

Политическите сътресения от последните дни дават много отговори на въпроса наистина ли върховенството на закона е ценност

15:51 | 12.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ако някой в Европа се чуди защо върховенството на закона е важно, серия от политически сътресения на континента дават отговори на този въпрос, пише Пол Тейлър в коментар за европейското издание Politico.

Добре работещата съдебна система е от жизненоважно значение при търсенето на отговорност от правителствата и мощните частни интереси и дава на гражданите гаранция, че законът ще се прилага еднакво за всички, независимо дали е на ниво ЕС, или на национално ниво.

Какво се случи в Австрия? Благодарение на независими прокурори и съдилища канцлерът Себастиан Курц - млад и харизматичен политик, сочен за модел от много европейски консерватори, подаде оставка. Той е разследван за предполагаема злоупотреба с държавни средства в опит за манипулиране на обществени проучвания и подкупване на медии да публикуват тези резултати. В замяна е обещавал поръчки за публикуване на политическа реклама.

35-годишният Курц отстъпи от поста си, макар че остава начело на своята Народна партия, и ще работи, за да изчисти името си от тези обвинения. Демократичните устои изискваха точно това - той да подаде оставка, след като името му беше споменато от прокурорите в антикорупционното разследване. Но възможно ли беше това да се случи, ако правителството държеше под контрол прокуратурата или имаше право да уволнява разследващи и съдии, които проверяват политици?

Отговорът на този въпрос вероятно ще даде Полша със своята съдебна реформа, предвиждаща масово пенсиониране на съдии и замяната им "със свои хора", както и създаването на дисциплинарна комисия, която да има силата да отстранява съдии, които създават неприятности на властта.

Полският Конституционен съд постанови преди дни, че Конституцията на страната е над европейските закони и правила. Това по същество е жесток сблъсък с ЕС - отхвърлянето на водещата роля на европейското законодателство повдига въпроси за основата, на които е изградена общността - нормативни актове, демократично ратифицирани от всички членове (в някои случаи и с необходимост от съгласието на абсолютно всички страни членки - б.р.)

ЕС гарантира на своите граждани и чуждестранни инвеститори правна защита, борба срещу корупцията и защита срещу конфискуването на имущество или статут. Но една "правна независимост" от Съда на ЕС предизвиква съмнения как членовете на общността ще спазват другите основни ценности - например свобода на движението на хора и стоки, или пък решенията на други институции, като например Европейската централна банка (ЕЦБ).

Това не е само хипотеза. Преди година германският Конституционен съд отсъди, че ЕЦБ превишава правата си със своята програма за купуване на облигации, тъй като нарушава конституцията на страната. Съдиите обаче не постановиха на Бундесбанк да спре да участва в тази политика, но темата може да се разгори отново.

Принципът на върховенството на закона се разклаща и във Франция. Бившият главен преговарящ на ЕС по Brexit Мишел Барние, една от възможните кандидатури на републиканците за президент на страната, заяви, че ако бъде избран, би поискал референдум за "конституционален щит" срещу отсъждания на Съвета на ЕС и Европейския съд по правата на човека. Неговите мотиви са желанието да бъде спряна миграционната политика на ЕС и по-точно правилото за събиране на семейства на бежанци, намерили убежище в Европа.

Тази позиция е шокираща, идваща от устата на човека, който настояваше Европейският съд да бъде арбитърът при правните спорове между ЕС и Великобритания.

Вероятните негови опоненти в президентската битка във Франция - националистите Марин льо Пен и Ерик Земур, пък отиват още по-далеч и настояват всяко решение по всякакви въпроси на френски съд да бъде над отсъжданията на европейските съдилища.

Много малко са правителствата, които се радват на независима съдебна власт. Критиците на тази независимост смятат, че съдиите не са "демократично отговорни" и не трябва да им се дава правото да тълкуват законите над намерението на законодателите. Но все пак именно работата на независимите институции е да държи под контрол правителствата и институциите и да устоява на силните на деня.

Още един пример как нарушаването на европейските правила влияе на политиката е загубата на чешкия премиер Андрей Бабиш на парламентарните избори. Европейската сметна палата и Европейската комисия съобщиха за конфликт на интереси, след като неговата бизнес империя е усвоявала средства от европейските фондове. В резултат Брюксел си удържа част от средствата, които Прага трябва да получи по схемата за възстановяване на икономиката след пандемията от коронавируса.

За отдръпването на избирателите допринесе и публикацията на разследващи журналисти, уличаващи Бабиш в използване на офшорни компании, за да закупи тайно шато във Франция за сумата от 22 млн. долара. Бабиш отрече да е вършил нещо незаконно и че има имот във Франция, но реално само един независим съд може да даде яснота по този въпрос.

Макар и несъвършена независимата съдебна система е тази, която контролира политическата система в Италия и я прави малко по-честна, отколкото би била. Прокурорите в страната са критикувани, че често бавят делата за корупция и организирана престъпност толкова дълго, че изтича давността на престъпленията. И въпреки това независимите разследващи са достатъчна гаранция за защита на гражданите от злоупотребите на властта.

Дори и след две десетилетия Силвио Берлускони, най-дълго управлявалият премиер на Италия, беше осъден на четири години затвор за укриване на данъци. Е, в крайна сметка той вече е толкова възрастен, че не може да влезе в затвора за времето на своята присъда, но мандатът му в Сената беше прекратен, а съдът постанови и шестгодишна забрана за участие в политиката на страната.

Така, че защитата на върховенството на правото си заслужава и ЕС трябва да бъде твърд срещу всички свои членове, които го нарушават, пише в заключение Пол Тейлър за Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
dr.5rov
преди 2 години
Ами да, върховенството на закона има значение. Конституцията е върховниязакон за една страна. Как да се нарекат действия в нарушение на Конституцията, продикувани от някакви външни разпоредби? Не трябва ли да ги наречем закононарушения и да се преследват с цялата строгост на закона. Когато Германия, Полша, Унгария и сега дори Франция са подписвали договорите едва ли са си представяли, че ще дойде време, когато някакви неизбирани бюрократи ще вземат решения, които са в разрез с техните конституции и законодателство и те ще трябва да ги изпълняват, нарушавайки законите си. Ама щял да се наруши интегритета на ЕС. Глупости. Ще се спре безотговорното поведение на шепа неизбрани и самозабравили се функционери, настанили се в органите на ЕС. На чии ли интереси пък служат тези функционери?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още