IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа инвестира в собствения си енергиен крах

Годините на свиващи се инвестиции в добива на въглища, петрол и газ, заедно с увеличената зависимост от ВЕИ, запратиха Европа в дълбока енергийна криза

21:00 | 14.10.21 г. 56
<p>
	Франс Тимерманс. <em>Снимка:Thierry Monasse/Bloomberg</em></p>

Франс Тимерманс. Снимка:Thierry Monasse/Bloomberg

Цените на природния газ в Европа чупят рекорд след рекорд. Великобритания е изправена пред недостиг на енергийни доставки, навяващ спомени за недоволството от края на 70-те години на миналия век. Китайските фабрики затварят врати поради недостиг на електроенергия, а перспективите стават все по-мрачни, пише Ирина Слав в коментар за Oilprice.

Когато през миналия месец цените на газа в европейските пазари започнаха да нарастват все по-бързо, докато континентът се подготвя за зимата, страните разбраха, че не са единствените за своите доставчици и изведнъж този ресурс стана изключително важен.

Това се случва, след като Европейската комисия изключи природния газ от списъка с допустими нисковъглеродни енергийни източници, като заместник-председателят на изпълнителната власт на Европейския съюз (ЕС) по въпросите за климата Франс Тимерманс подчерта, че „синьото гориво“ няма място в прехода.

Сега изглежда, че Тимерманс и неговите колеги в Брюксел са допуснали голяма грешка. 

От години Европа се опитва да затвори страницата за въглищните централи и изгражда слънчеви и вятърни паркове, тъй като се стреми да стане най-зеленият континент в глобален план и да поведе енергийния преход с твърдението, че емисиите на въглероден диоксид са най-големият проблем на планетата, защото те водят до неблагоприятни климатични промени. Това е съчетано със спад на инвестициите в производството на петрол и газ.

Сега ЕС се сблъска с първата сметка за своя нисковъглероден фест.

"Може да стане много грозно, освен ако не действаме бързо, за да се опитаме да запълним всеки сантиметър от газохранилищата", предупреждава Марко Алвера, изпълнителен директор на италианската компания за енергийна инфраструктура Snam, пред Bloomberg миналия месец. "Можете да оцелеете една седмица без електричество, но не можете да оцелеете без газ".

Според плановете за зелен преход на ЕС - и на всички други страни със зелена програма - властите са склонни да приемат, че единственият път към въглеродонеутрално бъдеще минава през тотална електрификация. И тези планове показват, че всичко ще бъде лесно и евтино, повтаряйки вече увековечените думи на британския премиер Борис Джонсън, обръщайки думите на жабока Кърмит: „Лесно е да бъдеш зелен“. Джонсън също подчерта, че е възможно Великобритания да стане 100% зелена (с включена ядрена енергия) до 2035 г.

Властите в Китай вероятно също са допуснали, че преходът ще бъде лесен, след като наложиха по-строги правила относно емисиите за промишлеността и компаниите за комунални услуги. Въпреки това Пекин разреши на електрическите централи да използват „каквото е необходимо“ за генерирането на електроенергия, след като страната се сблъска с недостиг на енергийни доставки. Но дали реакцията не е закъсняла, след като фабриките започнаха масово да преустановяват работа?

Годините на недостатъчни инвестиции, след като въглищата се превърнаха в най-голямата грешка на човечеството, сега изплуват на повърхността пред очите на правителствата. Но това трябваше да се случи. След като една суровина се демонизира, суровина, която е играла съществена роля в прогреса на цивилизацията повече от век, и светът налива милиарди долари в нейното заличаване, може би в крайна сметка тези усилия ще пожънат успех. Но междувременно е добра идея да се уверите, че имате алтернатива на тази суровина, която може напълно да я замести.

Енергийната криза е показала по недвусмислен начин, че вятърната и слънчевата енергия не могат да се сравняват с въглищата, петрола или газа по отношение на надеждността при доставките. Не могат, защото зависят от климата и времето.  Но въпреки това ЕС се втурна към тях, повличайки Китай и САЩ, за да замени изкопаемите горива. Сега всички плащаме първата вноска за тази прибързана покупка на възобновяеми източници.

Всъщност е напълно вярно да се обяснят високите цени на енергията с политиките за преход към чиста енергия. Именно тези политики обезсърчават инвестициите в добива на петрол, газ и въглища. Именно тези политики доведоха до постепенното прекратяване работата на въглищните и ядрените централи, чийто капацитет просто не може да бъде заменен от вятъра или от слънчевата енергия. И именно тези политики в Европа, Китай, Северна Америка и другаде по света, освен ако не бъдат преразгледани, за да отразят малко по-добре реалността, ще осъдят милиарди хора на недостиг на енергия и по-високи сметки за електричество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

56
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Кое кое произвеждали в Рашстан? :) По европейските стандарти всичките там са в социално изключване хахаха! Само една голяма компания може да си купи цял Рашастан ако иска, ама защо - като така е по-евтино, робите на света в 21 век, когато дори Китай взе да се усеща :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"селският и диот М унчо . . . който последен останал да се лута след погрома на бунта из празното село и турският башибозук го обесил от скука ". . . хаха , десятка ! зелената гевендия ше умре от студ у панелната гарсониерка тролейки в часовете когато и пуснат тока ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 2 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
Нещaстник, ощетен от провидението, ти пак ще повтаряш тая мантра, когато европейците започнат да измират от студ и глад !!! Вземи прочети колко хора в ЕС са заплашени от пълно социално изключване поради бедност. На руснаците хладилниците им празни няма да останат, те си произвеждат всичко и ще го произвеждат, ще произвеждат и за целия свят - защото имат с какво. Друг въпрос дали светът ще може да си плаща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
не съм , посочил съм централа с лигнитни въглища с близка калоричност до нашата ... въглищата там са от 800 до 2000 , в мариците са около 1500 и играе около тази цифра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 1
Zoe
преди 2 години
Жалко, че си изгубил 40 минути в писане и сметки, защото тези твои сметки са абсолютно грешни. Ти приемаш калоричността на въглищата в Полша и Марица изток за една и съща. Тук ти е грешката. В Полша се използват високо калорични черни въглища, а в маришкия басейн - ниско калорични лигнитни въглища. Затова тук се гори по-голямо количество за mW/h.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
ми не е баш така , както си го написал ... съобразяват се , но е доста трудно поради силната зависимост от въглищата ... въглеродните квоти и там са колкото у нас ... та по този показтел сме на едно и също ... значи три неща са ключови ... например в комплекса белхатув , 11 блока х 370МВт + 1 блок х 858 , топлинна ефективност 46% , само това им дава над 1/4 ценово предимство пред средното във света , горят на година 42млн тона въглища и генерират 27-28ТВтч ... за сравнение нашата централа в марица изток 4 х 177МВт + 4 х 232 , гори 30млн тона на година и произвежда доста неритмично , но за 2019 е бил 17,9ТВтч ... виждаш ли за начало огромната ефективност на централите им ... ?! ... освен това с малки изключения в управлението и датчиците всичко в централите им е полско производство ... от котлите , горелките до генераторите ... тука е сбирщайн като цяло , които е бил на власт и откъдето са му подали от там са доставяли ... :))) ... тук сме на едно мнение с теб , че има много лошо управление ... второто , ами във въпросната централа , понеже нея сме я захапали , работят 4500 миньори + 3000 персонал по блоковете . за сравнение в нашата са 15х ... !! ... а в усато в подобен комплекс 2900 ... :))) ... малко соцът и идва вповече на нашата централа ... и трето , колкото и да е странно на първи поглед , но колкото е по-натоварена централата толкова ефективността и е по-висока и съответно цената е по-ниска на производството й ... впрочем и сам можеш да го видиш в кратките числа дето ти давам ... значи набиват се на очи два големи фактора , абсолютна ефективност и минимизирани разходи ... и третото , ами вятърните централи увеличиха производството около полша и няма нужда да изнасят ток вече и се концентрират само в най-ефективните производства .... и последно , там ги задължиха въглищните в полша да инсталират фотоволтаици по площите за рекултивиране , за да компенсират въглеродни емисии ... :))) ... м/у другото го правят на много места по света вече , но у нас защо не го правят не знам ... аааа , да , ние сме със северно изложение и нема слънце тука , всеки път го забравям ... изчерпателен ли бях ... ?! ... виж какъв кратък въпрос ми зададе а колко време ми отне да ти отговоря ... :))) ... има нема 40мин ... :))) ... тъй , от уважение го правя ... и защо само на мен ми задавате въпроси и търсите отговори ... ?! ... от мен нещо зависи ли в държавата ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 4 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абе, дребно същество с обратнопропорционален на ръста комплекс, пияниците ще са по потници вкъщи пред празния хладилник. Заплатите смешни и все по-смешни стават, а то скимти, че Европа била зле....мале, мале!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 6 rate down comment 0
Hahoto2
преди 2 години
Па я те питам, ти ме караш сам да си отговарям! Казваш гледйте пазара Е гледам и Казах ти, че през цялото време от как захвана кризата поляка все е йовтин. И на европейския съюз един арен мазен среден пръст показаха по сагата с рудника и други ти ми работи. Те са държава Зелев, а ние територия... Пълна Мунчовци /нямам теб предвид/ дошли на власт, за да удовлетворят разнообразните си господари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
хехе ... за толкова години не научихте ... :))) ... писано е от ирина слав/oil price ... пише си го , журналист , информационен сайт за петролни продукти и пазари , в него рекламират основно петролни компании ... ти какво очакваш да напише ... ?! ... ами на поляците цената пробва ли да разсъждаваш в/у нея или не ... ?! ... или я да видим са кво ще измисли зелев ... айде напни се ти веднъж ... доста е близко до акъла , ако разгледаш на другите около нея миксът как се е движил през последните дни и ще ти просветне ... ако и утре не си стигнал до заключение , ще ти обясня ... :))) ... можеш да пробваш да разсъждаваш аджеба , защо у нас цената е толкова по-висока отколкото в полша , нали и ние въглища и те , а у нас даже и атомчета имаме , а веи-та ич , демек цената требе да е под техната дори ... а не е . дори е почти три пъти над тех ... пробвай , да ти видим дедукцията ... :))) ... а мави-то когато не драска простащини е интересен за комуникация , ражда му главата , но чупи всичко през неговата призма ... лошо нема , има си мнение и си го защитава ... не ми се влиза в диалози да си ги мерим на хамалско ниво , нямам комплекси за избиване ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto2
преди 2 години
Изобщо не се заяждам! Напротив, много ми е смешно! Някои автори тук лани преписваха само зелени опорки и ги предлагаха като енергийни новини - първа класа. Сега друга палачинка ... фокусници с една дума!:))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още