IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готви фискална реформа след разходите за възстановяване от COVID

Европейската комисия започна обществено обсъждане на т. нар. Пакт за стабилност и растеж – фискалната рамка за нивата на дълг и дефицит на страните

21:10 | 19.10.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Паоло Джентилони. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Паоло Джентилони. Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз започна тази седмица работа по преразглеждане на фискалните си правила, разглеждайки възможността за въвеждане на нови отстъпки, които да улеснят нужните инвестиции за държавите членки.

Европейската комисия започна обществено обсъждане на т. нар. Пакт за стабилност и растеж – фискалната рамка за нивата на дълг и дефицит на страните. ЕС замрази действието на пакта през март 2020 г., за да даде на държавите членки гъвкавост за отговор на предизвиканата от коронавируса криза.

„Силната фискална подкрепа, осигурена по време на пандемията, доведе до по-високи нива на дълг“, коментира еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони, цитиран от Bloomberg. „Тези предизвикателства правят още по-необходимо да имаме прозрачна и ефективна фискална рамка“, допълни той.

Пакт за стабилност и растеж изисква страните да се целят в бюджетен дефицит от по-малко от 3% и дългова тежест от под 60% от брутния вътрешен продукт.

Какви ще са изискванията оттук нататък обаче не са ясни, тъй като държавите членки остават разделени по въпроса за това дали строгите правила трябва да бъдат облекчени и в каква степен. В допълнение към това някои промени в пакта изискват съгласието на мнозинството от страни членки, а други дори пълно единодушие – нещо, което е трудно постижимо.

През септември група от осем държави предупреди, че адаптирането на правилата към новата обстановка заслужава да бъде обсъдено „само ако новите предложения не застрашават фискалната стабилност“.

Като първа стъпка ЕК ще представи нови фискални насоки през първото тримесечие на 2022 г., които ще вземат предвид високите нива публичен дълг в ЕС, когато се задават целите за намаляване на дълга за 2023 г.

„Всички ние знаем, че трябва да поддържаме подкрепяща фискална позиция и, в същото време, да направим тази подкрепа по-избирателна“, каза Джентилони.

ЕК също така е готова и да разгледа възможността за перманентно преразглеждане на правилата, което изисква сериозни усилия за балансиране на държавните финанси на страните членки.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
нема да ходим в евразийският союз дядя вова ... и втечнен газ от шисти ще купуваме ... и още 8 броя ф-16 ще си вземем ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Затова ли така добре въртят бизнес с руските си братски нацисти ? Значи затова се борите - да обедините всички нацисти в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
За Zelka 00, Стуенчу, джурналисти и пр. папагале..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
че те сума ти корп. началници в бундесрепубликата са есесовци.нз за кого е изненада това..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Оказва се, че първият шеф исторически на Еврокомисията бил бивш офицер от SS.... Слава Украине! Зиг хайл! Дебилом слава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
д e б и л и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още