IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед планира ограничаване на пандемичната помощ от средата на ноември

Процесът може да продължи до средата на следващата година

23:27 | 13.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Представители на Федералния резерв в САЩ са се договорили миналия месец, че трябва да започнат да ограничават извънредната пандемична програма за икономиката в средата на ноември или средата на декември на фона на засилващите се притеснения за инфлацията, предава Bloomberg.

„Участниците като цяло прецениха, че ако възстановяването на икономиката продължи, процес на постепенно ограничаване на помощта, който да приключи към средата на следващата година, вероятно ще е уместен“, става ясно от протоколите от заседанието на Федералната комисия по отворения пазар на 21 и 22 септември.

„Участниците отбелязаха, че ако решение за започване на ограничаването на покупките бъде взето на следващото заседание, процесът по ограничаването може да стартира в средата на ноември или средата на декември“, става ясно от документите.

Протоколите показват, че представителите на Фед са обсъждали дали предлагането на работна ръка може да се върне на нивата от 2019 г. и са потвърдили очакването си, че инфлацията ще се забави със смекчаването на ограниченията пред снабдителните вериги за продукти и хора. Решението за ограничаване на покупките тази година е свързано също с управлението на риска, че може да грешат за цените.

„Преживяваме известен повратен момент, при който има притеснение, че преходната инфлация може да се окаже структурна“, коментира Майкъл Понд, ръководител на глобалната пазарна стратегия в Barclays. „Дори членовете на комисията с по-умерени възгледи искат да гарантират, че очакванията за инфлацията и финансовата среда няма да започнат да предизвикват тревога“, допълва той.

Миналия месец Фед остави лихвите близо до нула и даде сигнал, че е близо до началото на смекчаването на месечните си покупки на активи на стойност 120 млрд. долара. Председателят Джером Пауъл каза пред репортери на пресконференция след заседанието, че процесът може да започне още през ноември и вероятно ще приключи около средата на 2022 г.

„Протоколите показват, че Фед ще обяви ограничаване на подкрепата на следващото заседание на Федералната комисия по отворения пазар на 2 и 3 ноември, ако не се случи бедствие“, казва Иън Шепърдсън, главен икономист в Pantheon Macroeconomics.

Инфлацията се ускори с най-бързия си темп от години и е доста над целта на Фед за 2%. Някои ръководители смятат, че затрудненията пред веригите за доставки и производството може да задържат натиска върху цените за по-дълго време от очакванията. Цените на потребителските стоки са нараснали с 5,4% на годишна база през септември, съобщи в сряда министерството на труда.

„Повечето участници смятат рисковете за инфлация за завишени заради опасения, че нарушаването на снабдителните вериги и недостигът на работна ръка може да  траят по-дълго и да имат по-големи или по-трайни последици за цените и заплатите от допусканията им в момента“, става ясно от протоколите.

Представителите на Фед прогнозираха миналия месец, че натискът върху цените ще намалее близо до целта им през следващата година, но девет от 18 членове прогнозираха повишаване на лихвите през 2022 г., което е ръст спрямо седем през юни. Американската централна банка остави лихвите близо до нула и заяви, че те ще останат такива, докато пазарът на труда достигне максимална заетост, а инфлацията ще се запази над 2% „за известно време“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
ооо комунизма тепърва идва ! Чакай да видиш само....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
комунизЪма утече в историята , кажи чий го диреха рассияните в арсенал ... ?! ... докога ще се бутат къде не им е работа по оръжейните заводи на натовските държави ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Фед планира ограничаване на пандемичната помощ от средата на ноември == Партията навремето планираше да построи комунизма..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още