IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай създава гигант при редкоземните метали чрез преструктуриране на три компании

По този начин Пекин възнамерява да разшири контрола си върху цялата верига на доставките, включително върху износа на редкоземни елементи

21:49 | 25.10.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай ще преструктурира три държавни компании за производство на редкоземни метали, за да създаде една нова компания, която ще притежава 70% от производствените квоти в страната, съобщава Nikkei Asia Review.

Този ход има за цел да засили местната индустрия за добив на редкоземни минерали и свързаните с това технологии за преработка. В същото време Пекин се стреми да засили контрола върху миннодобивния сектор, докато търговските търкания с Вашингтон продължават.

Чрез преструктурирането на трите големи компании за редкоземни метали китайското правителство възнамерява да разшири контрола върху цялата верига на доставките, включително върху износа. Това отразява решението на САЩ да създадат алтернативна верига на доставките за редкоземните суровини, обединявайки сили с Австралия. 

Китайското държавно дружество за изкопаеми ресурси China Minmetals Corporation (CMC), производителят на цветни метали China Aluminium Corporation и властите на Ганджоу, град в провинция Дзянси - регион, известен със своите богати находища на редкоземни метали, „планират стратегическо реорганизиране" на съответните техни дъщерни дружества за добив на метали, сочи информация на борсово търгуваното подразделение за редкоземни метали на CMC.

Пън Хуган, генерален секретар на Комисията за надзор и управление на държавните активи, която регулира държавните предприятия, заяви по време на пресконференция, че правителството ще „насърчи преструктурирането при редкоземните елементи, за да създаде компания от световна класа".

Въпреки че определението за "преструктуриране" не е изяснено, ако става въпрос за пълно сливане, делът на новата компания от всички производствени квоти за средни и тежки редкоземни метали в Китай ще достигне 70%, докато делът ѝ при редкоземните елементи като цяло ще бъде около 40%.

Средните и тежки редкоземни елементи, като диспросий и тербий, се считат за жизненоважни за производството на високоефективни магнити, които се използват при двигатели и други компоненти на електрическите превозни средства.

Китайският президент Си Дзинпин отдавна разглежда металите като жизненоважна част от китайската икономика, а  през 2019 г. заяви, че „редкоземните елементи са важен стратегически ресурс“. Проектозакон за редкоземните елементи беше представен през януари и се обсъжда в рамките на Националния народен конгрес.

Китай стои зад 60% от глобалното производство на редкоземни елементи според американската Геоложка служба. Основните износни дестинации на страната са Япония (49%) и САЩ (15%), по данни на китайските медии.

За Китай редкоземните метали могат да се използват и като геополитическо оръжие. Когато през 2010 г. Япония национализира островите Сенкаку, Пекин осъди това действие и спря доставките на редкоземни метали като средство за натиск срещу островната страна.

Търсенето на редкоземни елементи се увеличава поради глобалното налагане на електромобилите. Поради политическата нестабилност в Мианмар, друг водещ производител на редкоземни елементи, цената на диспросия и тербия в Китай се е увеличила съответно с около 60% и 90% на годишна база. В края на септември китайското правителство увеличи квотата за производство на редкоземни елементи за 2021 г. с 20% в сравнение с предходната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Стига бе, вие двамата инвеститори ли сте, от руската школа хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Аз бих поел и голям, но това като инвестиция към момента не ме занимава. Вероятно тия компании ще ги държат далеч от чужденци, защото са стратегически и геополитически..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Избягвам инвестиции при тея комунисти, но за такава компания бих поел известен риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още