IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei: Можем да си върнем успеха в бизнеса със смартфони

Компанията планира да представи своята HarmonyOS по-мащабно в Европа през 2022 г., разкри Дерек Ю

19:11 | 26.10.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Huawei</em></p>

Снимка: Huawei

На 21 октомври Huawei представи смартфона nova 9, който ще се предлага на европейския пазар, включително и в България. Веднага след премиерата във Виена Дерек Ю, президент на Huawei Consumer Business Group за Централна и Източна Европа, Северна Европа, Канада и Турция, даде интервю пред журналисти, разказвайки за стратегията на компанията на пазара на смартфони, предизвикателствата и възможностите пред Huawei. Дерек отговаря за регионалната стратегия, операциите, проучванията и развитието на бизнеса на регионално ниво. Той е част от компанията от 2008 г., като е заемал различни позиции в нея, започвайки от инженер. Ето какво сподели той пред медиите.

Току-що представихте nova 9. Защо не заложихте на HarmonyOS в новия смартфон, а се спряхте на EMUI?

- През юни тази година обявихме HarmonyOS в глобален мащаб. Тя е предимно за региона на Китай, но вече имаме над 1,5 млн. души, които са ъпгрейднали до HarmonyOS. Те са много доволни от преживяването си с нея. Удовлетвореността на потребителите от ъпгрейда от Android към Harmony се е увеличила с 10 процента. Планът ни е първо да заложим на региона на Китай, а от следващата година ще представим HarmonyOS и на европейските потребители.

Каква ще бъде стратегията ви оттук насетне на пазара на смартфони, най-вече във високия сегмент, след като nova 9 попада в средния клас устройства? По време на презентацията на телефона заявихте категорично, че „никога, никога, никога“ няма да се откажете от бизнеса си със смартфони.

- Huawei ще продължи да залага на флагмани, особено в сегмента на огъващите се смартфони. Ще продължим нашите серии P и Mate. В краткосрочен план флагманите ни ще имат 4G. Не мога да ви кажа, че имаме решение за 5G, но смятам, че един ден ще имаме 5G на всички наши смартфони.

Преди санкциите имахте много силна развойна дейност. Ще продължите ли да развивате и произвеждате Kirin чипове в бъдеще?

- Ще продължим да развиваме чиповете си. Запазваме бизнеса си за чипове HiSilicon в Шанхай. Що се отнася до производството на полупроводниците, ще работим заедно с партньори. Не мога да ви кажа кога точно ще се случи това, но ще е скоро, може би до две години.

Пазарът е много наситен. Какво прави Huawei nova 9 по-добър избор от новите предложения на Honor?

- Honor е наш брат. През първата половина на тази година отделихме Honor от Huawei и сега тя е напълно независима компания. Но както споменах, ние сме братя. Наистина искаме Honor да постигне успех в бъдеще. Пожелавам им всичко добро.

Вярвам, че Huawei може да успее в бизнеса със смартфони, защото имаме дългосрочна визия. Не смятам, че всички компании отделят по 10% от приходите си всяка година за научноизследователска и развойна дейност. Не всяка компания има собствена екосистема, няма собствени чипове. Смятам, че това е нещото, благодарение на което ние в Huawei сме толкова уверени, че можем да спечелим в бъдеще спрямо конкуренцията – заради иновациите. Да, дори сега, когато сме изправени пред предизвикателства пред бизнеса си, въпреки че тази година не печелим, ние продължаваме последователните си маркетингови ходове. Отворихме нов магазин, последователни сме в развойната си дейност, а всичко това ще направи nova 9 успешен в бъдеще.

Кои са най-големите Ви предизвикателства в момента? Кое от тях ще решите първо и как?

- Още си спомням 2018 г... Никога няма да забравя този ден – 16 май, когато американското правителство предприе действия срещу нас. Не знаехме нищо, защото обратната връзка от потребителите не го подсказваше. На 16 май Google официално ни уведоми, че не можем да предлагаме услугите ѝ (GMS) в бъдещите устройства на Huawei. След това много журналисти, много клиенти, много партньори ни питаха какво точно ще се случи.

Отне време, докато им обясним. Като цяло седем месеца през 2019 г. не предприехме никакви действия. Говорихме на вътрешно ниво какво да направим. Американското правителство не наложи наказанието заради 5G, а защото иска да убие Huawei. Не е защото сме допуснали някаква грешка, а защото искаха да ни убият. След това започнахме да мислим, всички трябваше да се събудим, да измислим как да тласнем напред HMS. Това беше най-голямото ни предизвикателство. Всички сме много, много мотивирани. Имаме и други предизвикателства – чиповете, екосистемата. Но стъпка по стъпка се справяме с тях.

Ще успеете ли да се завърнете след годините, в които пазарният ви дял се сви, предвид средата, в която оперирате?

- На първо място искам да кажа, че имах същото усещане като вас, че ако не вървим напред със смартфоните, не можем да продължим бизнеса си. Но докато бизнесът със смартфони се свиваше, ние се фокусирахме върху персоналните компютри, фокусирахме се върху умните часовници, таблетите и интернет на нещата, така че постигнахме много добро представяне.

В момента приходите ни от умни часовници са по-големи от тези от смартфоните. Дори и без смартфоним можем да имаме добър бизнес, защото все пак имаме подкрепа от нашите партньори. Що се отнася отнася до бизнеса ни със смартфони, определено това е болката ни. Но както казах по-рано, един ден ще се завърнем с 5G чипове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 2 години
дядя вова , тества ли я таз система harmonyOS , бива ли я ... ?! ... попаднах тия дни на еднo съобщение , трябва да го проверим по същество с теб ... всерусийският научно-изследователски институт по овцевъдство и козовъдство в ставропол създаде операционна система - Ivan OS - с цел да измести windows от рассия ... секретна разработка е някаква , не мога да намеря инсталатор ... искам да се запозная от първо лице , нещо да ти е известно ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още