IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис кризата в България се превръща в HR криза

Компаниите опитват да върнат служителите си в офиса поне в няколко дни от седмицата, но срещат сериозен отпор

15:56 | 26.10.21 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ръстът на работната заетост в България, който е по-колеблив, отколкото в други страни в Централна и Източна Европа, не води до по-голяма заетост на офис площите, дори обратното, защото повечето компании работят в хибриден модел между домашен офис и офис. Това обясни Михаела Лашова, изпълнителен директор на консултантската компания Cushman & Wakefield Froton, по време на имотния форум BalRec, организиран от "Градът медиа груп".

Хибридният модел на работа е една от тенденциите в глобален план на имотния пазар, които Лашова очерта и допълни, че тя трудно ще бъде променена. Проучване на Cushman & Wakefield сред клиенти е показало, че към момента под 30% от служителите у нас са в офис сградите.

„Те са наети, имат дългосрочни наеми, които се обслужват, но служителите не работят от офиса, а предимно от домовете си. Това е възможно в IT и BPO сектора, но възникват допълнителни проблеми на ниво мениджмънт, тъй като различните служители работят в различно време от деня и целият стрес за спазване на сроковете попада върху мениджърите. Компаниите опитват да върнат служителите си в офиса поне в няколко дни от седмицата, но срещат сериозен отпор“, отбеляза Лашова и допълни, че офис кризата в България се превръща в HR криза, на която трябва да се намери решение. 

В Европа доста от компаниите хибридно са върнали част от служителите си в офиса и се очаква и в България все повече компании да го направят с нарастване на темпа на ваксиниране в страната.

Лашова отчете тенденция на възстановяване на строителството, като от април много от проектите, които са били спрени миналата година заради несигурност и неяснота как ще се развие пазарът, са започнали да се изграждат.

72% от всички проекти в процес на изграждане у нас към края на първото полугодие на 2021 г. са в жилищния сектор. Те са следвани от промишлени сгради, което е нова тенденция за България, съобщи още Михаела Лашова.

Тя обясни увеличаването на дела на промишлените и логистични имоти в имотния пазар у нас с ръста на промишленото производство и с навлизането на чуждестранни инвеститори в сектора. „Докато в предишни години фокусът беше насочен към жилищата и офисите, тази година нямаме нови офис сгради, чието строителство да започва сега, а само сгради, които се довършват“, отбеляза Лашова.

Друга тенденция е фокусът върху строителството на логистични имоти и жилищни сгради. „Големи инвеститори като Blackstone, Allianz, CBRE Global инвестират в индустриални имоти и жилищни сгради с цел наемане. Това рефлектира върху обема на инвестициите в световен мабащ за първото полугодие – ръст от 73% при индустриални имоти и 28% при жилищни сгради. В същото време има спад на инвестициите в офиси с 32% и в търговски площи. Растат инвестициите в домове за възрастни хора - алтернативен продукт, върху който се фокусират много инвеститори, тъй като голяма част от населението в Европа е застаряващо“, отбеляза Лашова.

У нас трендовете се запазват, като фокусът е върху строителството на жилищни и индустриални имоти. „Нашият инвестиционен пазар тази година е в доста малки обеми със сделки от 130 млн. евро, като водещи са офисите. Следват индустриалните имоти и парцелите за жилищно строителство“, каза Лашова.

Трета тенденция, която според Лашова ще промени начина на работа и мислене в имотния сектор, е устойчивостта. „Все повече американски и европейски инвеститори търсят проекти, които отговарят на ESG критериите. Големи международни инвеститори отказват да инвестират в проекти, които не отговарят на тези критерии. ESG рейтингът става ключов и при финансирането и банковите институции. Дори в България той вече е част от въпросниците, които някои от големите банки изпращат до своите клиенти. Бизнес имотите трябва да покриват критерия за устойчивост и тази тенденция ще се запази през следващите пет години и ще трябва да се адаптираме към нея“, каза Лашова.

Тя посочи, че имотният пазар у нас е изправен пред редица предизвикателства, макар да е далеч по-активен от миналата година. Освен трудностите пред световната и местната икономика предизвикателство у нас ще бъде и политическата криза, смята Лашова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 1
Bones
преди 2 години
Съдейки от коментарите, за да желаеш да се върнеш в офиса трябва да отговаряш на три характеристики. Да си мразиш децата, да си любител на мъжките голи хора и да нямаш никакви други социални контакти освен тези в тъпата си работа. Трагедия, честно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 0
Miraka
преди 2 години
Ако се наложи, ще си намеря remote работа на по-ниска заплата, но няма да се върна :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
няма такова нещо ... както ти казах за мен само онбординга е задължително да си в офиса, но след като свикнеш ... си до там! В нашата фирма даже собственика е хоум офис и идва чат пат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
Това на база на какво го съчини? Моята фирма преди имаше 40 дни хоум годишно, сега го направиха да можеш завинаги да си хоум, защото работата се увеличи в пъти и няма как да намираш служители само от околността, от 50 човека в нашия офис, 10 си ходят редовно. Като 2-3 от тях са защото децата им са вкъщи и не могат да работят, когато и те са им на главите. В моя екип дори няма българи, аз какво да правя в него офис?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
*** моля, вижте как след 2 години няма да ни стигат офис площите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
ssaki
преди 2 години
Някога, имаше фирми в IT сектора, които осигуряваха на част от реалното възнаграждение. Като се появиха читавите (основно) външни компании, които предлагаха читави условия много от тез вероятно са си мислили сходно - "те па че ми каат". Днес, 10-ина години по-късно, фирмите от първата категория са точно толкова процъфтяващи, колкото динозаврите :) Същото ще стане и с отдалечената работа. Някои ще се приспособят, други ще изчезнат или ще се задоволят с хора, които не нямат квалификация да си смент лесно работодателя ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Фирмите се усетиха от вредите на хоум офиса и започнаха да привикват служутелите обратно. Рано или късно партито ще свърши и пак трябва да се работи. Дори Фейсбук и Амазон го разбраха. Явно освен здравословна инфлация, трябва да има и здравословна безработица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 2 години
Връщането в офиса не е по желание,все пак говорим за работа.Оставете ги без заплати няколко месеца и сами ще дойдат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
khao
преди 2 години
твоето е частен случай... аз ходя в офиса щото у нас имам малко циврещо дете ... и знаеш ли колко е яко като сте само 5ма в офиса ... от 50!Можем да ударим едно голо мъжко хоро на спокойствие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Zalmoxis
преди 2 години
Пффф.. не съм виждал никой от 2 години почти :) а съм дома от 2015
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още