IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай смекчава правилата за ипотечно кредитиране до края на годината

Това е пореден знак за растящото безпокойство на властите в страната за зараза от дълговата криза в Evergrande

10:44 | 15.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китай разхлабва ограниченията за жилищните заеми в някои от най-големите си банки, съобщават запознати източници, цитирани от Bloomberg. Ходът засилва признаците за растящо безпокойство на властите за зараза от дълговата криза в China Evergrande Group.

Финансовите регулатори са поискали от някои големи банки в края на миналия месец да ускорят одобряването на ипотечни кредити през последното тримесечие, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като разговорите са от частен характер. Кредиторите също така са получили разрешение да кандидатстват за продажба на обезпечени с жилищни кредити ценни книжа, за да освободят кредитни квоти, което е смекчаване на наложената в началото на тази година забрана, съобщават източниците.

Ходът е предприет на фона на нарастващото безпокойство, че ликвидната криза в Evergrande прелива към други строителни компании в момент, когато президентът Си Дзинпин запазва строгите мерки за охлаждане на имотния пазар. Опасенията от рискове за зараза се засилиха през последните две седмици след изненадващото съобщение за спиране на плащанията от Fantasia Holdings Group и предупреждението от Sinic Holdings Group за предстоящо спиране на плащанията.

Китайската народна банка и Китайската комисия за банково и застрахователно регулиране не са отговорили на молбата на Bloomberg за коментар.

Макар че ходът е положителен за строителните компании, малко вероятно е той да разреши ликвидните им проблеми, казва Реймънд Чън, ръководител на анализите за Китай и Хонконг в CGS-CIMB Securities. Той допълни, че регулаторите трябва също да разхлабят политиките за защита на кредитите и местните пазари на корпоративни облигации, тъй като финансирането на чуждестранния дълг „е почти спряно в момента“.

Индекс на Bloomberg за книжата на китайските строителни компании ограничи загубите си в петък. Индексът BI за китайските собственици на недвижими имоти и оценка на строителните компании отбеляза спад от 1,4% към 12,25 ч. местно време, след като спадна с 2,6% по-рано.

Ръстът на кредитирането в Китай се забави през септември, тъй като слабостта на имотния пазар натежа върху дейностите по финансиране и кредитиране въпреки призива на централната банка за стабилизиране на ръста на кредитирането.

На заседание, председателствано от гуверньора на централната банка И Ган в края на септември, властите уведомиха 24 финансови институции да сътрудничат с правителството „за съвместно поддържате на стабилното и здравословно развитие на имотния пазар и защитата на легитимните права и интереси на потребителите на жилища“.

Властите в Пекин увеличиха усилията си за ограничаване на последиците от затрудненията на Evergrande, които доведоха до спад на нагласите сред купувачите на жилище. 1,6 млн. домакинства са платили първоначална вноска за апартаменти на Evergrande, които все още не са построени.

Общите договорени продажби от стоте водещи имотни компании в страната спаднаха с 36% на годишна база през септември, сочат данни на China Real Estate Information Corp.

„Ново смекчаване на политиката ще зависи от това дали продажбите могат да се подобрят значително спрямо настоящото ниско ниво“, коментира Патрик Вон, анализатор в Bloomberg Intelligence. „Потенциалните купувачи може да се притесняват да купуват предварително жилища от задлъжнели строителни компании“, допълва той.

Спадът в имотния сектор подлага на натиск китайската икономика наред с недостига на енергия, слабото доверие на потребителите и растящите разходи за суровини. Икономическият растеж вероятно се е забавил до 5% през третото тримесечие спрямо 7,9% през предходните три месеца, считат икономисти, участвали в допитване преди публикуването на данните на правителството в понеделник.

Понижаване на лихвите

Заради „управляваното“ преструктуриране на Evergrande с известно преливане към останалия имотен сектор Citigroup понижи прогнозите си за ръста на Китай до 4,9% спрямо очакваните по-рано 5,5%. Натискът върху растежа вероятно ще доведе до ново смекчаване на паричната политика, включително понижаване на лихвите с 25 базисни пункта през 2022 г., считат икономистите на банката.

Отпускането на ипотечното кредитиране може да помогне на купувачите на първо жилище, които имат истинска необходимост от дом, и да подкрепи сделките след безпрецедентния таван върху експозицията на банките към сектора на недвижимите имоти от началото на годината, който пресуши отпускането на заеми.

В същото време регулаторите сигнализираха, че са готови да подкрепят стабилните имотни компании, като поискат от банките да се въздържат от намаляването на финансирането на строителни компании.

С емитирането на обезпечени с жилищни заеми ценни книжа банките могат да вадят кредити от счетоводните си баланси и да набират капитал за увеличаване на кредитирането. През септември емитираните ценни книжа, обезпечени с ипотечен кредит, достигнаха най-високото си ниво тази година, сочат изчисления на Bloomberg на база данните на China Securitization Analytics.

Това е обрат спрямо края на април, когато централната банка започна да контролира размера и темпа на емитиране на ценни книжа, обезпечени с ипотечен кредит. Ръстът може да помогне за намаляване на рисковете за паричните потоци на строителните компании, смята Everbright Securities.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Предоставянето на китайски юани за ползване със срок за връщане е полезно, ала е с възможни щети.В Китай, без необходима защита срещу щети се предоставят китайски юани за ползване със срок за връщане. Злокобната парична процедура причинява китайски щети. Правителството на Китай е жертва на държавната грешка.При създадената обстановка е заблуда да се очаква устойчиво развитие на Китай.Защо в Китай се запазва неправилната обществена употреба на китайски юани?Основните ситуации за Китай са две:Първа: Неправилното предоставяне на китайски юани за ползване със срок за връщане създава щети. Нараства опасността за катастрофална стопанска криза.Втора: С подобрение необходима защита срещу щети, предоставянето на китайски юани за ползване със срок за връщане е създадено условие за устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още