IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацаров: Зелен сертификат може да се издава и след първата доза ваксина

Ще дадем толеранс на търговските центрове да организират проверката на сертификатите, каза здравният министър

20:21 | 20.10.21 г. 10
<p>
	Здравният министър Стойчо Кацаров.&nbsp;<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Здравният министър Стойчо Кацаров. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ще обсъдим предложение зелен сертификат да се издава и след поставяне на първа доза от ваксина срещу коронавирус. Решението вероятно ще бъде обявено официално утре, ако няма сериозни възражения от специалистите и заповедта от вторник ще бъде допълнена с него. Това каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров в предаването „Денят ON AIR“ по Bulgaria ON AIR.

„Ако направим това, хората ще могат да се ваксинират и с други ваксини освен тази на Janssen (при която е необходимо поставянето само на една доза – бел. ред.) и да не чакат един месец за получаване на сертификат“, каза Кацаров. Той допълни, че към момента има достатъчно дози от всички ваксини, включително и на Janssen.
Здравният министър каза още, че търговските центрове ще получат поискания толеранс за организиране на проверките на зелените сертификати, който поискаха по-рано днес, без да уточнява времеви срокове.

„Целта на мерките е да постигнат ефект, а не да наказват хората. Голямата ни цел не е да налагаме глоби. Когато виждам ангажименти от отсрещната страна, уважавам подадената ръка. Виждам такива ангажименти също в туристическия бранш и спортните клубове“, заяви Кацаров.

Здравният министър каза още, че антигенните тестове ще са безплатни, а пробата в лабораторията ще струва между 5 и 10 лв. Към момента страната ни разполага с достатъчно тестове. „Имаме доставка от 1,5 млн. теста от Европейската комисия, до края на годината очакваме да получим още 1 млн. теста“, заяви Кацаров.

"Антигенният тест е приравнен към PCR теста от 1 декември 2020 г. През юни 2021 г. издадохме правила за сертификат за пътуване. С положителен антигенен тест е достатъчно да се впишеш в системата като болен от COVID-19 и да бъдеш лекуван в болница", обясни здравният министър.

В следващите дни системата ще заработи и всички хора с ангигенен тест ще могат да си извадят зелен сертификат. Това ще стане най-късно в понеделник, допълни той. "С номера на теста може да изтеглите сертификата от системата. Повечето хора имат документ, ще може по електронен път да получат сертификат с резултат от антигенен тест", увери Кацаров.

За социалните домове здравният министър каза, че е достатъчно само да се постави филтър на входа, където служителите, които не желаят да се ваксинират, да получават безплатни тестове. „Не е необходимо хората да напускат работата си“, посочи той и добави, че основната част от починалите от COVID-19 у нас са възрастни хора над 65 г.

От хората, които искат да посещават заведения, ще се изисква сертификат, издаден от лаборатория. Възможно е да има изнесени пунктове за тестване само за посещаване на заведения и магазини, но това може да се случи по инициатива на лабораториите, заведенията и магазините, каза Кацаров и изрази готовност здравното министерство да им съдейства също за откриване на пунктове за ваксинация.

Хората с високи нива на антитела няма да може да си извадят зелен сертификат, каза още Кацаров."Антителата не доказват нищо. Те не са доказателство, че сте изкарали COVID-19. Науката не признава това като документ, че си преболедувал поради ниската достоверност на тестовете. PCR тестът и антигенният тест са доказателство", заяви той.

Здравният министър не се съгласи, че обявените във вторник мерки са въведени от вчера за днес. „Имахме на разположение цялото лято, в първото си видеообръщение като министър призовах хората да се ваксинират. Миналия петък на интернет страницата на Министерството на здравеопазването беше публикуван доклад на главния държавен инспектор, в който се предлагаше въвеждането на зелен сертификат за редица дейности. От март насам всеки имаше време да се ваксинира. В момента нямаме време, защото заетите легла в болниците са над 6000, заетите легла в интензивните отделения са 500-600, а два поредни дни имаме близо 5000 болни. Капацитетът на болниците ще бъде изчерпан много бързо“, каза Кацаров.

„През цялото време бяхме подложени на натиск да щадим бизнеса, да не се стига до затваряне и хората да могат да изкарват препитанието си. Откакто съм министър, мерките се предлагат от епидемиолози, не е имало политически натиск“, категоричен беше здравният министър. Той допълни, че зеленият сертификат всъщност е щадяща мярка, тъй като според националния план за действие за борба с коронавируса ситуацията в момента изисква пълна блокада.

Кацаров заяви още, че не се притеснява от вълната от протести, а от скоростта, с която се изчерпва капацитетът на болниците. Той определи протестите като политически и популистки в момент, когато партиите се намират в предизборна кампания. „При 25% ваксинирани и 75% неваксинирани партиите играят за гласовете на неваксинираните 75% от населението“, каза Кацаров.

„Аз съм служебен министър, след две седмици ще си изберете друг министър, но дотогава нека спазваме мерките, за да спасим човешки животи“, призова той. „С викането „Оставка“ не се разрешава нито един проблем. Попитайте протестиращите какво предлагат да се направи. Няма отговор, защото нищо не предлагат“, каза здравният министър и изрази готовност да се вслуша в предложения от политическите партии, ако има такива.

3000 дози моноклонални антитела ще пристигнат до края на месеца, но те ще бъдат използвани за хора с имунен дефицит и висок риск от тежко протичане на COVID-19, съобщи Кацаров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 5 rate down comment 1
LaCosta
преди 2 години
"Ще обсъдим предложение зелен сертификат да се издава и след поставяне на първа доза от ваксина срещу коронавирус. "Е нали уж зеления сертификат не се въвеждаше с цел принудително ваксиниране на хората? Нали уж целта беше само да се създаде здравословна среда в обществото?Сега е времето да се задейства Конституционния съд и да го отмени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
този е с няколко диагнози + генетична обремененост , ето защо трябва да има цедка на входа на форумите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
data
преди 2 години
И ко да ми пука за антиваксърчетата ? Уважавам изборът им да се разболеят а и който не му е късмет да поема към отвъдното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ваксинирания също може да носи зараза, ама той може да я пръска съвсем спокойно, защото има зелен сертификат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
georgi_shum
преди 2 години
***.ди, за 167477648 път ти казвам, всички тук те разбрахме, че си п.ед.ал, на всички ни е ясно, че заради вируса те е страх да посещаваш Дунав мост, където анадолските тираджии да те чешат. Спри да ни го напомняш всеки ден бре, им.бе.цил д.***.лен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
първо , скъпа храна ям . намери си некой местен да ти повр.ъща и пик.ае в устата и да те бие с камшик ... второ , нямам интерес към местните ви обичаи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
ела ме накажи ... с уста !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 12
zelka007
преди 2 години
трябваше да го въведът поетапно , както направиха гърците , в различни сфери ... сега е малко , като даване на заден ход ... а кацаров нема полезен ход , квото и да направи и напише все е виновен ... :))) ... според мен антиваксърските павета требва да бъдат наказани за безмозъчността си ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още