IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС остава разединен за отговора на високите енергийни цени

Испания, Италия и Гърция искат блокът да купува газ заедно, Германия зове за внимателен подход

08:43 | 22.10.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел (вляво), нидерландският министър-председател Марк Рюте (в) и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел участват в среща на върха на лидерите на ЕС.<em> EPA/YVES HERMAN / БАССЕЙН</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел (вляво), нидерландският министър-председател Марк Рюте (в) и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел участват в среща на върха на лидерите на ЕС. EPA/YVES HERMAN / БАССЕЙН

Както се очакваше, 27-те държавни и правителствени ръководители на ЕС не успяха да се споразумеят за единен подход към високите цени на енергията. По време на консултациите в четвъртък в Брюксел страни като Испания, Италия и Гърция призоваха членовете от ЕС да купуват заедно газ.

По настояване на Полша, Испания и Чехия в декларацията на срещата на върха беше включен пасаж, в който се казва, че ЕС трябва да провери дали има нужда от регулиране срещу определени търговски практики при търговията със сертификати за CO2. Причината за това е подозрението, че спекулантите повишават цената на CO2 още повече. В декларацията на върха се прави позоваване на пакета от мерки, предложен от ЕК, както и на разискванията на енергийните министри на ЕС на 26 октомври.

Още преди срещата на върха канцлерът на Германия Ангела Меркел призова за разумен подход към дебата за нарастващите разходи за енергия. Германското правителство похвали анализа на Европейската комисия, която намира редица причини за високите цени на газа и енергията, вариращи от силно разрастващата се световна икономика до срив на газопроводите.

В Източна Европа пък Русия беше обвинена в повишаване на цените. „Мисля, че трябва да реагираме разумно – ние в Германия така или иначе ще го направим“, каза Меркел. Канцлерът добави, позовавайки се на исканията на някои страни от ЕС, че пазарът не трябва да се изключва напълно, а „по-скоро трябва да се създаде повече пазар“. Нидерландия също се противопостави на намесата на пазара. Ако е необходимо, може да има мерки за социална подкрепа, каза Меркел. 

Френското правителство обяви вечерта, че ще осигури облекчение за хората с по-ниски доходи в случай на покачване на цените на енергията. Премиерът Жан Кастекс каза, че домакинствата с месечен нетен доход под 2000 евро трябва да получат еднократно плащане от 100 евро, за да компенсират допълнителните разходи.

„Вярваме, че покачването на цените е само временно“, каза Кастекс по френския телевизионен канал TF1. „Но не можем да позволим ръстът (на цените) да попречи на възхода“. Според Кастекс 38 милиона души във Франция ще се възползват от мярката.

Държавите искат да се справят с дезинформацията относно ваксинациите

На фона на драматичната ситуация с коронавируса в някои държави от ЕС Брюксел иска да направи повече срещу скептицизма по отношение на ваксинацията. По-специално трябва да се води борба с дезинформацията в социалните мрежи, пише в заключенията от срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Макар че кампаниите за ваксиниране в Европа бележат значителен напредък, положението в някои страни остава много сериозно. В Румъния, например, 14-дневната заболеваемост наскоро достига почти 1000, показват данни на здравния орган на ЕС ECDC. Само под една трета от румънците са напълно ваксинирани. За България този дял е още по-нисък – една четвърт са напълно ваксинираните.

В декларацията на срещата на върха държавните и правителствените ръководители настояват пътуванията до ЕС и тези в рамките на международната общност да бъдат допълнително координирани. Освен това следва да се насърчи и подготовката за бъдещи кризи от този вид.

Държавите членки ще трябва да участват по подходящ начин в управлението на новия орган на ЕС за предотвратяване на здравни кризи. Освен това трябва да бъдат премахнати бариерите пред глобалното предлагане на ваксини. За тази цел Европейската комисия ще работи директно с производителите. По този начин страните от ЕС биха могли да ускорят доставките до най-нуждаещите се страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
хаха ..,. спрете го направо , па кълцайте пирони до април ... гевендиева , да ми го разтриеш без ръце !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
ограничете рассийският тръбен газ и цените ще спаднат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още