IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавните банки в Турция свалят рязко лихвите по кредитите за бизнеса

Кредиторите следват политиката на централната банка, която наскоро понижи основната си лихва с 200 пункта

15:47 | 25.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Държавните кредитори на Турция ще последват шоковото намаление на лихвените проценти на централната банка с 200 базисни пункта и ще предлагат по-евтини търговски кредити, за да дадат тласък на икономиката, съобщава Bloomberg.

В съвместно изявление в понеделник трите най-големи държавни банки в страната посочват, че ще намалят лихвите по корпоративните заеми с 200 базисни пункта в зависимост от продуктите и падежа.

Среднопретегленият лихвен процент по търговските заеми е малко над 20% към 15 октомври, сочат данните на централната банка.

Съобщението подчертава решимостта на политиците да запазят кредитния поток за икономиката на Турция на стойност 765 млрд. долара, дори след като лирата потъна до най-ниските си нива спрямо долара, а рисковете във финансовата система растат.

Турската валута поевтинява с 24% спрямо долара тази година.

TC Ziraat Bankasi AS, Turkiye Vakiflar Bankasi и Turkiye Halk Bankasi AS посочват в изявлението си, че ще започнат да предлагат и ипотеки с месечна лихва от 1,29% за заеми под 1 млн. турски лири (102 478 долара) и 1,34% за тези над 1 млн. лири.

Годишната инфлация е близо 20% към края на септември.

Стимулирането на икономиката чрез кредити е политика, която се предпочита от правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган. След опита за преврат през 2016 г. той въведе Фонда за кредитни гаранции, чрез който компаниите могат да получат достъп до заеми, подкрепени от правителството.

Подходът в крайна сметка има обратен ефект, тъй като тази политика доведе до прегряване на икономиката и допринесе за срива на лирата през август 2018 г.

Правителството следва същия път, за да облекчи въздействието на пандемията от коронавирус. Централната банка намали референтния лихвен процент с 300 базисни пункта до 16% по време на последните си две срещи, тъй като Ердоган призовава за по-ниски разходи по заемите за стимулиране на икономическия растеж.

Обемът на търговските кредити е нараснал с 9% през тази година, докато потребителските кредити се увеличават с 12%, показват официалните данни.

Междувременно турската лира спадна до ново рекордно ниско ниво спрямо долара на фона и на дипломатическия спор между Анкара, Вашингтон и други правителства. Лирата се понижи с 2,5% в азиатската търговия на фона на слаба ликвидност, като достигна ниво от 9,7509 за долар тази сутрин в Истанбул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Ironhorse
преди 2 години
Хахахаха, турската лира отиде ...Политиката на Ердоган ми напомня тази на Милошевич ...Преди войните сърбите имаха милиарди спестени пари в сръбски банки в немски марки.Един ден Милошевич реши, че парите им ще бъдат връщани, а *** в динари.После направи войните и вместо да го обесят сърбите, го направиха национален герой ... толкова са зле с главата.Гледам ... Ердоган го е подкарал към югославския сценарии ..Само дето не ми е ясно, къде ще започне война ... но където и да започне, там ще закопае Турция за столетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още