IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните отчети осигуриха възходящ финал на седмицата за борсите в Европа

Банковият сектор се представи най-добре в петъчната търговия на Стария континент

19:58 | 15.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси отбелязаха ръст в петък, след като корпоративните отчети тласнаха нагоре глобалните пазари в края на седмицата, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 е нагоре с 0,7%, а банковият сектор прибави 1,7% към стойността си и поведе ръстовете. Книжата на медийните компании отписаха 0,4% от стойността си.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 0,37% до 7234,03 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,81% до 15,587,36 пункта. Френският CAC 40 се повиши с 0,63% до равнище от 6727,52 пункта.

Цената на петрола беше в центъра на вниманието на трейдърите след ръста в четвъртък, когато водещият производител Саудитска Арабия отхвърли исканията за увеличаване на предлагането от ОПЕК+, а Международната агенция за енергетика (МАЕ) заяви, че ръстовете на цената на природния газ може да подсилят търсенето на петрол.

Цените продължиха да растат в петък, като международният бенчмарк Брент се търгуваше над 84,80 долара за барел в следобедната търговия в Европа.

В макроикономически план инфлацията във Франция се е забавила с 0,2% на месечна база през септември. А годишна основа тя се е ускорила с 2,7%. В същото време френската компания за облачни услуги OVH дебютира на борсата Euronext Paris в петък.

На корпоративния фронт книжата на финландската компания за търговия на дребно Kesko поскъпнаха с 6,4%, след  като кредитори повишиха кредитния им рейтинг.

На дъното на индекса цената на акциите на швейцарската компания за банков софтуер Temenos се понижи с над 13%, след  като тя не отговори на очакванията за приходите си през третото тримесечие.

На Wall Street основните индекси започнаха сесията в петък с ръстове на фона на по-добрите от очакванията отчети за третото тримесечие. S&P 500 е напът да запише печеливша седмица. Възходящата инерция се запази, след  като резултатите на Goldman Sachs за третото тримесечие надминаха значително прогнозите на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още