IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз": Дългът на "Топлофикация София" е проблем за енергийната сигурност

България не изпитва недостиг на суровината, но "Булгаргаз" трябва да може да си плати сметките, заяви изпълнителният директор Николай Павлов

09:31 | 15.10.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дългът на "Топлофикация София" е проблем за сигурността на "Булгаргаз", а оттам и за енергийната сигурност на страната, коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов пред bTV. Топлофикацията има 131 млн. лева просрочени задължения и се очаква те да се увеличат до 200 млн. лева до края на годината.

Този дълг поставя на изпитания "Булгаргаз" и компанията може да не може да плати за природния газ, тоест под заплаха са доставките за всички потребители на компанията в страната. Заявките са гарантирани и България не изпитва недостиг на суровината, но компанията трябва да може да си плати сметките, стана ясно още от думите на директора на газовото дружество.

"Топлофикация София" е най-големият потребител на природен газ в страната и съответно представлява около 30% от портфолиото на "Булгаргаз", обясни още Павлов и допълни, че обикновено газовите договори се предплащат и в друга страна от ЕС "Топлофикация София" нямаше да получи газ.

Общинското дружество съобщи преди дни, че ще поиска подкрепа от държавата, защото по-скъпият газ отваря дупка във финансите ù в размер на 125 млн. лева.

"Булгаргаз" е на печалба и ще е срамно да не може да си плати за газа", обясни още директорът на дружеството.

Той коментира още, че компанията е подала заявление до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цена на газа от 124,76 лева за мегаватчас, което е ръст от 32%. Това обаче е очакване на базата на сегашното състояние на пазара и Павлов не се ангажира с прогноза в каква посока може да поеме цената.

Окончателно цената на суровината ще стане ясна на 1 ноември, когато "Булгаргаз" подаде и окончателното си заявление към регулатора.

Преди дни "Булгаргаз" съобщи, че очаква цена на газа от малко над 106 лева за мегаватчас от 1 декември, базирайки се на ситуацията на пазарите днес. Това означава леко забавяне на ръста, сравнено с предишните месеци. Ситуацията на пазарите е динамична - Николай Павлов обясни, че само за последните три дни цената на газа се е повишила с 20%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Все пак да запитам, защо газпром(разбирай путин) продава природният газ на Германия и Австрия по 240 $ за 1000 куб метра, а на България по 1240$??? И още един въпрос, защо азербайджанзкият природен газ е от два до три пъти по-евтин от руският, а ние не го купуваме??? А Гешев спи ли...... не гледал гражданството на Петков. В краят на краищата не разбрахте ли, че с руснаци бизнес не може да се прави? Ако бяхме тръгнали да строим АЕЦ Белене, щеше да е същата ситуация - постоянен натиск, изнудване и извиване на ръце за повече пари. Спомням си, че даже искаха индексациите да са според руската инфлация. Отпуснатият заем в долари, лихва, че и индексация на цените спрямо руската инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
Karo
преди 2 години
Ти може и да не искаш, но дълги години го плащаш, нали?Провинциалистите трябва да разберете, че няма как да се сравняват със столичаните в нашата държава. За столицата може всичко да се дава, и дотации, и пари в биджета, няма начин да накараш столичаните да живеят в некаква провинциална мизерия. Затова държавата пак да дава дотациите и цената в столицата да остане ниска за отоплението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Аз не искам да плащам отоплението на шопитее и на селяндуритее там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 2 години
Ку може безплатно нале ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Karo
преди 2 години
Какво общо има провинцията с националната сигурност? Само столицата има такова националносигурно значение. Останалите да се оправят сами както могат, но столицата трябва да получава всичко и то осигурено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 2 години
Моето отопление явно не е проблем от национална сигурност ? Някой да е чувал проблемите на Топлофикация Варна стоппанисвана от Vеolia ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
caller
преди 2 години
Ти чуваш ли се какво говориш? Всички топлофикации в държавата се приватизираха, но столичната няма как, защото за столицата трябва да има отопление на дотирани цени. Ако се тръгне към концесия ще настане голям вой, както при концесията на столичното летище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Докога Топлофикация София ще е държавно предприятие?? И субсидирано и крадено? Приватизация или концесия веднага! Ако оцелее - оцелее, омръзна ми цялото общество да плаща за група хора, които ползват услугата, да плаща за бездарно управление и кражбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
s3
преди 2 години
Виновени са КЕВР, които не са сметнали цените на столичното парно така че да може да се покриват разходите. Очевидно е, че цените са нереално ниски, следва да има актуализация и то преди да се натрупат нови задължения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Repoman
преди 2 години
Добре де, не може ли просто държавата пак да дотира столичната Топлофикация, както винаги го е правила? Няма нужда да се прави на голям въпрос, все пак става дума за столицата, т.е. това е въпрос на националната сигурност, а не за някакво западащо провинциално градче за което на никой не му дреме. За столицата винаги трябва да има пари, да се дотира, да се покият задълженията към момента, както винаги се е правило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още