IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вече никой не търси само добрите цени, а дали дестинацията е сигурна

Уникалната ни природа и разнообразните туристически продукти не са достатъчни, за да привлекат чуждестранни туристи, твърди доц. Соня Алексиева

19:30 | 14.10.21 г. 2
Вече никой не търси само добрите цени, а дали дестинацията е сигурна

Никой в момента не търси само добрите цени, а здравето на туристите да е на първо място. Вече всеки турист преди да замине на път гледа статистиката. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria доц. Соня Алексиева, преподавател в Нов български университет и PR експерт в областта на туризма.

Тя добави, че никога преди хората не са имали нужда от толкова достоверна информация. „Важно е да си отговорим на въпроса дали единствено уникалната ни природа и разнообразните туристически продукти, които предлагаме, са достатъчни, за да привлекат чуждестранни туристи. Сигурността и безопасността имат ключова роля при избора на дестинация. През юли тази година 54 милиона души са пресекли международните граници с цел туризъм, което е с 67% по-малко спрямо същия месец на 2019 г.“, каза Алексиева. 

Тя уточни, че все пак този брой е най-високият от април 2020 г, според актуалните данни от последното издание на туристическия барометър на Световната организация по туризъм. За сравнение през юли 2020 г. международните туристически пристигания са били едва 34 милиона, като през 2019 г. броят им е надхвърлял 164 милиона. Повечето от дестинациите са отчели умерено възстановяване спрямо 2020 г.

Гостът е на мнение, че данните на "Световната организация по туризъм" не са изненадващи. „2020 г. беше една от най-катастрофалните за туристическия сектор – 1,1 милиард долара финансови загуби. Надеждите за туристически сектор през тази година бяха по-големи. В Европа, Северна и Южна Америка имаше по-голямо отваряне, докато в Азиатско-тихоокеанския регион спадът беше около 95%“, посочи експертът.

"Добрата новина в България е, че по време на пандемията имаше ръст и развитие на вътрешния туризъм", каза Алексиева.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
То може да се ходи навсякъде, ама не щете да се имунизирате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
На такива "експерти" ще им кажа - разбира се че ще има раздвиждване на вътрешния туризъм като не може да се ходи на други места. Почти цяло лято бях на различни места по южно черноморие - пръскаше се по шевовете навсякъде и имаше бая чужденци, на които хич не им пукаше за настинката. Да, може да има промяна в профила, но в днешно време не са англичаните най-плащащите туристи. Те освен алкохол друго не консумират тук. Напротив ЦИЕ туристи хвърлят много повече пари в това число и българите. По отношение на уникалната природа бих казал че отдавна я нямаме особено по морето - всичко застроихте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още