IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България едва пласира още 500 млн. лв. дълг при по-висока доходност

На седмия за тази година аукцион се преотвори за четвърти път част от емисия, която Министерството на финансите пусна през февруари, март и септември

14:53 | 26.10.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News</em></p>

Снимка: Angelov Velko/ Bloomberg News

В седмия за тази година аукцион финансовото ведомство пласира успешно ДЦК за 500 млн. лева при среднопретеглена годишна доходност в размер на 0,53%. За четвърти път Министерството на финансите преотвори емисията  с падеж 17 август 2031 г., след като през февруари, март и септември предложи за продажба ДЦК от нея, посочи пресцентърът на финансовото ведомство.

Въпреки това обаче постъпилите поръчки са за едва 517,9 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие 1,04% и сигнализира за понижаващ се интерес. В същото време и търсената доходност от пазара се покачва - постигнато е средно ниво от 0,53%, а за сравнение преди месец същата емисия за 300 млн. лв. беше при доходност от 0,2%. Това може да принуди държавата скоро да излезе и на международните пазари, където обичайно има премия в доходността спрямо емисиите на местния пазар. 

Датата на плащане за одобреното количество е 27 октомври 2021 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 65 базисни точки.

От страна на участниците най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 85,4%, следвани от застрахователните дружества – 8,1%, пенсионни и гаранционни фондове – 4,8%, инвестиционни посредници – 1,6% и други инвеститори – 0,1%.

Министерството на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип, посочиха от БНБ.

Investor.bg припомня, че към края на юли брутният външен дълг (частен и държавен) на България нараства като част от брутния вътрешен продукт (БВП). Към 31 юли той възлиза на 35,611 млрд. евро. Брутният външен дълг на сектор "Държавно управление" в края на месеца е 5,681 млрд. евро.

Досега, през годината държавата емитира на вътрешните пазари нов дълг в размер на 2 млрд. лева. На тези пазари основни участници са банките и пенсионните фондове. Засега обаче, в навечерието на изборите, от финансовото министерство отказват да коментират излизане на външните пазари.

Заложеният в държавния бюджет таван на дълга за тази година е 4,5 млрд. лева и до края на годината на разположение остават 2 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Проблемът не е в лихвите, а в ниския интерес. Което говори за очакванията и доверието на инвеститорите към управлението на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
FNM
преди 2 години
Пазарът реагира на безконтролния популизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
cool_alyn
преди 2 години
Много ясно...лихвите започват да се качват навсякъде.Евтиното свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още