IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бустерни дози, маски, сертификати: Как Израел пребори четвъртата COVID вълна

От пика на заболяването в началото на септември дневният брой новозаразени спадна с повече от 80 процента, а тежките случаи станаха почти наполовина по-малко

16:48 | 18.10.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kobi Wolf/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kobi Wolf/Bloomberg

След четири месеца, прекарани в условията на една от най-тежките вълни на коронавирус, Израел отчита рязък спад на новите инфекции и на тежко болните пациенти, който бе постигнат с помощта на прилагането на подсилващи дози ваксина, въвеждането на ваксинационни паспорти и задължителното носене на маски, съобщават учени и представители на здравните служби, пише Мааян Любел за Ройтерс, цитиран от БТА.

Израел бе ударен през юни от четвърта вълна на коронавирус, подсилвана от бързо разпространяващия се делта вариант.

Вместо да наложи нова блокада, правителството заложи на трета подсилваща доза от ваксината на PfizerBioNtech за лица на 12 и повече години, задължи хората да носят предпазни маски и въведе изискване за т. нар. "зелен паспорт" - доказателство за ваксинация, възстановяване от болестта или негативен тест за вируса, което се изисква при посещение на ресторанти и други места дори и от деца.

От пика на заболяването в началото на септември насам дневният брой новозаразени спадна с повече от 80 процента, а тежките случаи станаха почти наполовина по-малко. "Ден след ден ние разбиваме вълната от делта варианта", каза премиерът Нафтали Бенет във вторник, отдавайки заслугата за това на  политиката на правителството за "тясно, интелигентно и гъвкаво управление, което прави възможен живота в условията на коронавирус". Стратегията на Израел за "Живот с COVID-19", която бе проведена не без да срещне съпротива и не без да има своята цена, позволи училищата да останат отворени, а икономиката да продължи да работи.

Израелското министерство на здравеопазването представи вчера най-новите данни за сигурността и ефективността от кампанията за трета ваксина пред група съветници от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, която обмисля одобряването на допълнителни подсилващи дози.

Данните показват, че сред хората над 60 години, първата група получила подсилващи дози, инфекциите са започнали внезапно да спадат около две седмици след прилагането на дозите, докато броят на новозаразени сред другите възрастови групи е продължавал да расте.

Анализ на данните, направен от Дорон Газит и  Инон Ашкенази от екипа на Еврейския университет в Ерусалим за мониторинг на коронавируса, показа, че скоростта на възпроизвеждане на вируса - неговата способност да се разпространява, е започнала рязко да спада сред всяка възрастова група след третата доза ваксина.

През първите два месеца, прекарани в условията на третата вълна, ваксинирани хора над 60-годишна възраст бяха повече от половината от тежките случаи на коронавирус. По-голямата част от тях бяха над 70 години и в здравословно състояние, излагащо ги на по-висок риск.

Откакто се прилагат подсилващи дози, тежкото протичане на болестта започна да се наблюдава предимно при неваксинирани, обикновено млади хора. Те са около 75 процента от хоспитализираните пациенти в тежко състояние, докато ваксинираните с две или три дози са една четвърт от тези случаи.

Трета доза досега е ефективна при овладяването на тежко протичащи случаи сред ваксинираните хора на възраст на 40 и повече години, според здравното министерство.

По-малко са наличните данни за тийнейджърите и младите пълнолетни. Въпреки това, според здравното министерство, досегашните изводи показват, че третата доза не е повишила риска от  миокардит - рядко срещано възпаление на сърцето, при по-младите хора.

Последна актуализация: 23:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
нали знаеш че иронията е запазена територия само за високо интелигентните хора :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
щото всичко е кьорфишек , кухой ... при четири инжекции - маска и бустер ... това вече е дебилизъм ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
ааа, добре... аз бях решил, че автора се е объркал с държавите. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
самият коронавирус още при изследвания на прилепите, от които той уж се прехвърли на хората, се е характеризирал с това, че не дава възможност да се изгради стаден имунитет.... та - ваксини до края на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
те нали имат стаден имунитет... защо има болни, че даже и смъртни случаи? .. и цели 4 месеца ги мъчи тая вълна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Как са я преборили?! С много бой по населението и отрови в ръчичката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
evlogi
преди 2 години
"...При тази вълна загубихме 1400 души..."Ама че ревльовци.Ние тук загубихме горе долу толкова за последните 15 дни, но на правителството хич не му пука, пък президента прай лицеви опори и катери балканите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
petrg5s
преди 2 години
Не може да бъде ! Израел нещо са се объркали.Тукащните шимпанзета във форума други работи разправят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още