IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватски евроскептици искат референдум за приемането на еврото

Те трябва да съберат около 370 хил. подписа, за да бъде инициативата им успешна

15:36 | 24.10.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Консервативната и евроскептична партия „Хърватски суверенисти“ започна двуседмична инициатива в неделя за събиране на подписи в опит да издейства референдум дали страната да приеме еврото като своя валута, предава Ройтерс.

Евроскептичната партия, която има четирима депутати в 151-местния парламент, и някои малки десни съюзници трябва да съберат подписи от 10% от избирателите, или около 370 хил. души. Те ще установят около 250 локации в цялата страна в опит да постигнат този брой.

Десноцентристкото правителство начело с премиера Андрей Пленкович работи за приемането на еврото от началото на 2023 г. и се надява да получи зелена светлина от еврозоната през първото полугодие на 2022 г.

Пленкович твърди, че приемането на еврото ще елиминира валутния риск, ще намали лихвите, ще подобри кредитния рейтинг на страната и ще открие пътя за повече инвестиции в икономиката, доминирана от туризма.

Евроскептиците твърдят, че икономиката е твърде слаба и неконкурентоспособна, за да е готова да приеме еврото и че това ще доведе до ръст на цените.

Според обществено допитване, публикувано през юли, малко над 60% от избирателите подкрепят приемането на единната валута, която се използва в 19 от 27-те страни членки на ЕС.

Правителството твърди, че референдум не е необходим и смята, че хърватите вече са приели единната валута, когато са гласували на референдума за присъединяване към ЕС преди близо десет години.

Като първа стъпка организаторите на инициативата за референдум искат допитване сред народа за конституционна промяна, която би направила възможна замяната на куната като валута само чрез пряко гласуване от гражданите.

„Нашето мнение е, че решението по толкова важен въпрос трябва да бъде взето от гражданите, а не от премиер или правителство“, казва Мариян Павличек, един от ключовите организатори на инициативата, пред вестник „Вечерни лист“.

Ако бъдат събрани достатъчно подписи до 7 ноември, може да се наложи Конституционният съд да се произнесе дали въпросът с приемането на еврото е бил разрешен по време на присъединяването към ЕС или дали инициативата за референдум има правна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Тъъпаците много искате да сте против, за ваше съжаление няма да има. Референдум се провежда по социални теми, не по финансови, научни, икономически и тн., щото ей такива, като тебе празноглавци, хем си нямат и понятие, но искат да изземат думата от тези, които разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
melon
преди 2 години
Не е лошо и тук да се направи. С кеф ще гласувам срещу приемането на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Varfor
преди 2 години
Скоро и в България и май ще помахаме на 2024-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
"Правителството твърди, че референдум не е необходим и смята, че хърватите вече са приели единната валута, когато са гласували на референдума за присъединяване към ЕС преди близо десет години."... ъхъ , приели , ама друг път ... как тъй , чехите и поляците , например не са приели ...?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още